HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Tisztelt elintézzük.hu!
 
Első gyermekemet várom, és most ezekkel az új GYED, GYES változtatásokkal
még jobban elhomályosult az amúgy sem tiszta képem a várható juttatásokról.
Tehát: előre láthatóan 2010 június végén fogok szülni. 2009 februárjáig én
nappali tagozatos tanuló voltam egy budapesti főiskolán, tehát nem
dolgoztam. Ezután, visszamentem a régi munkahelyemre, ami egy
rajzfilmkészítő cég, és alvállalkozóként dolgoztatja a művészeit. A lényeg
az, hogy hivatalosan nem kerestem, csak biztosításom volt.
Mikor most jött a baba, akkor lettem bejelentve, és ez így is marad a
szülésig, de a szükséges 365 napot ez nem fedezi.
A kérdésem az az, hogy főiskolás időt is beleszámolják-e a 365 napba, ha
GYED-et szeretnék igényelni? Ha igen, akkor mennyi jövedelemnek felel meg
ez? (nekem ez már másoddiploma). Milyen igazolásra van szükség a
főiskolától?
Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:
Tímea
 
Kedves Tímea, -
gyorsan válaszolunk, hogy nyugodtabb hétvégéje legyen...
 
- A gyed előtt beszéljünk először a szülési szabadság idejére járó terhességi-gyermekágyi segélyről, pontosabban arról, hogy jogosult lesz-e rá.
Még nem ismerjük az új törvényi szabályozások részleteit, tehát csak a jelenlegi ismereteinkre hagyatkozhatunk.
Az – tudomásunk szerint – nem változik, hogy a szükséges biztosítási időt, ami az igénybevétel egyik feltétele, s ami 180 napról 365 napra emelkedik, a szülést megelőző két éven belül kell vizsgálni. Ebbe az előzetes biztosítási időbe pedig beleszámít a felsőfokú intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.
/Kedvező volt a szabályozásban, hogy a jogosultsághoz szükséges biztosítási időnek nem kellett folyamatosnak lennie; reméljük, ez így marad a továbbiakban is. /
- Erről, Tímea, semmilyen külön igazolás nem kell, hiszen megvan a leckekönyve és a diplomája.
Így tehát, ha a szükséges biztosítási idő megvan, ÉS legalább a szülés napjáig biztosított lenne a jelenlegi munkahelyén – mint ahogy ezt valószínűsíti a levelében -, jogosult lenne nemcsak a tgyás-ra, hanem a gyed-re is.
 
Az összeg megállapításánál teljesen irreleváns, hogy másoddiplomás,  számításhoz szükséges támpontokat viszont nem adott, Tímea.
Annyit kell tudnia, hogy a tgyás összege a napi átlagkereset 70 %-a; és az ellátás napi összegének megállapításakor jövedelemként azt az összeget veszik figyelembe az irányadó időszakban, amely után egészségbiztosítási járulékot fizetett.
Az irányadó időszak pedig: a tgyás jogosultságot megelőző naptári év első napjától a tgyás jogosultságot megelőző napig tart, ha a biztosítási idő folyamatos.
 
Ha viszont az anya nem rendelkezik a szülést megelőző évben – a jelen rendelkezések szerint – legalább 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi átlag alapján állapítják meg az ellátás összegét. Tehát érdemes belehúzni az utolsó hat hónapban, Timi! (Az erre az időszakra figyelembe vehető prémium, jutalom stb. is számít!)
 
 
Kedves Tímea, - már ez is sok egy szuszra, tudjuk:) Tehát ha valami nem volt érthető, vagy újabb kérdések bukkantak föl, keressen minket!
üdvözlettel: www.elintezzuk.hu
 

Címkék: főiskola gyed jogviszony biztosítotti

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr581592069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timeab 2010.01.18. 21:42:01

Kedves elintézzük.hu!

Először is megköszönöm a múltkor feltett kérdésemre a gyors és számomra is érthető válasz!
A kérdésem most a következő lenne. ( Lányom Lili 2006.04.05.-én született, Nóri pedig 2008.06.02.-án. Tejérzékenyek és asztmások is sajnos. Most végzik a tejterhelésüket és elvileg 2-3 napon belül meg lesz az eredmény. Mivel Lili 2 éves elmúlt jár az emelt családi pótlék és a gyes 10 évig, Nórira viszont még gyed-et kapok és míg nem lesz 2 éves nem kapok rá igazolást emelt cs.pótlékhoz.)
Szóval nem tudom, hogy is van a gyes ilyen esetben. Lilire visszakérhetjük-e a gyes úgy, hogy én még gyed-en vagyok Nórival?Vagy apa kérheti-e? vagy akárhány gyerek van csak 1 gyes jár? Mivel mindkét csajnak azonos a betegsége Nórira június 2.-ától úgy is gyesen lennék érdemes vele maradnom itthon?
Ne haragudjanak a kusza gondolataimért, de annyira nem vagyok otthon ilyen dolgokban és nem szeretnék olyat tenni amiből utána baj lehet! Remélem valamennyire ki tudják bogozni mit is szeretnék kérdezni.
Válaszukat előre is megköszönöm.
További szép napot és jó munkát!
Timi

elintézzük.hu 2010.01.20. 15:41:58

Kedves Timi!

A levelek érkezési sorrendjét fölborítva kell válaszolnunk Önnek, mert valami alapvető félreértésről van szó!
- A magasabb összegű családi pótlék igénylése nincs a gyermek életkorához kötve! Nincs ilyen tilalom, hogy a gyermek kétéves koráig nem kaphatja!!! Ahogy megvan a szakorvosi igazolás, amely igazolja a gyermek tartós betegségét, azonnal beadhatja az igénylést! Visszamenőleg sajnos csak két hónapra jár.

- És nem tudjuk, hogy arról felvilágosították-e, hogy amennyiben a gyermek tartós betegsége miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, alanyi jogon jogosult közgyógyellátásra is. Ez nemcsak azért fontos, mert a laktózérzékenyek ezzel hozzájutnak a Lactase nevű tablettához, hanem a leánykák asztmagyógyszerei, meg esetleges rehabilitációs gyógyászati ellátásai miatt is. A közgyógyellátási igazolvány kiváltása az illetékes önkormányzat szociális osztályán keresztül történik (praktikus az orvosi igazolásból eleve két példányt kérni: az egyiket a MÁK-os ügyintézéshez, a másikat a közgyógy-hoz. (Az sem baj, ha marad róla egy fénymásolat…)

- Nagyon sok érdekvédelmi szervezet létezik, érdemes megkeresni a „helyi” laktózérzékenyek társaságát; általában sok értékes tájékoztatójuk van, füzetecske a fogyasztható élelmiszerekről stb.

- Mindkét betegség horribilis összegeket emészt föl, érdemes ezekre hivatkozva önkormányzati támogatásokat kérni (ha valaki értetlenkedne, csak mellékelni kell egy árlistát: egy liter normál tej ára szemben 1 l laktóz mentesével stb. )

- a gyes ebben az esetben nem 10 évig, hanem a tartósan beteg gyermek 10. életévének betöltéséig jár
– ha addig fennáll ez a tartós betegség

- Timi, két ellátást párhuzamosan nem kaphatnak egy családon belül: ha a szülők a közös háztartásban élő gyermekek után jogosultak lennének gyed-re is ill. gyes-re is, választásuk alapján, de csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.
Tímea, a gyed-e nyilván magasabb, mint a gyes összege, tehát annak lejártával kell igényelni a gyes-t (már ápr. végén, május legelején be lehet adni az igénylést a konkrét dátummal, hiszen tudható: 2010. június 3-tól igényli a gyes-t). Ha Nórira való tekintettel kéri, akkor nem kell váltani közben, ha Lilire lejárna két évvel korábban…

Reméljük, tudtunk hasznosat mondani az Önök számára; a továbbiakban is forduljanak hozzánk bizalommal! Lilinek és Nórinak külön üdvözlet:) az elintézzük.hu csapatától!
süti beállítások módosítása