HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

 

Kedves Elintézzük.hu!

Segítségüket kérném!

Augusztus 1-től táppénzen vagyok. A munkáltatóm feketén dolgoztatott 1 hónapig, plusz valószínűleg meg is szünteti azt az egyesületet, ahová elvileg be lehettem volna jelentve. Március 10-re vagyok kiírva szülésre, és szeretném a TGYÁS-t igényelni, de ha megszűnik a munkaviszonyom, akkor nem leszek rá jogosult.
Február elején már mehetnék TGYÁS-ra?

Félek, hogy miatta nem fogom megkapni ezeket az ellátásokat, kérem segítsenek megoldást találni!!!

Köszönettel: Barbara
 
Nyugodjon meg, Barbara, - nem olyan kilátástalan a helyzet!
 
¨Annak ellenére nem, hogy a szülési szabadság legkorábban a szülés kiírt időpontja előtti 28. naptól kérhető, tehát a tgyás ekkortól igényelhető, tehát február legelejétől semmiképp (február 10. körül, de egy jövő évi naptárral pontosan kiszámolhatja).
A tgyás jogosultságával nincs gond akkor sem, ha megszűnik a munkáltatója, és ez valóban január végén történik (!), hiszen a biztosítás megszűnését követően is jár a terhességi-gyermekágyi segély, amennyiben:
- „az anya a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
- a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl táppénz (…) folyósításának ideje alatt vagy a
 folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.”
 
¨A nagyobb gondot a gyed-re való jogosultság jelenti, de ez sem reménytelen!
Nem tudjuk, mennyire lehet készpénznek venni, hogy a feljelentése valóban az egyesület megszűnését vonja maga után. De ha a rosszabbik verziót nézzük, hogy Ön valóban nem lesz biztosított a Babus születésekor, nagyon nem mindegy, hogy mi mikor történik!
Ugyanis jogosult gyermekgondozási díjra az a szülő is, „aki a tgyás-ban részesült, de a biztosítási jogviszonya a tgyás folyósítása alatt szűnt meg, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett.” 
(Természetesen a szülést megelőző két éven belül min. 180 nap biztosítási idővel kell rendelkezni!! Erről nem írt, tehát feltételezzük, hogy ezzel nincs gond!)
 
Tehát:
- a legeslegrosszabb eset az lenne, ha a munkáltatója megszűnne január vége előtt; ebben az esetben nem lenne biztosított a szüléskor (koraszülésnek még ebben a helyzetben sem örülnénk!), így csak a gyes-re lenne jogosult
- ha később szűnik meg a munkáltató, de a fent leírt időhatárok között szülne, akkor járna ugyan a tgyás, de a gyed már nem
- és ha a tgyás időtartama alatt szűnne meg a munkáltatója, akkor jogosult lenne a gyed-re is (ezt hívják „passzív gyed”-nek, mivel nincs mögötte már biztosítotti jogviszony)
 
Kedves Barbara, - megértjük, ha aggasztja ez a helyzet; ha bármivel tudunk még segíteni, jelezze nyugodtan!
Addig is üdvözöli mindannyiukat, és nyugalmasabb hangulatú ünnepeket kíván: www.elintezzuk.hu
 
 
 

Címkék: munkáltató biztosított tgyás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr641612977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása