HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves szerkesztőség­.
A segítségete­ket szeretném kérni néhány kérdésben.Gyermeket szeretnénk.2008­.augusztus 22-ig volt egy 8 éves munkaviszonyom­.A cég megszűnt,én passzív táppénzen voltam október 3-ig.Ezután október 6-án újra lett munkám december 31-ig határozott időre.2009 január 5-től december 31-ig munkanélküli járadékot kaptam.Most találtam állást ahol február 1-től minimálbérre bejelentenek.A kér­désem az lenne hogy mennyi ideig kell ahhoz ott dolgoznom,hogy elmehessek táppénzre ha teherbe esek.Mert sajnos ahhoz kell időzítenünk a gyermekvállalás­t.Védettséget jelent-e a felmondás ellen a terhesség?Szülésig és utána milyen támogatásokra vagyok jogosult(pl. gyes,gyed,tgy­ás,stb)?Mivel első gyermek nem igazán vagyok jártas ilyen dolgokban.Válas­zukat előre is köszönöm.
Piroska
 
Kedves Piroska!
A legfontosabb teendőd az lenne, hogy beszélj a jövendő munkáltatóddal, hogy 2010.január 30-tól alkalmazzon, ne február 1-jétől! Neki ez csak két napot jelent, Nálad viszont nagyon sok múlik ezen: az tudniillik, hogy folyamatos marad-e a biztosítási időd!
A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazása vonatkozásában a folyamatos biztosítási időnek az egészségbiztosítás egyes pénzbeli ellátásainak mértékét illetően van jelentősége.
- A táppénzre kérdeztél rá többek között. Táppénz főszabályként egy évre, de legfeljebb csak a folyamatos biztosítási idő tartamára jár. A táppénz összege legalább kétévi folyamatos biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi összegének 60 %-a, ennél rövidebb biztosítási idő esetében (…) csak 50 %-a.
- A Tbj. 5. §-a szerint biztosított „d) az álláskeresési támogatásban részesülő személy”, és a passzív táppénz időszaka is jogfenntartó idő (tehát az sem szakítja meg a folyamatosságot)
- Ha megszakadna a biztosításod folyamatossága, akkor táppénz annyi időre járna, amennyit előtte biztosításban töltöttél (tehát ha két hónap munka után kényszerülnél táppénzre, akkor csak kéthónapnyi időtartamra lennél jogosult…)
Tehát nézd meg a papírjaidat, pontosak-e a dátumok, az álláskeresési valóban 2009. dec. 31-vel járt-e le. Ha igen, akkor jan 31. is lehetne a munkába állás napja, csak valahogy mégis nyugodtabbak lennénk a január 30-i dátummal! Azt gondoljuk, hogy ha ezt elmondod a leendő munkáltatódnak, nem lesz ennek akadálya, bár lehet, hogy több adminisztrációval járna neki, de próbálj a megértésére apellálni…pl. az az egy-két  nap lehetne a Te fizetés nélküli „betanulásod” napja is akár…
Határozatlan idejű munkaviszonyt nem lehet rendes felmondással megszüntetni a terhesség kezdetétől a gyermek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartamának végéig, illetve az azt követő 30 nap alatt.
- A tgyás és gyed jogosultságod két –együttes!- feltétele: a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosítottság, valamint az, hogy a szülés időpontjában is biztosított legyél. Ezek lennének a biztosításhoz kötött ellátásaid (a szülési szabadság 168 napjára a tgyás, utána a gyed).A számítások alapja Nálad a szerződés szerinti béred lenne, mivel az épp’a minimálbérrel lesz azonos.
 Alanyi jogon pedig az egyszeri anyasági támogatásra, és havi rendszerességgel a családi pótlékra számíthatnátok. Úgy gondoljuk, a tervezgetéshez ennyi információ hirtelen elég, ha pocakos leszel, Piroska, amiért nagyon szorítunk Nektek, akkor úgyis tovább beszélgetünk ezekről a dolgokról… :)
 
üdvözlettel
 
az Elintézzük.hu csapata
 
 

Címkék: passzív táppénz ellátás gyes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr611683666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati666 2010.02.10. 16:21:58

Kedves szerkesztőség!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,nem tudom hogy jó helyre írok,még uj vagyok.
2000.augusztusától dolgoztam egy cégnél majd onnan mentem táppénzre és jelenleg gyesen vagyok.2010.májusától már csak a 28.000 Ft,hogy jönnék ki jobban ? Ha szabiaimat kiveszem és utána táppénzre lehet menni ha terhes leszek?
köszönöm válaszát!

elintézzük.hu 2010.02.10. 17:29:35

@Kati666
Kedves Kati!
Jó helyre írt, csak szűkmarkúan bánt az információkkal :)

Tehát - ha jól rakjuk össze -: 2000-től folyamatos a biztosítotti jogviszonya. Az 1. gyerkőccel van otthon, de gyed-en valószínűleg, mert azt is írja, hogy májustól 28.000,- tehát akkor kezdődik a gyes-időszak, mert annak az összege:28.500.- (???)
És tervezik a 2. babát...

Tehát jó lenne, ha pontosan leírná, hogy biztosított-e, hogy milyen ellátást kapott eddig, és jelenleg mit kap: gyed-et vagy gyes-t, kb. mekkora volt a szülés előtti jövedelme stb.

Mindezek nélkül nem tudjuk, hogy milyen helyzetre kell tanácsot adni :)
Tehát várjuk a következő, bőbeszédűbb levelét, kedves Kati!
Addig is üdvözli - az elintézzük.hu
süti beállítások módosítása