HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket kérni. 2009. október 1-től, vagyok gyesen illetve gyes melletti munkaszerződésem van a régi munkahelyemmel. 2010. júliusára várjuk második babánkat, ezzel összefüggésben 2009. december 30-án táppénzre vett az orvosom.
A kérdéseim a következőek lennének: Jól tudom-e, hogy mivel 3 hónapot dolgoztam, a táppénz a szerződésem szerinti béremre 3 hónapig jár? A gyesről mikor kell lemondanom? (illetve szeretném átadni a férjemnek) Gond, hogy még nem mondtam le, esetleg vissza kell fizetnem?
Mivel gyes melletti munkaszerződésem van, feltételezem, hogy új szerződést kell aláírnom a munkáltatómmal.
Az idei évre járó szabadságot ki kell vennem?

Köszönettel és üdvözlettel,
Minya

 

Kedves Minya!

Sok kérdésre hosszú válasz J

· Gyes melletti munkavégzés esetén, ha az anyuka a munkavégzés első félévében válik keresőképtelenné, a táppénzt – 180 napi tényleges jövedelem hiányában - a minimálbérből kiindulva állapítják meg (jövedelmi adatokat nem írtál ugyan, de minden valószínűség szerint ez rendkívül kedvezőtlen számodra is)

· De felhívnánk a figyelmedet, hogy van lehetőséged arra, hogy lemondj a gyes folyósításáról, és akkor a meglévő főállású jogviszonyod alapján - az aktuális szerződés szerinti jövedelmedet figyelembe véve – részesülj táppénzben. Ebben az esetben Apuka igényelhetné tovább a gyes-t.

· A fentiekből következik, hogy HA a gyes melletti munkavégzésed jogán részesülsz táppénzben, akkor nincs gyes-visszamondási kötelezettséged (s így visszafizetési kötelezettséged sem!)

Az Eb.tv.(1997. évi LXXXIII. tv., az Egészségbiztosítási törvény) ezt így fogalmazza meg:

 39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy

   baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is

   jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

     (2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

 

· Be kell vallanunk, az utolsó két kérdés nem világos számunkra: „Mivel gyes melletti munkaszerződésem van, feltételezem, hogy új szerződést kell aláírnom a munkáltatómmal.
Az idei évre járó szabadságot ki kell vennem?”

- Ha az eredeti munkahelyeden gyes melletti munkaszerződésed van, ez azt jelenti, hogy ezt a fizetés nélküli szabadság fenntartásával kötöttétek: ebben az esetben az idei szabadságodat nem tudod kivenni. És milyen új szerződést akarnál aláírni a munkáltatóddal, ha hónapok óta táppénzen van??? Elnézést, de ezt tényleg nem értjük L

Kedves Minya, ha válaszunk bármely pontja nem lenne világos, akkor faggass minket tovább J  Jó játszadozást kívánunk a nagyobbik gyerkőccel, nemsokára valószínűleg  kevesebb idő jut erre, Neked meg könnyű pocakosságot, bár a szülés időpontját nézve télből is, nyárból is kijut bőségesen!

Üdvözli az egész családot az elintézzük. hu csapata

 

 

 




 

 

 

Címkék: táppénz gyes melletti munkavégzésnél visszamondásának kötelezettsége

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr281763397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

relind 2011.02.24. 11:35:32

Tisztelt elintézzük.hu!

2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van, de még nem vettem ki az 5 év alatt felgyülemlett szabadságaimat, amit olyan 80 nap körül számolok, érdemes-e kivennem mielőtt táppénzre megyek, hogy a táppénzt megelőző 180 napi jövedelem átlagát felhúzza. 210.000 Ft volt a bruttóm. A 80 nap körüli szabadság, az a 180 naptári napi jövedelemből arányosan kb. mennyit jelent?
süti beállítások módosítása