HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

A következő kérdésben kérném a segítéségét.

 

Jelen pillanatban gyed-en vagyok itthon a 11 hónapos kislányommal. Fontolgatjuk a második gyereket, de azt terveztem, hogy előtte visszamennék legalább 1 évet dolgozni, hogy a tgyás-omat újra a bérem alapján számolják. Konkrétan arra gondoltam, hogy megszakítanám a gyed-et, elmennék gyes-re és mellette teljes munkaidőben visszamennék dolgozni. Úgy tudom, hogy a gyes lejárta utáni 30. napig nem mondhat fel nekem a cég, tehát védelem alatt állok. Viszont olyasmi történt, amire nem számítottam, a cég megszűntette a részleget, ahol eddig dolgoztam, tehát effektív már nincs meg az állás, amiből eljöttem. Azt mondták, hogy jelen pillanatban nem nagyon van semmi, amit fel tudnának helyette ajánlani, tehát maradjak otthon, ameddig csak tudok. Viszont ha maradok és úgy szülöm meg a második gyereket, a gyed-em alapján számítják majd a tgyás-t, ami bizony nem sok. A kérdésem, hogy ha gyes-re váltanék és visszamennék dolgozni, akkor is áll a védelem, még így is, hogy már nincs meg az állásom ?

 

Előre is köszönöm a választ!

 

Üdvözlettel,

 

Marcsi

 

Kedves Marcsi!

 

· Az ellátások számításának alapja nem lehet sem a tgyás, sem a gyed! Nem volt az eddig sem, s nem lesz a jogszabályi változások után sem!

Ha a második baba úgy születne, hogy a két gyerkőc között nincs legalább 180 napnyi jövedelem, akkor való igaz, a tgyás nem lenne plafon nélküli (nem írta, hogy mennyi a jövedelme, tehát nem tudjuk fölmérni a „veszteséget”).

A tgyás (és a gyed?) számításának alapja legfeljebb a jelenlegi minimálbér kétszerese – 147.000.- Ft – lenne, vagy ha ennél kevesebb a tényleges munkabére, akkor az:

 

Ebtv. 42. § (1) A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.

(2) A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló jövedelem naptári napi átlagát a 48. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.

(3) A (2) bekezdésben nem említett biztosított terhességi-gyermekágyi segélyének naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.

Sőt, lehetséges, hogy a gyed-számítás az eddiginél kedvezőbben alakul a május 1-jei jogszabály-változtatásokkal...De erről inkább majd akkor beszélünk…

 

· Tehát ha ez ilyen módon elfogadható, akkor akár indulhat is a kistesó-projekt J

Ha a gyes első 180 napján belül indulna a nagy útra az új jövevény, akkor az esetleges táppénzének is a munkajövedelme lenne az alapja, ha viszont 180 napnál többet lenne gyes-en, akkor már csak a minimálbér lenne a táppénzalap… (ezen elgondolkodva esetleg lehetne apa-gyes is)

 

· A munkahelyi helyzetét tekintve is a folyamatos „babavállalás” tűnik kivitelezhetőbbnek…Nem is egészen érjük, hogy hová akarna visszamenni dolgozni, ha egyszer mgszűnt a munkaköre…Vagy arról hallott esetleg, hogy ha a munkáltató nem tud munkát adni ebben a helyzetben, akkor állásidőre való bér jár a dolgozónak???

Mt. 151 (4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

 

· A felmondási védelem „rendes felmondás” ellen valóban a gyes utáni 30. napig él, de nem tudunk annyit a munkahelyi helyzetéről, hogy bármit korrekten mondhassunk…Munkajogásszal beszélhetne, ha mégis valamiféle munkavégzéses verziót választana.

 

Marcsi, mivel kevés az információnk, nem tudjuk, hogy elég kedvezőek lesznek-e a válaszaink, de ha fölvetődne valami ezt olvasva, akkor elér minket újra!

 

Addig üdvözli Önöket, az elintézzük.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: védelem bér járó munkavégzés gyed gyes tgyás felmondási számítása melletti állásidőre

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr631760129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

franika 2010.09.11. 21:32:12

Sziasztok!!Nekem az lenne a kérdésem, hogy gyes mellett hány órát lehet dolgozni?
süti beállítások módosítása