HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Tisztelt elintezzuk.hu Csapata!

Remélem jó helyre írok a problémámmal, ami a következő.

A párommal 5 éve élünk együtt. Tavaly októberben végre sikerült az álmunk, a párom terhes lett! Nagyon boldogok vagyunk, nagyon várjuk a babánk születését.
Azonban a születése körüli problémák sajnos egyáltalán nem tiszták, mégpedig az alábbiak miatt. A párom a mai napig nem vált még el!  Az ok nagyon egyszerű, az előző kapcsolatából van 2 gyermeke, akiknek nem akarták teljesen felborítani az életét a válással, az osztozkodással, a hercehurcával, és mivel a férjnek sem ez volt a legfontosabb problémája, sikerült mostanáig elhúzni ezt a dolgot.
Tekintettel arra, hogy időközben a párom terhes lett, így a kérdés most sokkal hangsúlyosabban merült fel, hiszen információim szerint a gyerek a fogantatáskori férj nevére kerül anyakönyvezésre a megszületése után. Ezt én nyilván nem szeretném megélni, hogy a kisfiam a párom volt férjének a nevére kerüljön. A válópert január elején végül beadták, így vélhetően a születés időpontjában már nem lesznek házastársak.
Ha jól tudom, a CSJT 2010-ben megváltozott, így most az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a júliusban megszületendő gyermekem ne a volt férj, hanem a tényleges apa nevére kerüljön anyakönyvezésre.

Remélem létezik megoldás erre a problémára! Várom megtisztelő válaszukat,
Tisztelettel:

Brayen

 

Kedves Brayen! Kedves Kispapa!

Kihallatszik a levélből az öröm, amellyel várja/várják ezt a gyerkőcöt, akiről már azt is tudják, hogy kisfiú lesz J

És ezt a boldog várakozást ne rontsák el az adminisztratív kellemetlenségek, hivatali hercehurcák se, mert azok azért lesznek…

· A mai napon hatályos családjogi törvény (1952. évi IV. törvény) változatlanul így fogalmaz:

35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a

   gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben

   állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.

(2) A vélelmezett fogamzási idő a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt idő, mind a két határnap hozzászámításával. Bizonyítani lehet azonban, hogy a gyermek fogamzása a vélelmezett fogamzási idő előtt vagy után történt.

(3) Ha a nő házasságának megszűnése után újból házasságot kötött, az újabb házasságának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az újabb férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el. Ha azonban ez a vélelem megdől, a gyermek apjának a korábbi férjet kell tekinteni.

(4) Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állt házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki az anyával a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban élt.

 

Ebből következően: arra nincs lehetőség, hogy – a legalábbis papírforma szerint – házasságban született gyermeket ne a házastárs, mint vélelmezett apa nevére anyakönyvezzenek.

 

· Ebben a helyzetben két lehetőséget látunk:

1. Ha Ön feleségül veszi az élettársát még a gyermek születése előtt, akkor a kisfia automatikusan az Ön nevére kerül. Erre viszont esély sincs, ha nem záródik le nagyon gyorsan a válóper…

 

2. Ha ez mégsem sikerülne: akkor viszont kikerülhetetlen, hogy per induljon az apaság vélelmének megdöntésére (vagy a volt férj vagy a gyermeket képviselő gyámhatóság/eseti gondnok indíthatja az eljárást). Ezt követően tehet Ön teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot.

 

Hosszadalmas is, kellemetlen is ez a procedúra, de hát a házasság éppen a gyermek családi jogállásának garantálását szolgálja. Tehát amikor a gyermek egyértelmű családi jogállásáról van szó, akkor a jog szigorú. Tudjuk, az élet bonyolult, és annyi magyarázat van mindig arra, hogy mit miért nem teszünk meg…Sok esetben bürokratikusnak, merevnek érzi az ember az ügyintézést, holott egy kis előrelátással kikerülhető lenne…Megtörténik ilyen gyakran…

 

Annyira jó lenne mindig csak kedvező információkat adni…, az Önök esetében a fent leírtakon nem jutottunk tovább. Drukkolunk a gyors megegyezésért a válóperben, és az első megoldásért – már ha az egyáltalán Önöknek is megfelelő J

Kedves Brayen, azt mindenképpen kívánjuk, hogy semmi ne tudja elrontani a boldog babavárást!

És forduljanak hozzánk nyugodtan máskor is, ha válaszra váró kérdésük adódik! 

Szeretettel üdvözli Önöket – az elintézzük.hu csapata

 

Címkék: per az családi nyilatkozat apaság jogállás apasági vélelme vélelmének megdöntésére

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr131764347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wenge 2010.04.06. 14:45:16

Sziasztok.
Segítségeteket szeretném kérni, 29 hetes kismama vagyok és érdekelne, mit kell ill. milyen hivatalos kapcsolatban kell lennem a párommal, hogy autómatikusan a nevére kerüljön a baba. Persze a házasságon kívül.
Köszönöm

Kismama1 (törölt) 2010.04.07. 12:08:32

@wenge: Szia !

Mi sem vagyunk a párommal házasok, csak eljegyeztük egymást. A mai törvények szerint 1 hónapnál nem régebbi apasági nyilatkozat kell a szülésre a kórházba. Az apasági nyilatkozatot a helyi illetékes önkormányzat gyámhatóságánál kell kérni, ingyenes. De mielött kiadják, kérni kell ( szintén ingyenes) az lakcímnyilvántartó iodától egy olyan igazolást, amin rajta van, hogy nem vagy férjnél, nem vagy elvált...stb. és mi a lakcímed. Ha mindez meg van, akkor az apasági nyilatkozattal a párod vezetéknevét fogja felvenni a baba.. Ha nincs ilyen, akkor automatzika a te nevedre fog kerülni.

Üdv.

Kismama1

Zsoa 2010.06.02. 13:37:41

Kedves Elintézzük.hu!

Ha házasokként vagy nem házasokként de apaságival rendelkezve várjuk az új 2.babánkat ebben az esetben is automatikusan a kettőnk vezetéknevére lesz anyakönyvezve a baba, mint az első babánknál akinél ezt elintéztük házasság nélkül. Vagy a második gyermeknél is külön kérni kell azt, hogy a kötőjellel elválasztott kettős vezetéknevet kapja meg? Gondolkodtunk egy gyors hivatali esküvőn kizárólag a nevesítés végett, bár első gyermekünknél nem volt nagy bonyodalom az apasági és hajadonsági igazolás beszerzése, majd pedig a kettő vezetéknév. Ez most is ilyen egyszerű vajon?

Előre is köszönöm a választ: Zsoa
süti beállítások módosítása