HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

 

Mostanában különösen jelentősége van annak, hogy ki mikor megy vissza dolgozni. rengeteg kérdést kapunk GYED-del kapcsolatban, amiből az egyik legfontosabb, hogy IGEN, az APUKA is elmehet GYED-re, ellentétben a TGYÁS-sal, ami a nevéből adódóan (Terhességi Gyermekágyi) csak az anyukának jár. és még néhány csokorban:

Lehet-e a gyed mellett dolgozni?

- A gyed folyósításának ideje alatt – a gyermek két éves koráig – nem lehet   kereső tevékenységet folytatni, még napi négy órában sem.

A gyed folyósítása alatt lehet-e bölcsődébe vinni a gyermeket?

- Mivel a gyermekgondozási díj a gyermek otthoni ellátásához nyújt segítséget, folyósítása alatt a gyermek bölcsődei elhelyezésére nincs lehetőség.

Van-e lehetőség gyed igénylésére, ha az anya biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély folyósítása alatt szűnt meg?

- Igen, ebben az esetben jogosult lesz a kismama gyed-re is.
- Az igénylést a volt munkáltatóhoz kell benyújtani, vagy ha a munkáltató jogutód nélkül
  megszűnt, akkor az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Ha az anya gyed-en van, az apa igénybe vehet-e gyermekápolási táppénzt ugyanarra a gyermekre való tekintettel?

- Nem: ugyanarra a gyermekre való tekintettel csak egy szülő és csak egyféle ellátást vehet igénybe. De ha pl. ugyanebben a családban egy másik gyermek lesz beteg, rá való tekintettel az apának megállapíthatják a gyermekápolási táppénzt.
 

Terheli-e levonás a gyed összegét?

- Igen: személyi jövedelemadó-előleget és 9,5 % nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr861549972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mimózaróza 2009.12.10. 12:44:50

Segítséget szeretnék kérni a számomra teljesen ismeretlen ügyintézés menetében, mikéntjében.
2009. szeptember 1-jétől táppénzen lévő kismama vagyok, közalkalmazotti státuszban.Kisbabám születése 2010. februárjára várható.
Milyen támogatásokat igényelhetek, mikortól, mi ennek a menete, hol kell mindezt elintéznem?Mi az amit a munkáltató automatikusan rendez?
A helyzetünket bonyolítja, hogy munkahelyem Budapesten található, mi pedig tartósan egy vidéki városban tartozkódunk és fogunk is a baba születésekor. Eljárhat-e más ( édesapa ) az ügyintézésben?
Köszönettel:Mimózaróza

elintézzük.hu 2009.12.10. 18:45:03

Kedves Mimózaróza!

mivel Ön közalkalmazott, (valószínűsíthetően több, mint 180 biztosítotti nappal) foglalkoztatója ún. TB kifizetőhely, vagyis a TGYÁS-sal kapcsolatos ügyintézést ők intézik. Ami Önre vár, az az anyasági támogatás és családi pótlék intézése, ami a lakcíme szerint illetékes Államkincstár kirendeltségén történhet, és igen, az apuka is eljárhat meghatalmazással, sőt, bárkinek adhat meghatalmazást, hiszen mi is így intézzük a kismamák ügyeit...
érdemes megkérdezni, hogy a lakóhelye szerinti önkormányzatnál igényelhető-e valamilyen születési támogatás, mert például több budapesti kerületben köszöntik ily módon az újszülött lakosokat...
ha bármilyen kérdése lenne még, várjuk jelentkezését, a babázáshoz pedig sok örömöt és boldogságot kívánunk.
üdvözlettel

az Elintézzük.hu csapata

Mimózaróza 2009.12.10. 19:03:15

@elintézzük.hu:
Nagyon köszönöm a gyors választ, igazán megnyugtató, hogy van kihez fordulni a bürokrácia útvesztőjében.
Fogom még keresni önöket, tisztelettel: M. Róza

Edina* 2010.02.02. 15:04:14

Kedves elintezzuk.hu,

"A gyed folyósítása alatt lehet-e bölcsődébe vinni a gyermeket?
- Mivel a gyermekgondozási díj a gyermek otthoni ellátásához nyújt segítséget, folyósítása alatt a gyermek bölcsődei elhelyezésére nincs lehetőség."

És mi van, ha 2 gyermekem van, kis korkülönbséggel, és nagytesót szeretném bölcsibe adni, amíg a kicsivel GYED-en vagyok? Akkor sem jár a GYED, függetelenül attól, h én a kicsi miatt kapom a GYED-et?

Le van az írva konrétan valami jogszabályban, hogy a bölcsi NEM veheti be nagytesót, ha anyuka a következőt várja ill. a kistesóval van otthon TGYÁS-on vagy GYED-en?

Hallottam már olyat, hogy ha egyszer felvették nagytesót bölcsibe, akkor kistesóval való TGYÁS-on "levés" alatt nem tehetik ki a bölcsiből, de amint az lejár, igen. Ebből mi igaz?

Köszönettel,
Edina

elintézzük.hu 2010.02.04. 10:03:27

@Edina*:
Kedves Edina!
Természetesen vannak a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi intézmények működését biztosító jogszabályi rendelkezések: elsősorban a Gyvt., azaz a Gyermekvédelmi törvény: Az 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról. Ezen kívül: a 15/1998.(IV.30.) NM (Népjóléti Minisztérium) rendelet – a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről.
Mindezeken kívül a helyi szabályozást megfogalmazó önkormányzati rendeletet érdemes megnézni.
Edina, a bölcsőde nappali ellátást nyújtó intézmény elsősorban azon gyermekek számára, akiknek a családban való ellátása szociális, egészségügyi stb. okok miatt nem biztosított. Tehát eleve létezik egy „szűrőrendszer”, hiszen elsősorban azon gyermekek felvételét kell biztosítani, akiknek a szülei kénytelenek a munkába állásuk miatt a gyerkőc elhelyezését ezen a módon biztosítani.
Nem tudjuk, hogy Ön hallott-e arról, Edina, hogy kb. 10-15.000 bölcsődei férőhellyel kevesebb van a szükségesnél, és a meglévő bölcsődék kb. 120-130 %-os kihasználtsággal működnek. És a „szükségesbe” valószínűleg azokat a jelentkezéseket számolták elsősorban, ahol pl. a hitelösszeg brutális megemelése után az anya kénytelen lenne visszamenni dolgozni, vagy egy többgyermekes anyuka egyedül marad stb. – még hosszasan sorolhatnánk a „krízishelyzeteket”, és még ezekben az esetekben is sokszor el kell utasítani a gyermek felvételét, mert pl. a bölcsőde falai nem gumiból vannak…
Edina, mi is ismerjük a bölcsis felvételikkel kapcsolatos anomáliákat. Tudjuk, hogy minden felvételi időszak trauma a családoknak, különösen, mert ahány önkormányzat, annyiféle szempont: van, ahol munkavállalói igazolást kérnek, van, ahol a családi jövedelem, a gyermekszám vagy a várólistán elfoglalt hely számít…
De ha megnézi Interneten az egyes bölcsődék felvételi szabályzatát, valóban az az általános gyakorlat, hogy a gyed igénybevétele mellett a nagyobb gyerkőc bölcsődei ellátását nem biztosítják. A már esetleg bölcsődés nagyobb gyermek ellátását a szülési szabadság lejártát követően csak kivételes esetben (súlyos betegség a családban, 3 vagy több gyermek, szociális indok stb.) tudják biztosítani (HA egyáltalán tudják még ilyen esetben is…)
Edina, nem írt arról, hogy Önöknél mi a probléma, ami miatt ez központi kérdés lett. Nyilván jobban értenénk…Addig viszont a felháborodása levezetésére egy hasznos kis „szerepcserés játékot” ajánlanánk: képzelje el, hogy Ön a bölcsőde vezetője, és döntenie-e KELL, mert a férőhelyek száma véges! Azt a gyermeket veszi-e föl, akinek ha nem tud munkába állni az anyukája, akkor bedől a hitelük, és elárverezik a lakásukat, vagy azt a nagyon helyes kis csimpolyát, akinek az anyukája otthon van egy kistesóval – tgyás-on vagy gyed-en, tehát nem is a legalacsonyabb ellátási összeggel…De brutálisabb választási szituációk is vannak: mikor egy dolgozni kényszerülő szülő gyermeke és egy „hátrányos helyzetű” gyermek elhelyezése között kell választani…Lennének rossz éjszakái…
Az anyukák nagyon sokszor megfogalmazzák, hogy érzik a gyerekükön az igényt a gyerektársaságra, és azt is gondolják a szülők, hogy jót tenne kislányuknak-kisfiuknak, ha időben alkalmazkodni tanulna egy nagyobb gyermekközösségben…
Mi a kemény realitások kényszerű említésén túl azt tudnánk javasolni, Edina, hogy nézze meg a környezetében lévő lehetőségeket: - családi napköziket, játszóházakat, ahol a nagyobbik gyerkőc ideiglenes foglalkoztatására lenne lehetőség, vagy a rengeteg baba-mama programot, amelyen esetleg mindhárman részt vehetnének…
Lehet, hogy most veszteségnek érzi és dühíti, hogy nem sikerül a bölcsis elhelyezés, de lehet, hogy egy komoly testvérféltékenységet sikerül elkerülni ilyen módon, arról nem is szólva, hogy a legjobban működő bölcsőde sem tudja nyújtani a család melegét :)
Edina, ha valahol „mellélőttünk”, elnézést! Konkrét körülményekről nem írt, így csak a "felháborodásának" levezetésével tudtunk foglalkozni, s csak reméljük, hogy ezt sikerült elérni és nem az ellenkezőjét!
süti beállítások módosítása