HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves elintezzük.hu Csapata!

Kislanyom tavaly novemberben született Nemetorszagban, csaladunk most 1-2
evre ide is költözött, mert a ferjem itt kapott munkat.

Születese elött 28 nappal megigenyeltem a Tgyast, amelyet szerencsere
folyositanak gond nelkül. Azonban a munkahelyemröl szoltak, h mutassam be a
kislany Taj kartyajat es lakcimkartyajat, mert ezekre szükseg van a Gyed
igenylesehez. Meghatalmazassal szerettem volna elintezi ezeket, de az
Okmanyirodaban telefonon azt a felvilagositast kaptam, h mivel a gyermek meg
csak anyakönyvezve van Magyarorszagon, nyilvantartasba is kell vetetni,
amihez mind2 szülönek jelen kell lenni es nyilatkozni, h a gyermek
külföldön vagy Mo-on elö magyar.

Letezik, h meghatalmazassal ezen 2 kartya igenylese nem megoldhato? Illetve
elkepzelhetö -e, h ha külföldön elö magyarkent van a baba bejelentve nem
kaphatok utana Gyedet? Abszurdnak tartanam, hogy egy költözes miatt
elvesztenem 10 ev magyarorszagi munkaviszony utanjaro juttatasokat.

Ha van ötletetek, kerlek segitsetek, hogy lehetne megoldani a problemat!

Köszönöm szepen!

Üdv! balcsigirl

U.i: Elnezest, h nincsenek ekezetek, remelem nem nagyon zavaro.

 

 

 

Kedves Balcsigirl J

Ékezetek nélkül sem volt zavaró a leveled!

Nem a Te problémád tartozik a legtipikusabbak közé, de utánanéztünk 1-2 apróságnak még, s az OEP Nemzetközi Főosztályának tájékoztatása, okmányirodai, OEP-es tapasztalatok alapján a következőket mondhatjuk:

 

· a gyed-igénylés alapvetően attól függ, hogy Te mint Anyuka megfelelsz-e a jogosultsági feltételeknek (a tgyást kapod, de mi van a Te munkaviszonyoddal, biztosítottságoddal?), valamint van-e magyarországi bejelentett tartózkodási helyed

· a munkáltatóhoz beadandó gyed-igénylőn valóban szerepelnie kell Babó TAJ számának, a

TAJ kártya-igénylőn meg a lakcímének (amely ugyanaz  lenne automatikusan, mint a Tiéd).

A lakcímkártya kiadása okmányirodai hatáskörbe tartozik, mint ahogy az ezt megelőző lépés is: a „nyilvántartásba vétel” a lakcímed szerinti Népesség-nyilvántartóban.

· Mindenhol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy legalább az egyik szülőnek személyesen jelen kell lennie, és érdemes előre végigbeszélni azt is, hogy mi minden kell, hogy szerepeljen részletesen a másik szülő által adott meghatalmazáson. (Pl. nem elég annyi, hogy gyermekünk ügyeinek intézésében, hanem meg kell nevezni, hogy: gyermekünk nyilvántartásba vételéhez a X (helységnév, kerület stb.) Népesség-nyilvántartójában…) És ilyeneket minden elintézendőre: lakcímkártya, TAJ stb. De előbb legalább ezt el kéne érni, hogy elég legyen legalább az egyik szülő, bár most melyikőtök? Apuka, aki dolgozik? Vagy Te az alig három hónapos csimpolyával? Tényleg képtelen helyzet!

 

· A Babusnak a hitelesített magyar nyelvű születési anyakönyvi kivonata van???

   Kitöltöttétek már az E 001-es nyomtatványt a külföldön születés tényéről???

  

Ennyit sikerült most mondanunk az általad nyújtott információk alapján.

Ha úgy gondoljátok, hogy esetleg többet is segíthetünk, akkor vagy kérdezzetek tovább, vagy:

www.elintezzuk.hu

 

Ezek bosszantó dolgok, de mi ez ahhoz képest, hogy ott van a nyilván gyönyörű kislányotok!

Gratulálunk, és legyen sok örömötök egymásban! J

Üdvözöl Titeket – az elintézzük.hu 



 

 

Címkék: kártya vétel lakcímkártya taj nyilvántartásba

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr501745581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balcsigirl 2010.02.10. 16:45:53

Kedves elintezzuk.hu Csapata!

Köszönöm, hogy ilyen alapossággal jártátok körül a problémát! Tudom, hogy nem alap az esetem és olyan ritka, hogy az ember valóban segítőkész emberi szándékkal találkozik, ezért külön köszönet!!!!

Azért leírom a hiányolt infokat, hátha közelebb visznek vmilyen megoldáshoz. Gyes alatt szültem, 2001 óta folyamatos közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem (ez megfelel annak, h biztosítási jogviszony, tehát a biztosítási jogviszony=munkahely?) és van magyarországi bejelentett lakcímem is.

Kislányomnak hitelesített magyar nyelvű szül-i anyakönyvi kivonata van, ezért is húzódott ilyen későre az ügyintézés, mert ez 2 hónapos konzulátuson történő hercehurca volt.

Az E-001-ről tőletek hallok először, ez mihez szükséges? Befolyásolja az ügyintézést?

Illetve még az merült fel bennem, h feltétlenül szükséges, h a gyermek a szülők lakcímére legyen bejelentve? Ez automatikusan így történik? Vagy lehet egy másik bejelentett lakcíme (pl. nagyszülőknél?)

Köszönöm szépen még 1x a segítséget!

Üdv! balcsigirl

elintézzük.hu 2010.02.10. 18:55:11

@balcsigirl:
Köszönjük a plusz infókat, futunk még néhány kört, és igyekszünk gyorsan jelentkezni! Egy kis türelmet kérünk :), csak azért írtunk, hogy tudd, nem feledkezünk el Rólatok...Tehát hamarosan folytatjuk!
süti beállítások módosítása