HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves Szakértők!

Jelenleg Gyed-en vagyok 23 hónapos kislányommal.Több éves munkaviszonnyal rendelkezem, jelenlegi munkáltatómnál 2006. márciusa óta vagyok alkalmazásban. Munkaszerződésem határozatlan idejű, bruttó bérem 250 000,-Ft.
2007. dec. 15-től betegszabadságon voltam, majd 2009. januárjában kivettem az éves szabadság keretemet, betegszabadság majd táppénz következett a szülés napjáig.A szülés napjától (2008.03.15.)TGYÁS, és mint említettem most még 1 hónapig Gyed-en vagyok.
A gyes igényt most töltögetem, amíg nem leszek terhes addig én igényelném.
Ha esetleg terhes lennék és indokolná a helyzet, mehetnék-e táppénzre, mi lenne a táppénz számítás alapja, illetve vannak-e olyan "bűvös" nap számok mint pl. a gyed számításánál a 180 biztosított nap?
Persze táppénz esetén a gyes-t én lemondanám és ha lehetséges az egyik nagyszülő igényelné.
Nagyszülő nyugdíjas, nem dolgozik.
Mire számíthatok, ha kistestvér "időben" - azaz reményeink szerint mielőbb- megérkezik?
Jogosult leszek TGYÁS-ra,Gyed-re és ha igen akkor ez milyen összeget képvisel, mi a számítás alapja?
Mire számíthatok ellátások tekintetében akkor, ha csak később a kislányom 3 éves kora után gyarapodik a család?

Lehet egy kicsit hosszúra sikeredett és kusza az egész, de reménykedem azért érthető...

Végül, de nem utolsó sorban gratulálok az oldalhoz és a csapat munkájához, ami minden tekintetben remek!:)

Üdvözlettel:

Évi

Kedves Évi!

Nézzük meg akkor mind a két verziót, hogy legyen min gondolkodni!

I. Ha a kisember úgy dönt, gyorsan útra kel… J

· A gyes lemondását követően (a következő naptól már nagyszülő vagy akár Apuka     igényelheti) táppénzre is jogosult lesz: amíg nem éri el a gyes 180. napját (itt ez a bűvös szám, de talán nem érdemes a közelébe se menni, ha van, aki átvegye az igénylést…), addig a munkabére alapján. Ugyanis ilyenkor lép életbe egy méltányossági szabály.

Ugyanis „normál” esetben ha az előző naptári évben vagy az igénylést közvetlenül megelőzően nincs 180 napi jövedelem, akkor a minimálbér lenne a táppénzszámítás alapja. Csakhogy a törvényalkotók „méltányolnak” bizonyos időszakokat: ha valakinek azért nincs meg az adott időszakban a 180 napi jövedelme, mert táppénzben, tgyás-ban, gyed-ben részesült, akkor mégsem a minimálbér az alap, hanem a szerződés szerinti munkabére J

Az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény, azaz Egészségbiztosítási törvény) alapján:

 

48. § (1)

(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

 

· A táppénz + gyes kedvező lenne anyagilag a pocakos időszakban, kétségtelen viszont, hogy a tgyás nem lenne plafon nélküli így(mert 0 bérezett nap van a két gyerkőc között), a gyed meg maximált (báár, lehet, hogy ez kedvezőbb lesz május 1. után, meglátjuk…)

Ekkora jövedelemnél nem kell kivenni az összegyűlt szabadságot sem, mert annak beszámítása nélkül is meglenne a plafonos tgyás (bruttó: 102.900.-)

· Gyed-re is jogosult lenne a poronty kétéves koráig, Évi, ugyanis - nem szó szerint! - (ha gyed-be, gyes-be születik a gyerkőc!: ha az új jogosultságot megelőző két éven belül jogosult volt gyed-re, akkor a következő gyed időtartama sem lehet rövidebb az előzőénél, tehát mivel a nagyobbik gyerkőccel kétéves koráig maradhat otthon, a kisebbikkel is így lenne… Viszont ott vége is a babázásnak: nyilván hallották, hogy a gyes időszaka lerövidült: csak a gyermek kétéves koráig vehető igénybe. Ha tehát valakinek addig fut ki a gyed, akkor a gyes szóba sem jöhet...Tehát már pocakosan föl kell iratkozni a bölcsődés várólistára…(Nem vicc!!!)

Eddig az első verzió, amíg arra van esély, hogy a „gyes-be” érkezzen Babó J  /Arra nagyon kell figyelni tehát, hogy legkésőbb a 180. napig lemondja a gyes-t!!!/

· Még valami: a nagyszülői gyes-nek 3-as feltétele van:

- ha a szülők a gyes-ről lemondanak, és egyetértenek a nagyszülői igényléssel                   

- ha a gyerkőc elmúlt 1 éves                                                                                                

- ha a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik…

II. Ha a kisember „késlekedik”… (ez már annyira távoli jövő, és még annyira nem látható át a    májusban életbe lépő törvényi változások egésze, hogy sok benne a bizonytalanság, ennek tudatában olvassák, Évi!)

 · Az ellátásokhoz (tgyás, gyed) szükséges jogosultsághoz a szülést megelőző két éven belül 180 nap helyett minimum 365 nap biztosítási idő szükséges (a szüléskor meglévő biztosítottság mellett) – ez az, ami biztosan állítható ( de ez az előző verziónál is fennáll!).

· A tgyás-hoz szükséges biztosítási időbe be kell számítani az előző tgyás és gyed folyósításának idejét

· A gyed az előző két éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra jár majd, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig (ez utóbbi feltétel eddig is megvolt). Ahhoz, hogy a kisebbik gyerkőccel is legalább kétéves koráig otthon tudjon maradni, legalább másfél év (562 nap) biztosítási „előzmény” lenne szükséges...

· A korábbi gyed lejártát követően biztosításban töltött időbe – az új gyed időtartamának kiszámítása vonatkozásában- nem számít bele a gyes, valamint az „új” tgyás folyósításának időtartama…

Lehet, hogy merészség volt még akár csak ennyire is körvonalazni ezt a 2. verziót, meg lehet, hogy fölösleges is, mert minden „időben” történik majd J Mindez viszont azt jelenti, hogy valószínűleg folytatjuk a hezitálást még… De ennyi talán sok is volt egyszerre, de hát nem fukarkodott a kérdésekkel J

Nagyon köszönjük a munkánkat dicsérő mondatait, Évi, és kérjük, hogy mindenképpen kísérje majd figyelemmel az új blogunkat, amit –reméljük – legalább ennyire hasznosnak fog érezni -, és ahol minden új és tisztázott információt megosztunk a kismamákkal majd.

Addig meg jókedvű „tavaszvárást” J, a kislányának meg – előre - boldog születésnapot kívánunk – az elintézzük.hu teamje

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr671760654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knépi 2010.02.17. 14:00:08

Kedves elintézzük.hu!
Nekem olyan kérdésem volna, hogy van egy 16 hónapos kislányom, vele GYED-en vagyok, és aug. közepére várjuk a kistesót. Folyamatos munkaviszonyom 2004 óta van, bruttó bérem 200.000 Ft. Ha most visszavetetem magam a munkahelyre, kiveszem a szabadságaimat, ez kb. 2 hónap, majd betegszabi, táppénz, aug-tól TGYÁS, majd GYED, akkor mi lesz a táppénz, TGYÁS, GYED alapja?
Segítségét eőre is köszönöm!

Mirabella76 2010.02.18. 14:12:16

Kedves Elintezzuk.hu csapata!

Jelenleg itthon vagyok GYED-en a kisfiammal, márciustól leszek jogosult a GYES igénybevételére.
10 éves folyamatos munkaviszonyom van egy cégnél, (határozatlan idejű szerződés), mely időközben átszervezés miatt leépítette azt az osztályt is, ahol én is dolgoztam.

Az alábbi kérdésekkel fordulnék Önökhöz:
1) Úgy tudom, hogy amennyiben 2 év után vissza szeretnék menni dolgozni, a GYES ideje alatt, a munkáltató nem mondhat fel, ún. felmondási védelem alatt állok.
Köteles-e visszavenni dolgozni, és milyen munkakörben, ha írásban jelzem a visszameneteli szándékomat?
Köteles vagyok-e elfogadni bármilyen más felajánlott munkakört? Megváltoztathatják-e az alapbéremet?
Áthelyezhetnek-e más városba?

2) Olvastam az állásidő kifejezésről. Élhetek-e ezzel a lehetőséggel GYES ideje alatt, amennyiben a munkáltató nem tud foglalkoztatni, vagy olyan munkakört és bért ajánl fel, amit nem tudok elfogadni? Mi a jogszabályi háttere és mi az egésznek a folyamata?

3) Amennyiben sikerülne visszamenni dolgozni a céghez, és a gyes ideje alatt alkalmaznának, és időközben a gyermek 3 éves koráig ismét teherbe esnék, a munkáltató továbbra sem mondhat fel nekem?
Mi lenne a következő baba esetében a TGYS, GYED alapja, és meddig lennék jogosult rá?
A felhalmozódott szabadság, és a 3.évben járó szabadság alapja-e a biztosítási időnek, tehát beszámítana-e, vagy "nettó" munkában töltött időt, napot kell alapul venni az új szabályok szerint számított 365 napos biztosítási időbe?

Segítségüket előre is köszönöm!
Gratulálok a csapatnak, én még csak most fedeztem fel ezt az oldalt, és most kezdtem böngészni az eseteket, de nagyon tetszik az alapos tájékoztatás, és a jogszabályok lefordítása, érthetővé tétele!!!

Mirabella76
süti beállítások módosítása