HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

A legfontosabb: az 2010 április 30-ig született babákra a mostani, a május 1. után születettekre az új szabályok vonatkoznak.

Ezekben az egyik leglényegesebb változás,  hogy több jogviszony kell a juttatások igénybevételéhez, viszont rövidebb ideig tart, vagyis:

Eddig a TGYÁS (melynek összege a naptári napi átlagkereset 70 %-a), majd ennek lejárta után a GYED (a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de de havonta max. a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a)annak a biztosított nőnek járt, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartalma alatt szült.

A feltételek úgy módosulnak, hogy a kismamák a 180 nap helyett minimum 365 napnyi biztosítási jogviszonnyal kell, hogy rendelkezzenek ezeknek az ellátásoknak az igénybevételéhez. A másik megszorítás, hogy a gyedet legfeljebb annyi időre veheti igénybe a szülő, amennyit biztosításban töltött, de ugyanúgy, mint jelenleg: maximum a gyermek kétéves koráig jár.

GYES ügyben megjegyzendő, hogy az eddig a gyermek 3 éves koráig folyósított juttatás már csak 2 éves korig jár, és ezt a jövőben az a kismama is kénytelen lesz igénybe venni, akinek a szülést megelőző két évben nem volt annyi munkaviszonya, hogy a tgyás-sal és a gyed-del  gyermeke legalább kétéves koráig otthon maradhasson, hiszen a biztosítási jogviszonyhoz kötött és az alanyi jogon járó ellátás együttes ideje sem haladhatja meg a két évet....
 
röviden:
180 helyett 365 biztosítotti nap kell az ellátásokhoz
GYED csak annyi időtartamra, ameddig szülés előtt biztosított volt, de max 2 éves korig
GYES csak 2 éves korig akkor is, ha GYED-et nem vehet már igénybe.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr731529523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sally Lockhart 2009.12.09. 10:42:07

Érdeklődni szeretnék, hogy a még 2010. áprilisban születendő babákra, amennyiben az anyuka egyetemista és folyamatos többéves jogviszonnyal rendelkezik pontosan mi vonatkozik? Milyen juttatások igényelhetők?

elintézzük.hu 2009.12.10. 00:57:18

Kedves Kismama, -

A szülés után biztosan igényelhet anyasági támogatást (ha min. 4x volt terhesrendelésen!) és családi pótlékot.
Viszont nem írta meg hogy mi ez a „folyamatos többéves jogviszony”...

- Amennyiben felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányokat, az az előzetes 180 napnyi biztosítási időbe beszámít
-ÉS ha emellé: a „folyamatos többéves jogviszony” azt jelenti, hogy munkabérrel/jövedelemmel/keresettel rendelkezik, akkor megvan a terhességi-gyermekágyi segély második feltétele is – és akkor jogosult lesz arra is.

- Ha egyszerűen csak arra kérdez, hogy többedik éves egyetemistaként mire lesz jogosult a szülés után (tehát nincs munkaviszonyból származó jövedelme), akkor azt válaszolhatjuk, hogy: anyaságira, családi pótlékra és gyermekgondozási segélyre, vagyis GYES-re.
Ha ezekkel kapcsolatos problémája van, vagy pontosításra szorul a kérdése, folytassuk!

judd_ 2009.12.12. 06:35:42

Kedves elintézzük.hu!

Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra! Februárban igénybe is fogom venni a szolgáltatásukat! Egy baba mellett se volt egyszerű mindent elintézni, kettő mellett szerintem lehetetlen lesz, apuka meg minden ilyen ügyintézésre alkalmatlan :)
Egy kis segítségre lenne szükségem, hogy mikortól és mi fog nekem járni.
2007. májusától táppénzen voltam egészen az első gyermekünk születéséig, november 8ig. Szülést követően Tgyás-t igényeltem (havi 43 ezer ft körül kaptam), majd lejárta után GYED-et (havi 39 ezer ft körül kaptam). Idén 2009. november 8-án lejárt a GYED, azóta GYES-en vagyok. Munkaviszonyom 2007. májusa előtt 8 évig folyamatos volt.
2010. január végére várjuk második gyermekünket. Kérdésem, hogy ha megszületik a kistesó, visszamondom a GYES-t, akkor a szülés napjától igényelhetek Tgyás-t megint? Ennek hasonló lesz az összege, mint az első gyermeknél? Tudom, hogy nem sokkal több se a Tgyásom, se a GYes-em a GYED-nél, de még ez a kis különbözet is sokat számítana nekünk.
Munkaviszonyom a saját cégemnél van, ami 2006 nyara óta bevételt nem termel, csak én vagyok alkalmazásban. Mikor járnék jobban? Ha apuka részére lemondanék a GYES-ről a pici születéséig, és addig én táppénzre mennék (mikortól? már akár decembertől?)? Vagy ha GYES-ről megyek szülni, és a szülés napjától igényelem a Tgyást, a GYES-t pedig visszamondom? Vagy GYES mellett papíron visszamegyek dolgozni (mikortól, meddig?)?

Segítségüket előre is köszönöm! Remélem értelmesen le tudtam írni.

Köszönettel:
judit

elintézzük.hu 2009.12.12. 17:22:18

Kedves Judit!

Teljesen értelmezhetőek a kérdései:)

Reméljük, a válazok után már nyugodtan tud készülődni a Karácsonyra a nagyobbik gyerkőccel (no meg Apukával és Zsebibabával), de ha bármi homályban maradt, kérdezzen nyugodtan...

A következőt javasoljuk:
- a tgyás-t a szülés kiírt időpontja előtti 28. naptól lehet igényelni; ezt tegye meg, csak előtte való nap mondja le a gyes-t írásban! A lemondás utáni naptól pedig Apuka igényelje a gyes-t…
/Bonyolultnak tűnik? Macerásnak? De Judit már tudja, van segítség: elintézzük. hu /

- Ez a leírásai alapján kb. január eleje… De nem csak az idő rövidsége miatt nem ajánlanánk sem a táppénzt, sem a gyes melletti „munkát”… Anyagilag nem járna jobban.
Ha változatlanul megvan a munkaviszonya, tehát biztosított lesz a szülés időpontjában, akkor – 0 bérezett nappal a két gyerkőc között - a tgyás/ gyed-számítás alapja az első gyermek - kislány? kisfiú? – születése előtti jövedelme lesz.

Kívánjuk, hogy élvezze ki a pocakosság utolsó hónapjait, bármilyen kérdésben örömmel állunk rendelkezésére.
Üdvözlettel: www.elintezzuk.hu

judd_ 2009.12.17. 13:38:00

Kedves elintezzuk. hu!

Köszönöm szépen a gyors és érthető válaszukat!
Még 2 kérdésem lenne...
A gyes-t apuka ugye addig kapja a nagyobbik gyerek - kisfiú, után, ameddig a kicsi -kislány, megszületik? Születése után apukának írásban le kell mondania gyes-ről?
Tgyás-sal mikor járok jobban, ha már december végén, vagy ha csak január elején igénylem meg? (Lehet butaság, de azt hallottam, az igénylés benyújtását megelőző év keresetét veszik figyelembe a megállapításnál. Ha decemberbe igényelném, akkor a 2008. évi jövedelmemet veszik figyelembe (ebben az évben tgyást kaptam 4 hónapig, és gyedet 8 hónapig?)Ha csak januárban igénylem, akkor 2009-ben 10 hónapot gyedet, 2 hónapot gyest kap(ok)tam. Ez kevesebb, mint a 2008as jövedelmem.
Már szülés előtt is meg lehet Önöket keresni, leegyeztetni mindent, vagy csak szülés után érdemes?

Köszönettel:
judit

elintézzük.hu 2009.12.18. 21:50:26

Kedves Judit, -

•az Ön által felvázolt helyzet egyik lehetséges „megoldása” lehetett volna a táppénzes verzió, amely az Ön helyzetében anyagilag valószínűleg inkább veszteséges lenne, ezért nem ajánlottuk. Viszont az Ön táppénze mellett vehette volna igénybe Apuka a gyes-t (tehát abban az esetben lett volna ez a sorrend: gyes lemondása- táppénz –Apuka gyes-igénylése)

Ugyanis alapszabály, hogy: ha a szülők egyidejűleg jogosultak lennének – jelen esetben tgyás-ra is és gyes-re is –, az ellátást – választásuk szerint - csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani!

•Tehát: mivel Judit esetében is magasabb a tgyás-a összege, ezért a szülés időpontjától mindenképpen azt ajánlatos igényelni, csak előtte ne feledkezzen meg a gyes írásban történő lemondásáról!
(Az Ön döntése, hogy mikortól veszi igénybe: legkorábban a szülés előtti 28. naptól teheti meg; mivel az elintézzük. hu segítségét igénybe kívánja venni, praktikusabb megoldásnak tűnik az anyasági + családi pótlék + tgyás együttes ügyintézése:)

•Anyagilag mindegy, hogy decemberben vagy januárban igényli, mert ahogy írtuk Önnek:
„Ha változatlanul megvan a munkaviszonya, tehát biztosított lesz a szülés időpontjában, akkor – 0 bérezett nappal a két gyerkőc között - a tgyás/ gyed-számítás alapja az első gyermek - kislány? kisfiú? – születése előtti jövedelme lesz.” / Ez úgy folytatódik, hogy: de maximum a minimálbér kétszerese”. Tehát azoknál, akiknél a minimálbér kétszerese a „plafon”, mert annál többet keresnek, valóban számít, hogy az idei vagy a jövő évi minimálbér az alap…/

Judit, reméljük, most helyére került minden, de ha mégsem, kérdezzen bátran minket, illetve az ügyintézéssel kapcsolatos konkrét kérdéseivel keresse az elintézzük.hu csapatát!
3-740-740 vagy 06-30/610-9066

A nagyobbik gyerkőc biztosan élvezi a havat ; )kívánunk békés, szeretetteljes, fehér Karácsonyt
az egész családnak!

Dodoanya 2010.01.04. 10:12:44

Kedves elintezzuk.hu!

Engem is a 2010-es változások érdekelnének. Én Július 13.-ra várom második gyermekemet. 2009-ben folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem (egészen pontosan 2008 november óta, egészen a szülésig leszek biztosított) bruttó 130.000 Ft a bérem. Most a januárt és a februárt még ledolgozom, utánna táppénzen lennék. Mennyire bonyolítja a dolgokat a táppénz? Vagy csak a 2009-es 365 napomat fogják számolni, tehát nem számít a 2010-es jövedelmem?
Meg tudnák mondani, hogy vajon mennyi ideig kapok majd gyedet? Olyan eltérő információk jutottak el hozzám, hogy példákat inkább nem is írnék.

Válaszukat előre is köszönöm!

Dóra

elintézzük.hu 2010.01.04. 15:10:34

Kedves Dóra!

Először is: szerencsés, boldog 2010-es esztendőt kívánunk az egész családnak, és derűs pocakos létet Önnek!

Annak ellenére, hogy a jogszabályi változásokra valóban figyelniük kell, mivel a poronty 2010. április 30. után születik majd.
A legfontosabb „újdonságok”:

- A biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátásoknál (pl. terhességi-gyermekágyi segély, gyed) a szükséges biztosítási időt, ami az igénybevétel feltétele, a szülést megelőző két éven belül kell vizsgálni – ez változatlan. A „szükséges” mértéke változik: a jogosultság megszerzéséhez a jövőben 180 nap helyett legalább 365 nap lesz szükséges.

Ezzel, Dóra, semmi gond – ez Önnél megvan, hiszen 2008. novembere óta biztosított.

- A másik kemény változás, hogy a gyed időtartama a biztosításban töltött idővel egyezik meg, de legfeljebb a gyermek kétéves koráig tarthat.

A biztosítási időbe a táppénz is beleszámít, így 2008. novemberétől 2010. júniusáig lesz annyi biztosítási ideje, amennyivel a Baba második születésnapjáig otthon maradhat.
A táppénz más módon sem „bonyolítja a dolgokat”  – az Ön megfogalmazását használva, az irányadó időszak valóban a 2009-es év (és a táppénz amúgy sem számítódna bele!).
Úgy tűnik, nem tudunk most semmi aggasztót írni 
Illetve egy megjegyzésünk azért még van. Azt írja, hogy „a szülésig leszek biztosított”. Nem tudjuk, hogy ez mit jelent: megszűnik a munkaviszonya??? Nagyon fontos kérdés, és nem tudjuk, hogy ezt tudja-e: gyermekgondozási díjra ez esetben csak akkor lenne jogosult, ha „terhességi-gyermekágyi segélyben részesült, de a biztosítási jogviszonya a tgyás folyósítása alatt szűnt meg (…)”
Oda kell figyelni, bár itt egyszerű a megoldás – ha valóban erről a helyzetről van szó! -: a szülés kiírt időpontja előtti 28. naptól kell indítani a tgyást, a biztosításban töltött idő még ebben az esetben is elegendő lenne a második gyertyagyújtásig!

Dóra, nagyon előrelátó, de jobb is tudni, mire számíthatunk! Ha maradt még kérdése, keressen minket bátran!
Egyébként pedig nyugodt babavárást kívánunk, a nagyobbik gyerkőccel együtt, hiszen valószínűleg már Ő is tudja a jó hírt!

Rivud 2010.01.13. 17:22:52

Nekem igazából nem is kérdésem lenne, ugyanis a MÁK illetékes osztályvezetőjével most beszéltem, és a helyzetemet teljesen reménytelennek látja - és a hatályos jogszabályok alapján igaza is lehet... - Az igazságérzetem azonban megkívánja, hogy ezt az anomáliát megosszam Önökkel, és esetleg még lehet egy jó ötletük is a helyzet orvoslására...
5 gyerekem van, az ötödik három hete, pont karácsonykor született. SZülés előtt GYET-en voltam, a nagyobbak 9, 8, 6 és 3 évesek, emellett pedig négy órás munkaviszonyom van. Mivel olyan szerencsés vagyok, hogy otthon végezhetem a munkámat, ezért nem terveztem a munkából való kiállást, hiszen idestova 10 éve kisgyerekek mellett dolgozom itthon aktívan - hol ösztöndíjért, hol fizetésért. Arra gondoltam, hogy továbbra is GYET-en maradok, amellett lehet dolgozni. De éppen ez az, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé! GYES mellett a baba 1 éves koráig nem lehet munkát vállalni, GYET-re viszont csak akkor vagyok jogosult, ha a legkisebb gyermekem betöltötte a 3 évet. Vagyis az az abszurd helyzet, hogy az állam megbünteti a gyereket vállaló, a baba mellett dolgozni kívánó és tudó szülőt. Így a kisbaba születésével nem csak a terheink nőttek meg jelentősen, de még az állam is elvonta tőlünk a támogatását.
Mindez - nagyon jellemző módon- két dologról tanúskodik: a törvényalkotó nem gondolt sem a nagycsaládokra, sem pedig a - jelenlegi helyzetben, ill. az anyák szempontjából kulcsfontosságú - távmunka lehetőségére.

elintézzük.hu 2010.01.19. 01:52:06

Kedves Anyuka, no meg Apuka!
Gratulálunk a nagycsaládhoz! Igen kevesen vállalnak manapság 5 gyermeket, és biztosak vagyunk benne, hogy komoly bűvészkedésre is szükség van a megélhetéshez!

Értjük, amit leírt, és nyilván remek dolog, ha talált egy rugalmas munkaidőben, otthon végezhető munkát, és eddig a 4 gyerkőc gondozása-nevelése mellett még energiája is volt minderre.
Most voltaképpen egyetlen év munkalehetőségéről beszélünk: arról az évről, amíg a legkisebb, a karácsonyi születésű Babus betölti az 1. életévét. A gyermek egyéves kora után, a gyes mellett ugyanis időkorlát nélkül lehet, tehát tud munkát vállalni.
Hogy a gyermek egyéves kora alatt miért nem? Nem a munkától van „eltiltva” a kismama, ezt tisztázzuk!
A gyermekgondozási segély szociális juttatás, amellyel az állam hozzájárul a gyermeknevelés költségeihez, ehhez feltételként azt szabja meg, hogy egyéves korig nem lehet munkát vállalni.
A tgyás és a gyed, bár biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátások, tehát feltételeznek járulékalapot jelentő jövedelemet a szülés előtt, mégis ugyanezen feltétellel vehetők csak igénybe: ha mellette az anyának nincs jövedelemszerző tevékenysége.
Ezek az ellátások ugyanis a munkából való kieséssel járó jövedelemhiányt próbálják kisebb-nagyobb mértékben kompenzálni.
Ön azt tartja anomáliának, hogy a gyermek egyéves koráIG nem lehet a gyes mellett dolgozni, ha olvasgatja a fórumozó kismamák hozzászólásait itt-ott, akkor láthatja, hogy mások meg azon ütköznek meg, hogy a gyermek egyéves kora után dolgozó anyukák miért is kapnak az államtól „csak úgy” gyes-nyi juttatást…

Megértjük, ha érzékenyen érinti a családot anyagilag ebben az egy évben is a gyes melletti munkalehetőségtől való elesés, tehát ha igényt tartanak rá, és bővebben írnak a körülményeikről, akkor szívesen végiggondoljuk Önökkel, hogy milyen szociális juttatásokat vehetnének igénybe ebben az időszakban!

Edisz 2010.01.25. 21:17:41

Kedves elintezzuk.hu!

A helyzetem a következő:
2005. májusában kezdtem el dolgozni és dolgoztam 2007. novemberéig, amikor teherbe estem első kisbabámmal. A cég, ahol dolgoztam olyan anyagokkal foglalkozik, amik veszélyesek a babára, ezért azonnal táppénzre küldenek minden kismamát, tehát az céges orvos igazolása alapján novembertől táppénzen voltam a baba születéséig, 2008. júliusáig.
- ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogy a táppénz, ami ez esetben 8 hónap, hozzáadódik-e a ledolgozott másfél évhez, azaz megvan-e így a 365 napnyi biztosítási jogviszonyom?
Ez azért lenne fontos, mert tervezzük a második babát, és tegyük fel ha novemberben megszületne, akkor jogosult lennék-e a juttatásokra (Tgyás, Gyed)?
Az első babám júliusban tölti be a 2. évet, tehát elvileg novemberig Gyes-en lennék. Amennyiben úgy döntök, hogy visszamegyek a Gyed lejárta után dolgozni, kötelező-e visszavennie a munkáltatónak és kiadnia a felgyülemlett szabadságomat? Mert erre gondoltam és utána, mivel már újra terhes lennék, elmennék táppénzre a második baba születéséig. Olvastam, hogy ilyen esetben minimális lenne a táppénz, de ha az apa igényelné a Gyest, úgy valamivel kiegészítené. A helyzetem annyiban különbözhet, hogy terhesen tulajdonképpen vissza sem mehetek dolgozni, tehát mindenképp táppénzre kellene mennem. A kérdés, hogy ilyen esetben is kikérhetem a szabadságomat? Megteheti a cég (multi), hogy nem adja ki?

Válaszukat előre is köszönöm!
Edit

Edisz 2010.01.25. 21:20:04

Elnézést, a bekezdést rosszul írtam, nem 2005. májusa, hanem 2006. májusa...

elintézzük.hu 2010.01.26. 18:42:55

Kedves Edit!

•A biztosításhoz kötött ellátások, mint pl. a tgyás és a gyed, akkor járnak, ha:
- az anya a szülést megelőző két évben – 2010. április 30. utáni szülésnél már nem 180, hanem – 365 napon át biztosított volt, ÉS
- a biztosítás tartama alatt szül.

Önnek, Edit, folyamatos a biztosítási jogviszonya 2006. májusától (a munkaviszonyunk nem szakad meg, amikor betegek leszünk, és táppénzen vagyunk, vagy Baba születik, és fizetés nélküli szabadságon vagyunk otthon ) – tehát ha meglesz a munkaviszonya a második Babus születésekor, és miért is ne lenne! – akkor jogosult lesz a szülési szabadság idejére a tgyás-ra, majd utána a gyed-re.

•És igen, a menetrend pontosan az lenne, amit leírt:
- még jóval az előző gyed lejárta előtt jelezni a munkáltatónak (az időzítéssel nem lehet probléma, hiszen a leveléből úgy tűnik, novemberre várják a második gyerkőcöt, tehát nagyon iciri-picirivel tervez máris…), hogy a gyed lejártával a fizetés nélküli szabadságának a megszüntetését kéri, és újra visszamegy dolgozni.

• A helyzete – a munkahelye veszélyessége miatt - az átlagosnál bonyolultabb, valóban, de gond egy szál sem, hiszen szerencsére A Munka Törvénykönyve pontos iránymutatást ad:

85. § (1) A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.
(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél.
Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.
(3) A munkáltató a munkaviszony fennállása alatt megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalót köteles - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - az állapotának megfelelő munkakörben tovább foglalkoztatni.
(4) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

• A felhalmozódott szabadságot egyébként a régi munkáltatóhoz való visszatéréskor kötelező kiadni, „azonnal” (30 napon belül), A Munka Törvénykönyve ezt félreérthetetlenül kimondja:

134.§ (3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. (…) A munkáltató (…)
b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül
adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

• Az összegyűlt szabadságot már emelt bérrel kell számolnia a munkáltatónak!

Mt. 84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

• A szabadság kivétele után jön a 15 munkanapnyi betegszabadság, majd a táppénz.
Önnél a táppénz számításának alapja az előző ellátás (gyed) alapjául szolgáló jövedelme lenne, ha az magasabb, mint a minimálbér. (Míg a tgyás és gyed számítás alapja: az emelt béres szabadságos napokból + a 70%-os betegszabadságból számított napi átlagkereset 70 %-a.)

• Természetesen amíg Ön saját jogú táppénzen lesz, Apuka igényelheti a gyes-t :)
Őt viszont muszáj nagyon egészségesen tartani:), mert Apuka táppénzjogosultsága másként alakulna: csak a gyes mellett ledolgozott napok mértékében mehetne táppénzre (tehát, ha 23 napot dolgozott a gyes igénylése óta a „betegsége” kezdetéig, akkor csak 23 napi táppénzre lenne jogosult). Az első 180 napban a számítás alapja a minimálbér lenne, mértéke pedig csak 50 %: tehát nagyon karcsú lenne a táppénzösszeg! De az Apukák erősek, és ritkán betegek! 
Tehát ez a fajta táppénz lenne minimális, erről olvashatott; a „főállású jogviszony” melletti a szokásos: a naptári napi átlagkereset 60 %-a, ez sem horribilis összeg azért.

• Ha esetleg mégsem novemberi lesz a Baba, hanem később jön, akkor is megfontolandó lenne az Apa-gyes, hiszen a nagyobbik gyerkőc esetleges betegsége esetén a gyermekápolási táppénzre is ugyanazok a számítási szabályok vonatkoznak: tehát ha inkább Ön maradna vele otthon ilyen helyzetben, akkor nem baj, ha magasabb összeggel ketyeg a gyáp…

Edit, reméljük, Ön is úgy gondolja, hogy elláttuk elegendő megnyugtató munícióval, mindezek ismeretében egyenrangú partnerként beszélheti meg a munkáltatójával a továbbiakat. Elég csöndesen, udvariasan elővezetni, hogy Önnek mik a tervei , általában csak azzal próbálnak kitolni, aki nem ismeri a jogait! Edit meg már tudja, hogy minden oldalról védett!  De ha még maradt kérdése, merje ám nyugodtan feltenni!
A nagyobbik poronttyal és Apukával vidám napokat, és könnyű második pocakosságot kívánunk!
- az elintézzük.hu csapata

Edisz 2010.01.31. 10:55:12

Kedves elintezzuk.hu!

Válaszukat nagyon köszönöm, sokat segítettek!
Felmerült bennem további 2 kérdés:
1. Mi történik, ha mondjuk a Gyed lejárta után, a munkáltató nem tudja biztosítani a munkába állást, azaz mondhatja-e azt, hogy nem vesz vissza (mert esetleg éppen nincs munka számomra), még szabadságra sem? Mi történik ilyenkor?
2. Ha jól értem, a 2. babával járó Tgyás, Gyed alapja, akkor is a 2 baba közötti bérezett napok (ez esetben az emelt béres szabadságos napokból + a 70%-os betegszabadságból számított napi átlagkereset 70 %-a) lesznek, ha ezekből nincs meg a 180 nap?
Milyen esetben számolják az új juttatásokat az első gyermek születése előtti jövedelemből? Ha nincs egyetlen bérezett nap sem a 2 baba születése között?
Milyen esetben veszik alapul a szerződés szerinti alapbért és milyen esetben a minimálbért?
Mi a különbség aközött, hogy valaki Gyed vagy Gyes alatt szüli meg a 2. gyermekét? Van különbség?
Kicsit összekavarodtam ez ügyben, de remélem megfejthető...
:)
Köszönettel: Edit

elintézzük.hu 2010.02.01. 12:40:41

@Edisz:
Kedves Edit!

Jó összetett „2” kérdése van:)

1. Az elsőre csak elismételni, megerősíteni tudjuk, amit az előző levélben írtunk:
- Ha az anya úgy dönt, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, mert vissza akar menni dolgozni, akkor a munkáltatója jogszerűen nem teheti meg, hogy ne vegye őt vissza. Tehát a munkáltató köteles foglalkoztatni a munkavállalót.
- Ha Ön bejelenti, hogy újra terhesen „menne vissza”, akkor a munkáltató kellemetlen helyzetben lenne, mert az egészségi állapotának megfelelő munkakört kellene biztosítani, ha pedig ilyet nem tud felajánlani, akkor Önt fel kell menteni a munkavégzés alól, de úgy, hogy állásidőre járó munkabért kellene folyósítania. /Egy tartósabb munkaviszony reményében végiggondolandó lépés!/
- Ha Ön egy olyan levelet ír a munkáltatójának, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, és az összegyűlt szabadsága kivétele után táppénzre kíván menni, mert újra babát vár, akkor a munkáltató köteles az addig ki nem vett szabadságot „azonnal” (30 napon belül) kiadni.
- Amennyiben Önt bármilyen vonatkozásban jogsérelem érné, a Munkaügyi Bíróságon érvényesíthetné az igényét a hároméves elévülési időn belül.

De Önnek, Edit, nem a pereskedés az érdeke, hanem az, hogy békésen meg tudjon egyezni a munkáltatóval. Azért is írtuk be az előző válaszunkba a Mt. erre vonatkozó paragrafusait, hogy nyugodtan tudjon hivatkozni a megfelelő jogszabályi helyekre. „A tudás hatalom”, - szokták mondani. Tapasztalataink szerint: ha a munkaadó látja, hogy a munkavállalója tisztában van a jogaival (természetesen anélkül, hogy ezt durván az orra alá dörgölné ), akkor könnyebb a megegyezés. Ebben reménykedünk az Ön esetében is, Edit!
Nyugodtan megírhatná március táján a levelet a munkaadójának, természetesen csak akkor, ha már „biztosak” a szándékai! És akkor a munkaadó – esetlegesen kedvezőtlen - írásbeli reakciója után még mindig maradna idő agyalni és idő a szükséges lépésekhez.

2.
- Jól látja, Edit , az ellátások alapja a két baba közti bérezett napokból számolt átlag /de maximum a minimálbér kétszeresének 30-ad része/.
- Ha a gyed-be, gyes-be születne a 2. babus – táppénz stb. igénybevétele nélkül, tehát 0 bérezett nappal, akkor lenne az ellátások alapja az aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese.
- Az, hogy gyed-be vagy gyes-be születik a 2. Baba, az a táppénzjogosultságnál érdekes pl. Ugyanis, ha a gyes féléve után kényszerülne táppénzre az anyuka, akkor a táppénzalap a minimálbér lenne, míg ennél rövidebb gyes-es időszakkal még a szülés előtti jövedelem minősülne táppénzalapnak.
(Picit bonyolult: a táppénzszámításnál figyelembe veszik, „méltányolják” a tgyás és a gyed időszakát - ha a miatt nincs 180 napnyi előzetes jövedelem -, de a gyes-t nem!)

- Viszont ha már újra írt nekünk, akkor előző levelünk félreérthető részét is tisztáznánk: ha Ön táppénzre menne, és Apuka igényelné a gyes-t, akkor a gyerkőc esetleges betegsége esetén csak Ő vehetné igénybe a gyáp-ot, a gyermekgondozási táppénzt…, de mivel Ön otthon lenne a kedvezőbb elszámolású táppénzen amúgy is, így anyagilag is jobb megoldás lenne, ha Ön ápolná… HA…, de úgyis egészséges lesz!

Ha valóban novemberre várják (?) –tervezik a következő Babát, akkor ennyi információ elég is:)
Mi konkrét egyéni adatokra, konkrét egyedi élethelyzetekre reagálunk a válaszainkban, a legkülönfélébb helyzetek összefoglaló elemzése legfeljebb egy komoly tájékoztató témája lehetne.

Tehát csak reméljük, hogy választ kapott az Önt/Önöket foglalkoztató problémákra, Edit!
Ha még mindig maradt kérdésük, a postaládánk nyitva:), addig meg jó hóemberépítést!

Üdvözlettel,
az elintézzük. hu csapata

b.szaboandi 2010.02.04. 14:46:14

Kedves elintézzük.hu!

Az alábbiakban szeretném kérni a segítségeteket:

2005 óta folyamatos munkaviszonyom van. 2009. március 3-án született meg a 1. gyermekem, végig dolgoztam, a szülés napjától kaptam a TGYÁS-t.
Most gyeden vagyok, de 2010. október 6-ára várom a második gyermekemet.

Hiába próbáltam egyelőre elérni az illetékes Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálatát, hogy nyújtsanak felvilágosítást, így hozzátok fordulok:

Milyen estben leszek jogosult a TGYÁS-ra? A törvényi változások miatt a 365 csak úgy lesz meg, ha április 1-től visszamegyek dolgozni, és megint végig dolgozom a terhesség alatt, és nem megyek táppénzre?

Ha tényleg ez áll fenn, akkor lesz még több kérdésem is! :-)

Előre is köszönöm a segítséget!

elintézzük.hu 2010.02.08. 01:19:06

@b.szaboandi:
Kedves Andi!

Ez azután ritka „szabályos” történet, bonyodalom nélkül:)

• Dehogy kell visszamenned dolgozni: folyamatos a biztosítottságod, a tgyás-ra is jogosult leszel, sőt a gyed-re is a kisebbik kétéves koráig! Ilyen egyszerű és unalmas információink vannak:)

Tehát: a jogosultsághoz a szülést megelőző két évben kell, hogy meglegyen a 365 biztosított nap; a tgyás-nál ebbe az előzetes biztosítási időbe beleszámít az előző tgyás és gyed időszaka is.

• És: aki a gyed-jogosultságot megelőző két évben jogosult volt már gyed-re, annál a mamánál a következő gyed-folyósítás időtartama sem lehet rövidebb az előző gyed időtartamánál. Ez Nálad, kedves Andi, a kisebbik Pocok 2. szülinapja – ugye milyen távolinak tűnik most?!

• Viszont a 2010. május 1-je utáni változások következtében ez a babázás végét is jelenti, mert a gyes-t eleve legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig lehetne igényelni.
Tehát vagy pocakosan föl kell iratkozni a bölcsis várólisára (ez nem vicc!!!!), vagy ráhangolni a nagyszülőket időben az unokás programokra…- ez aztán az előrelátás!:)

• Szerintünk lesz még októberig kérdésetek bőven, még akkor is, ha kedvezőbb a helyzet a vártnál, de arra - biztos, ami biztos – már most fölhívnánk a figyelmeteket, hogy bár a gyed 2011. március 3-ig futna, a szülés napjától azonnal a tgyás-t kell igényelni (előtte a gyed-et írásban lemondva!) !!!

Ennyi a rövid válaszunk!
Jó készülődést Nektek az 1. születésnapra – ha meglesz az új blogunk hamarosan, akkor akár képeket is küldhetnétek:)- , az ünnepeltnek meg sok szép ajándékot kívánunk!

Üdvözöl Titeket,
az elintézzük.hu csapata

b.szaboandi 2010.02.08. 13:11:04

Sziasztok!

Köszi a választ, elég megnyugtató, de akkor jön a következő kérdésem. Amennyire én próbáltam utána nézni, ahhoz, hogy a tgyás összege ne legyen maximalizálva (a minimál bér kétszeresében), ahhoz kell, hogy legyen 365 bérezett nap, a szülés napját (nálunk most ez elvileg okt. 6.) megelőző 2 évben. Mivel én 2009 márc. 3-tól voltam tgyáson, ha most 2010 márc. 3-án visszahelyeznének aktív állományba, akkor meglenne ez a 365 nap!
Mivel az én bruttóm 300 ezer felett van, nem lenne mindegy, hogy ezután kapom a tgyás-t, vagy a minimál bér kétszerese lesz az...
Ez tényleg így van? A lényeg, hogy szeretnénk anyagilag a legjobban kijönni az egészből, csak olyan bonyolult ez az egész szabályozás, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik benne.
Egyébként a munkahelyemmel beszéltem, és biztosítottak róla, hogy akár fél éves időtartamra is tárt karokkal várnak vissza (ki ne menne vissza szívesen ilyen helyre dolgozni) :-), meg ma voltunk a bölcsiben is (ahová már tényleg 1 éve beiratkoztunk pocakosan), és van esélyünk bekerülni, szóval ha most kiderül, hogy feleslegesen volt minden cécó! Légyszi erősítsetek meg benne, hogy így tuti többet fogok kapni, mintha itthon maradtam volna! :-)

Izgatottan várom a válaszotokat! Szép, napsütéses napot nektek!
Andi

elintézzük.hu 2010.02.08. 16:41:54

@b.szaboandi:
Kedves Andi!

Ez a válasz még megnyugtatóbb lesz 
Tehát a tgyás-jogosultsághoz kell az „élő” biztosításon kívül a szülés előtti két évben a 365 biztosított nap.
A tgyás összegének számításánál legalább 180 jövedelemszerző nap már elég: vagy az előző naptári évben (ez kiesik: tgyás, gyed nem számít bele), vagy a jogosultság kezdő napját megelőzően! A dátumokból látjuk, hogy bőségesen hagytatok „játékteret” Babónak 
Ha tehát ilyen fantasztikus baba-és mamabarát munkahelyed van –igazán megérdemelné a reklámot! -, és a szülést közvetlenül megelőzően meglesz a 180 (nem 179!) bérezett napod (ebben „végszükségben” lehet szabadság, betegszabadság is), akkor plafon nélküli lesz megint a tgyás-od, a gyed-ed meg értelemszerűen maximális 

Tehát nem volt felesleges a cécó, igénybe vehetitek a bölcsit. /Nem mondjuk, hogy nagyon szívvidító, hogy valóban pocaklakóval kell föliratkozni a várólistára…/

Viszont ez újabb problémát vet föl 
Ugyanis a gyes-t is igényelhetnétek, hiszen a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül lehet kereső tevékenységet folytatni. De melyikőtök? Te vagy Apuka? Ez azért végiggondolandó, mert Nagypocok lehet, hogy az elején nehezebben fogja bírni az ismeretlen bacik rohamait, és akkor pl. nem mindegy, hogy ki marad otthon mellette – gyermekápolási táppénzen. Gyes melletti munkavégzésnél az első 180 napban ugyanis a táppénzalap a minimálbér, keress akármennyit egyébként! Ajánljuk magunkat , tehát az erről írt tájékoztatónkat: Gyes melletti munkavégzés és táppénzjogosultság…

Andi, tuti, hogy így magasabb ellátást fogsz kapni, viszont, sajnos,abból az élményből, hogy melyik nap mi újat fedezett föl a gyerkőc a világból, kevesebbet...Nyilván a „való világ” kényszerítő ereje nagy, hiszen különben kinél lenne alternatívája a babázásnak…
Kedves Andi, reméljük, most még tisztább a kép, de azért várjuk a következő kérdéseket 
És még mindig süt a Nap!

Üdvözlettel, az elintézzük.hu csapata

Edisz 2010.03.02. 09:49:36

Kedves elintezzuk.hu!

Nagyon köszönöm az eddigi információkat, már úton a második baba:)
A leglényegesebb kérdésem, a munkába való visszatéréssel kapcsolatos. Tény, hogy nem mennék vissza dolgozni, hisz terhesen nem is lehet, ezért csak a szabadságolás idejére "kérném" vissza magam, a többi már adja magát. A gond az, hogy a HR illetékes a cégnél, akivel beszéltem, közölte velem, hogy mivel létszámstop van, biztosan nem fognak a Gyed lejártát követően visszavenni, majd csak a Gyes után. A szabadságolásról is annyit mondott, hogy a Gyes után. A babáról egyenlőre nem szóltam, sem a terveimről, csak rákérdeztem a visszavétel folyamatára.
A kérdésem az, hogy létszámstop esetén már nem köteles a cégnek kiadnia a felhalmozódott szabadnapjaimat? Mit tudok tenni, ha a cég teljesen kizárja annak lehetőségét, hogy a Gyes lejárta előtt visszavegyen? Lehet egyáltalán tenni ilyen esetben valamit?

Köszönettel: Edit

anitazso 2010.03.04. 12:31:23

Kedves elintézzuk.hu!
Lehet, hogy túl számítónak tűnök, de szertném előre látni a helyzetet. Van egy kislányom 2007.09.03.-án született. Rendesen megkaptam minden ellátást. 2009.09.03.-al visszajöttem dolgozni a munkahelyemre. Szeretném tudni, hogy ha 2. gyereket szeretnénk, akkor mennyi munkaviszony kell, hogy megint kapjak TGYÁS-t, GYED-et. Amíg otthon voltam az is beleszámított a szükséges 360 nap TB ellátottságba, vagy az az újra munkába állástól számít majd.
Köszönettel: Anita
süti beállítások módosítása