HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Sziasztok!
Köszönöm a gyors és korrekt választ!
Próbáltam visszaolvasgatni, hátha megértem amit írtatok, de nem sikerült:-(
Kérdés: mért kellene apának máj 6-tól igényelnie a gyest?
anyagilag járnánk pár hónapig jobban, jól értem? akkor ő kapná a gyest a
nagyobbik gyerkőc után annak 3 éves koráig? vagy amikortól én már tgyás-on
leszek a gyes neki nem jár?
ő alkalmazottként dolgozik, heti 40 órában, és van egy bt-je ahol beltag,
így is igényelheti?
bocsánat ha összevissza írtam, de remélem értitek:-)
Anett

 

 

Szia Anett!

Újra itt J  És mindent értünk :)

 

·Kizárólag a dupla ügyintézés elkerülése érdekében tanácsoltuk azt, hogy már a gyed lejártát – 2010. május 5. – követően, a gyes-időszak elejétől Apuka igényelje a gyes-t. És ennek semmilyen kizáró okát nem látjuk!

·Nálad is futhatna egészen a táppénzes időszakig, de akkor, Anett, le kellene mondanod a gyes-t (mert két ellátást párhuzamosan nem kaphatsz), Apukának meg újra megigényelni…

·És bármelyikőtök is igényelje végül, a tgyás indítása – a Te esetedben a szülés napjától lenne az ésszerű - előtt mindenképpen végérvényesen le kell mondani, az előbb említett ok miatt: saját választásotok alapján, de csak egy ellátást vehettek igénybe. Tehát a gyes nem fog kifutni a kislányotok 3 éves koráig, mert korábban indul a lényegesen magasabb összegű tgyás… J

Ezt az Ebtv.(1997. évi LXXXIII. tv., az Egészségbiztosítási törvény) szabályozza:

 

 

„39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

(3) A szülők közös háztartásában élő gyermeke után egyidejűleg csak az egyik szülő jogosult táppénzre, gyermekgondozási díjra.

(4) Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermek(ek) után egyidejűleg jogosultak lennének az (1) bekezdés szerinti ellátások és a gyermekgondozási támogatás bármelyik formájára, úgy - kivéve az (5) bekezdésben foglalt esetet - ellátást választásuk szerint csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.

(5) Ha a közös háztartásban élő gyermek után az egyik szülő (1) bekezdés szerinti ellátást, vagy gyermekgondozási támogatást vesz igénybe, úgy a másik szülő gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot, feltéve, hogy az ellátások nem ugyanazon gyermek után kerülnek megállapításra.

(6) Az (1)-(5) bekezdésben említett ellátások között a biztosított, illetőleg a szülő a jogosultság fennállása alatt választhat. A táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt választott újabb ellátást a választás napjától - a korábban folyósított ellátás folyósításának megszüntetésével - lehet megállapítani és folyósítani.”

 

 · A blogban több helyen írtunk már a gyes-lemondás hogyan-járól, mint ahogy a gyes melletti munkavégzés esetén meglévő táppénzjogosultság szabályairól is (Gyes melletti munkavégzés és táppénzjogosultság). Ezeket ajánlanánk még elolvasásra, mert fontos lehet!

 

Ugye, most sikerült világosabban megfogalmaznunk?!

Ha eszedbe jut valami „menet közben”, vagy még mindig maradt homályos pont, ne legyenek gátlásaid, kérdezz! J

 

Szép napot kívánva, - az elintézzük.hu

 

 

Címkék: táppénz gyes ellátásválasztás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr171749065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz.v.anett 2010.02.11. 15:46:20

Sziasztok! Ismét csak megköszönni tudom a gyors és korrekt választ! Most már értem a dolgot, csak a munkahelyemmel kell megbeszélnem és rendeznem a részleteket!
További jó munkát, kitartást és rengeteg ilyen hálás "ügyfelet" kívánok Nektek, mint én!:-)

elintézzük.hu 2010.02.11. 18:13:37

@sz.v.anett:
Kedves Anett, örülünk annak, hogy itt tartunk :) Várjuk a fejleményeket!
Addig meg üdvözlet Nektek!
- az elintézzük.hu-tól

romcatblack 2010.11.17. 12:45:17

Sziasztok!
Jelenleg gyeden vagyok 2010. december 11-ig az első gyermekemmel.Másodikat is tervezünk a férjemmel, a 2011-es évben szeretnék teherbe esni.A gyes igénylésem jelenleg folyamatban van.
A kérdésem az lenne:
-ha terhes leszek a 2. gyerekkel, akkor milyen összeg lesz a 2. gyerek után a gyedem alapja úgy hogy nem megyek vissza dolgozni,
-és ha nem esek teherbe az 1. gyerekem után járó gyes lejártáig akkor mi lesz a tgyás és a gyed alapja.
A válaszokat előre is köszönöm.

zig 2010.12.11. 14:05:22

Sziasztok!
Az első gyermekem 2009. májusában született meg. A terhességem alatt betegség miatt táppénzen voltam. Szülés után Tgyás-on, s jelenleg Gyeden vagyok. Nagyon szeretnénk egy kis tesót, ha sikerül, akkor ő már Gyes alatt születne meg.
A munkahelyemen (szakképzettséget igénylő) min.bérrel vagyok bejelentve, határozatlan szerződéssel.
A leépítések miatt, nem nagyon várnak vissza. Hogyan járnék jobban anyagilag a 2 gyerekem születése után, úgy hogy nem megyek vissza dolgozni?
-lesz e Tgyás; s ha igen, akkor mi lesz az alapja a Tgyásnak és a Gyednek?
Remélem, h érthető voltam. S köszönöm a válaszokat!
Békés Ünnepeket!
süti beállítások módosítása