HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

 

 

Kedves elintezzuk.hu Csapata!

Köszönöm, hogy ilyen alapossággal jártátok körül a problémát! Tudom, hogy nem alap az esetem és olyan ritka, hogy az ember valóban segítőkész emberi szándékkal találkozik, ezért külön köszönet!!!!

Azért leírom a hiányolt infokat, hátha közelebb visznek vmilyen megoldáshoz. Gyes alatt szültem, 2001 óta folyamatos közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem (ez megfelel annak, h biztosítási jogviszony, tehát a biztosítási jogviszony=munkahely?) és van magyarországi bejelentett lakcímem is.

Kislányomnak hitelesített magyar nyelvű szül-i anyakönyvi kivonata van, ezért is húzódott ilyen későre az ügyintézés, mert ez 2 hónapos konzulátuson történő hercehurca volt.

Az E-001-ről tőletek hallok először, ez mihez szükséges? Befolyásolja az ügyintézést?

Illetve még az merült fel bennem, h feltétlenül szükséges, h a gyermek a szülők lakcímére legyen bejelentve? Ez automatikusan így történik? Vagy lehet egy másik bejelentett lakcíme (pl. nagyszülőknél?)

Köszönöm szépen még 1x a segítséget!

Üdv! balcsigirl

 

 

elintézzük.hu 2010.02.10. 18:55:11

@balcsigirl:
Köszönjük a plusz infókat, futunk még néhány kört, és igyekszünk gyorsan jelentkezni! Egy kis türelmet kérünk :), csak azért írtunk, hogy tudd, nem feledkezünk el Rólatok...Tehát hamarosan folytatjuk!

 

 

Kedves Balcsigirl J

 

A további körök után a következőkről tudunk beszámolni Neked.

 

· Alapkérdés: a kislányotok  német nyelvű anyakönyvi kivonatának fordítása van meg, vagy a magyar okiratnak számító magyar anyakönyvi kivonat? Ha valóban ez utóbbi, akkor villámgyorsan be kell adni a tgyás-igénylést (az ehhez szükséges nyomtatvány az OEP honlapjáról letölthető (www.oep.hu ).  Igen, a hosszú közalkalmazotti munkaviszonyoddal biztosított vagy (a „biztosított” ennél nagyobb halmaz J ).

 

· Ha a rosszabbik verzió lenne, tehát, hogy csak egy lefordított, magyar nyelvú születési lenne a kezetekben, akkor kellene igazán az a bizonyos E 001-es nyomtatvány, melyet a kinti biztosítók is ismernek, hiszen ez egy egyszerű információkérő-információnyújtó nyomtatvány arról, hogy a kislányotok kint született. Ezzel már el lehetett volna indítani a tgyás igénylést…

 

· Tökéletesen érthető, hogy a Ti helyzetetekben mit jelent egy kis babás-ügyintézési hazaruccanás…De ennek a kisembernek még semmilyen hivatalos okmánya, irata nincs a születési anyakönyvi kivonaton kívül (remélve a legjobbakat!)…

A TAJ-ügyintézés még megy meghatalmazással, de a nyilvántartásba vétel és a lakcímkártya elkészítésének mikéntje az illetékes okmányiroda hatáskörébe tartozik…

 

· Igen, egy újszülött lakcímkártyájára automatikusan az anya lakcíme kerül értelemszerűen, már csak azért is, mert az ellátás abban az esetben jár a szülőnek, ha a gyermeket a saját háztartásában gondozza. /Nem tudjuk a kérdés mögötti „problémát”./

 

· Természetesen mi is szívesen segítünk a továbbiakban is, de ebben a speciális helyzetben talán plusz segítség lehet egy e-mail cím, egy telefonszám, névvel J

Tehát szükség esetén itt várható segítség még:

nemzetk@oep.hu   - ez az OEP Nemzetközi Osztályának elérhetősége, de gondolom a

                              válaszadási idő hosszú…

 

Vagy: 36-1- 350-1618 / 1711 GERVAI NÓRA, szakjogász.

 

 

Ugye előbbre vagyunk egy picit legalább?  

Szívesen segítünk a továbbiakban is, HA tudunk J

Könnyű beilleszkedést kívánunk a kinti életbe! Örülnénk, ha küldenétek majd fényképeket a megújuló blogunkra, és nem leszünk szomorúak, ha írsz esetleg időnként  a kinti babás-mamás élményeidről, tapasztalataidról.

 

Addig meg üdvözlet az egész családnak! az elintézzük.hu-tól

 

 

 

 

Címkék: baba született külföldön okmányai

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr21750349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balcsigirl 2010.02.11. 23:09:13

Köszönöm a gyors választ!

A magyar okiratnak számító anyakönyvi van meg.

Annyit szeretnék még kérdezni, h írtátok, "villámgyorsan be kell adni a tgyás-igénylést". Azt még születése előtt 28 nappal megigényeltem, a Taj és lakcímkártya a Gyedhez kellene. Akkor a gyedhez külön igénylőlap kell, a hiányzó kártyák bemutatása után nem automatikus a folyósítása ha a Tgyást már kapom?

Köszönöm a plusz segítségeket, remélem lassan előbbre vagyunk. Fényképet szívesen küldök majd, kiváncsi vagyok milyen lesz az új blog.

További jó munkát, sok sikert kívánok Nektek!

Üdv! balcsigirl

elintézzük.hu 2010.02.12. 09:27:14

@balcsigirl

Ha nem vagy ilyen gyors, Balcsigirl, akkor mi korrigálunk :) -:elnézést, persze, hogy a gyed-et, hiszen azt írtad az 1. leveledben, hogy: „Születese elött 28 nappal megigenyeltem a Tgyast, amelyet szerencsere folyositanak gond nelkül.”

Semmilyen ellátás folyósítása nem automatikus, mindent igényelni kell :)
A gyed-et: az „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” c. nyomtatvánnyal, amelyet ki tudsz nyomtatni az OEP honlapjáról (www.oep.hu); 2 azaz kettő példányban kell kitölteni.
A TAJ kártya igényléséhez meg az. „Igénylőlap a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet tartalmazó Hatósági Bizonyítvány (…) kiadásához” c. nyomtatvánnyal (www.oep.hu )

És az igényléshez nem egyszerűen be kell mutatni ezeket a kártyákat, hanem azok alapján kell kitölteni a nyomtatványok bizonyos rublikáit: a TAJ-igénylőn a „lakóhelyet”, a gyed-igénylőn meg „a gyermek TAJ száma” kezdetűt 

Köszönjük a jókívánságokat, Nektek meg ügyes szervezést meg kitartást kívánunk! Üdv a családnak! :)
süti beállítások módosítása