HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves elintezzuk.hu!

Rengeteg a változás manapság, így szeretnék segítséget kérni második babám
időzítéséhez, hogy a dolog anyagi oldalát jobban átláthassam. A háttér:

Első babám 2009 augusztusában született.
A munkahelyemen 2006 márciusa óta dolgoztam, 2009 július közepétől kivettem
az ez évi szabadságaimat, július végétől pedig kértem a tgyást (táppénzen
nem voltam tehát), ami ugye cirka 6 hónapig jár nekem. Ezt követően GYED-et
kapok majd a baba 2 éves koráig, és ezt követően GYES-t igényelhetek az ő 3
éves koráig. Az eddigi információkból azt szűrtem le, hogy a gyes alatt
folytathatok majd kereső tevékenységet - azaz ez azt jelenti, hogy
visszamehetek mondjuk dolgozni a munkahelyemre 4 de akár 8 órában is, míg a
baba esetleg bölcsődében van?

A fő kérdésem azonban inkább az, hogy hogyan befolyásolja ezeket a
járandóságokat egy új baba megszületése az első baba után folyósított gyed,
vagy akár gyes folyósítása alatt. Mikor mi jár majd nekem, ha azt tételezzük
fel, nem megyek vissza dolgozni a gyes alatt? Tgyás, gyed és gyes
"biztosítási jogviszonynak" számít? Folyósítanak tgyást tgyás alapján?
Remélem, érthető a kérdés... :-)

Előre is köszönöm szépen a választ!
kurutty

 
 
Kedves Kurutty!
 
Először is gratulálunk az augusztusi gyerkőchöz, reméljük, mindannyian jól viselik ezt a randa időt! J
Néhol icipicit átfogalmazva teljesen érthetőek a kérdései, mint ahogy az indítéka is, hogy tisztában legyen a juttatásokkal egy jövőbeli élethelyzetben.
Ezt hívják gondos előrelátásnakJ
 
Akkor nézzük sorra.
- A tgyás a szülési szabadság időtartamára, tehát 168 napra jár, az utána következő menetrendet jól tudja: kislánya/ kisfia 2 éves koráig gyed, és azt követően, a 3. életév betöltéséig utána még a gyes is igénybe vehető.
- Valóban: a gyermekgondozási segélyben részesülő szülő már időbeli korlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet, tehát ha el tudja helyezni a Kicsit, akkor ennek törvényi akadálya nincs. (A bölcsődével beszélt már? Van olyan kerülete Pestnek, ahol a pocakban lévő Zsebibabát vetették föl várólistára …Persze vannak szerencsésebb körzetek is!)
 
 
- Ha közben érkezik a 2. Baba…háát itt azután van néhány verzió!
És… itt most töröltünk legalább féloldalnyi szöveget, ugyanis csak a jelenlegi törvényi szabályozás alapján tudnánk válaszolni, az újból csak néhány alapváltoztatás hangzott el (pl. a tgyás jogosultsági feltétele 180 nap helyett 365 lesz, stb.). Amíg nincs meg a törvény egésze, nem tudunk korrekten válaszolni hasonló kérdésekre. De visszatérünk rá néhány hónap múlva!

- „Tgyás, gyed és gyes "biztosítási jogviszonynak" számít?” A kérdés nyilván arra vonatkozik, hogy az előzetes, a jogosultsági feltételként szabott jelenleg még 180 napi biztosítási időbe mely időtartamot lehet beszámítani. Ami Önt érinti: igen, beleszámít a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj folyósításának idejeE.

 
Hirtelen és röviden ennyi…Ha még maradt kérdése, írjon nyugodtan újra, kedves Kurutty!

Üdvözlettel: az Elintézzük.hu csapata

 

PS: azért gyorsan összefoglaljuk, mi történne, ha nem változna semmi...

Amennyiben az anya munkaviszonya folyamatosan fennáll, nem kell visszamennie dolgozni a 2. gyermek születése előtt, hiszen az elsőszülött(stb. J) gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama is biztosításban töltött időnek minősül.
 
¨ ha a gyed időszakában érkezne, akkor érdemes lenne lemondani a gyed-et, és a kisebbikre való tekintettel a tgyás-t igényelni, minthogy az magasabb összeg (csak adóelőleget vonnak belőle, nyugdíjjárulékot nem). /Fontos a sorrend: először kell lemondani a gyed-et, és utána igényelni a tgyást: két ellátást párhuzamosan nem kaphat!/
 
¨ha a gyes időszakában indul a pocakos lét
® ÉS nem megy vissza dolgozni, tehát: gyes-tgyás-gyed – 0 bérezett nappal a két gyerkőc között – az ellátások alapja az aktuális szerződés szerinti bér lesz (tehát nem a tgyás alapján folyósítanak tgyást J) /És ez jobb verzió, mint a gyes+4 órás munka!!!/
® Amin lehet gondolkodni (ha olyan a munkáltató, hogy nem sokall be tőle, és Önnek fontos, hogy vissza tudjon menni majd egyszer ugyanoda dolgozni…- ezeket a szempontokat mérlegelni kell…): az összegyűlt szabadságos napok kivétele, és esetleg a táppénz…Ez utóbbi esetben: a táppénz kiírása előtt a gyes lemondása írásban(!), amelyet a következő naptól Apuka igényelhet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr121584293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása