HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves Elintezzuk.hu!

Egy pár nagyon gyakorlati kerdessel fordulok hozzatok. Az elso gyerekemmel
jelenleg GYESen vagyok , a masodik gyermekemet marc 14-re varom. A Thgyas-t
szeretnem megkezdeni febr 14 en, tehat 28 nappal a szules elott ( ha jol
szamolom ). A gyesrol ugy tudom igy le kell mondanom, ezt mi modon es mikor
kell megtennem ?
Tovabba, az anyasagi segely es az igy mar ket gyerek utan jaro csaladi
potlekot mikor es milyen iratokkal tudom igenyelni?
Elore is koszonom a valaszt!
Udvozlettel,
bubbone

 

Kedves Bubbone!

 

· Az első kérdés második felére válaszolhatnánk, hogy „tegnap” J

Minthogy pontosan lehet tudni a gyes lemondásának dátumát, ezért mi legalább 30 nappal korábbi időpontot szoktunk javasolni: a posta, az iktatás stb. miatt, hogy ne „számfejtsék” fölöslegesen már a gyes-t. Nincs itt persze a világvége: hétvégén meg lehet írni a lemondó nyilatkozatot, amelyben az adatain, a TAJ-számán kívül mindössze annyi kellene, hogy szerepeljen, hogy mivel a második gyermeke után február 14-től a tgyást igényli, ezért február 13-val kéri a gyes folyósításának megszüntetését.

· Természetesen ajánlott-tértivevényes levélben (bármilyen probléma esetén ezzel tudná igazolni, hogy Ön megtette a szükséges lépéseket!) küldenénk el a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes Családellátási Osztályának.

Ha pestiek, Bubbone, akkor a cím: Magyar Államkincstár Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága Családtámogatási és Szociális Ellátási Iroda 1139 Váci út 71. De ha esetleg nem budapestiek, akkor hamarosan a blogunkon megtalálhatja a szükséges címet J

· Az anyasági támogatást és a családi pótlékot a Baba születése után tudják csak igényelni, hiszen szükséges lesz a Picur születési anyakönyvi kivonata és TAJ kártyája. Szintén a MÁK Családellátási Irodájának ügyfélszolgálatán intézhető; ügyfélfogadás: h, k:8:00-15:30, sz:8:17:30, cs, pé: 8:00-12:00 .

A nyomtatványokat viszont néhány adat kivételével már jó előre ki lehet töltögetni, és ami a legfontosabb: az anyasági támogatáshoz szükséges a terhesgondozást végző orvos eredeti igazolása a minimum négyszeri megjelenésről. Ezen – szerintünk – már régen túl van, tehát begyűjtheti az orvosi papírt, és egy fölösleges úttal kevesebb a szülés után!

 

· Fontos a kitöltési útmutató előzetes elolvasása a kitöltéshez, valamint a szükséges mellékletek utólagos ellenőrzése, a hiánypótlás okozta bosszúság elkerülésére.

És még valami: a MÁK fénymásolt okmányokat (születési anyakönyvi kivonat, TAJ-kártya stb.) is elfogad, kivétel: az eredeti orvosi igazolás az anyaságihoz.

· A szükséges, kitöltendő nyomtatványok:

- Kérelem anyasági támogatás megállapítására

- Kérelem családi pótlék megállapítására

 

Kedves Bubbone,- ha úgy érezte/érezték, hogy még olvasni is sok volt a tennivalókat, akkor tanácsolhatom, hogy bízzák ezeket a nyűgöket másokra, akik erre specializálódtak… www.elintezzuk.hu  

Akár ezért, akár újabb kérdésekkel, várják Önöket az elintézzük.hu munkatársai…

 

 

 

 

 

Címkék: családi pótlék gyes tgyás anyasági lemondása

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr811739129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubbone 2010.02.09. 19:04:35

Nagyon koszonom a segitseget! Kozben felhivtam a MAKot is, es ott azt az informaciot kaptam, hogy budapesti lakoskent a cegledi cimre kell kuldenem a lemondo nyilatkozatot, a Vaci uton csak az ugyfelszolgalat van, valoszinuleg igy gyorsabban odaer.
Meg egyszer koszonom, es tovabbi jo munkat kivanok nektek!

elintézzük.hu 2010.02.11. 21:37:17

@bubbone
Nagyon köszönjük, hogy megírtad nekünk ezt az infót! Vannak belső, "ügykezelési" változások a MÁK-nál is,az EP-nál is, amelyekről legtöbbször csak ilyesfajta visszajelzéssel értesülünk mi is! Eddig csak a csp-s (családi pótlékos) ügyletekről tudtuk, hogy levélben egyenesen Cegléddel érdemes intézni.
Most, az értesítésedet követően nyomoztunk, és kiderült, hogy mindenfajta családellátási problémával LEVÉLBEN egyenesen Ceglédhez érdemes fordulni! Igen, a gyes-lemondó nyilatkozattal is! Tragédia persze nem történt volna, csak időveszteség...
Jó lenne, ha ilyen interaktívvá válhatna az elintézzük. hu :)
Köszönjük Neked az első lépést!
süti beállítások módosítása