HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Tisztelt elintezzuk.hu!

2008.10.15.-én született meg a kislányunk, 2008. 09.01-től betegszabadságon,
utána táppénzen voltam a születéséig. 2005. óta dolgozom ennél a cégnél.
Jelenleg ugye már Gyed-et (maximum) kapok és 2010.03.05.-re vagyok kiírva a
második babánkkal. Kérdésem, hogy mivel 2 éven belül a 180 nap
biztosítottságom megvan érdemes-e Tgyást igényelnem a második baba után,
milyen iratokat és kitől kell beszereznem, értem ezalatt, hogy ha jól tudom
az előző éves átlag"kereset" alapján határozzák meg a TGYÁS összegét, de
mivel már nem dolgoztam 2009-ben sem, a munkáltatónak kell -e valamilyen
papírt adnia, vagy az OEP-től kell igazolást kérjek a 2009-ben folyósított
Tgyás és Gyed összegekről, és ez alapján határozzák meg az új Tgyást?
Ha ezt igényelem, meddig kell lemondanom a Gyedet?

Elnézést, ha egy kicsit kuszák a kérdéseim, de próbáltam mindent
belesűríteni.

Előre is köszönöm a válaszukat!

Üdvözlettel:
Kriszmisz



 Kedves Kriszmisz!

 
¨Igen, mindenképpen érdemes a gyed-et lemondva tgyás-t igényelnie a 2. Babánál – az egyszerűség kedvéért: a szülés napjától (a gyed a szülés előtti nappal bezárólag lemondva).
¨A számítás alapja az aktuális szerződés szerinti bére lesz, de maximum a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese. (A bértárgyalások után 2010-ben 73.500.-Ft lesz a minimálbér.)
A tgyás – minthogy ebből nem vonják a 9,5 %-os nyugdíjjárulékot – majdnem 10 %-kal több mint a gyed. Tehát: ha gyed-en maradna, akkor márciustól okt. közepéig - a mai összegekkel számolva - összességében kb. 65.000.- Ft-tal kapna kevesebbet, mintha okosan tgyás-ra vált. Hm??? Azért az is számít… J
Gratulálunk az előrelátásához, hiszen sokan kényelmességből hagyják kifutni a gyed-et…
 
¨A tgyás megállapítása iránti igényt a munkáltatójához kell bejelenteni, a paírokat is ők töltik ki. Ha a munkahely ún TB kifizetőhely (nagy cég, közhivatal), akkor az OEP-hez való benyújtást is ők intézik, ha nem, akkor Önnek kell (vagy bízza az elintézzük.hu-ra:)). Ezen kívül ne felejtkezzen meg az anyasági segély és a családi pótlék igényléséről sem, illetve érdemes megkérdeznie, a helyi önkormányzat nem köszönti-e az új lakókat egy kis születési támogatással!
Mindenesetre nagyon szép Karácsonyt kívánunk, utána meg jó készülődést az utolsó pocakos hónapokban!
 
 

Címkék: táppénz munkáltató tgyás igénylés

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr121598793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stelly 2010.01.05. 13:30:42

Hasonló esetben (tehát GYED időtartama alatt várható második baba) anyagilag nem jobb megoldás, ha az ember visszaveteti magát aktív állományba, kiveszi az összes szabadságát, és ha az orvos úgy ítéli meg, elmegy utána táppénzre? Ebben az esetben a TGYÁS alapja ismét a szerződés szerinti bér lenne, vagy rosszul gondolom?

elintézzük.hu 2010.01.05. 19:51:49

Kedves Stelly, -

a számítás alapja 0 bérezett nappal a két baba között, szintén az aktuális szerződés szerinti bér, de maximum a minimálbér kétszerese.
Ha visszamenne, akkor a szabadság alatti bérét és a betegszabadság alatti 70%-ot „átlagolnák” (a táppénz nem számítana bele!)

axaic 2010.01.14. 14:58:56

Kedves Elintézzuk.hu!

nekem is hasonló a helyzetem, idén augusztusban fog megszületni a második babám, akkor 4. hónapja fogok gyest kapni az első után.
már van 25 excelltáblám a számoláshoz, de még mindig nem értem hogy mimennyi.
a kérdés: visszamenjek-e a gyes kezdetekor dolgozni (persze szabadság kivevés, betegszabadság és táppénz formájában) vagy sem?

létezik, hogy a második gyereknél már az előző évi gyed ca. 70%-át kapom tgyásként, és gyedként?

segítséget nagyon köszönöm, már nagyon rágják a fülem a cégtől, hogy hogy döntök.

V

axaic 2010.01.14. 15:21:15

Az előzőből lemaradt, hogy ha visszamennék, a gyest a férjemre kérnék, és talán az átlagok miatt fontos, hogy a bérem elég magas, br.450e.

elintézzük.hu 2010.01.18. 21:12:02

Kedves Kismama!
Elképzeltük a halomnyi excell tábla között :)… Csak a humorérzékünk maradjon meg, azzal mindent át lehet vészelni, ráadásul sehol rosszabb helyzetet!

No! Egyedül akkor lenne értelme agyalni, ha lenne esély arra, h. a két gyerkőc között meglegyen a minimum 180 bérezett nap, mert akkor a másodikkal is plafon nélküli lenne a tgyás, ami az Ön fizetésénél nem mindegy…
Mivel azonban 4 hónapról beszélünk, és ekkora bérrel, jó az a táppénzes megoldás: előtte az összes szabi+ betegszabadság és utána táppénz. (Biztosan megtörténik a bérkorrekció is, tehát nem a két évvel ezelőtti bérével számolják már ezt az időszakot!)
Ez nem a tgyás és a gyed miatt érdekes, mert ott mindkettő maximált lesz, a jelenlegi minimálbér kétszerese alapján: tehát maximum bruttó:102.900.-Ft. A tgyás-ból csak adóelőleget vonnak, tehát 9,5 %-kal magasabb lesz, mint a maximális gyed, amelyből még nyugdíjjárulékot is.)
De legalább az a négy hónap jó erős lesz, főleg, ha Apuka is megigényli a gyes-t…

Hivatali macerából tehát lesz elég, ha legalább azt meg akarjátok úszni, akkor itt találtok további infókat: www.elintezzuk.hu
Ha pedig valami nem volt világos ebből a levélből, jelezd nyugodtan!

axaic 2010.01.26. 14:56:45

Kedves Elintézzük.hu!

Nagyon köszönöm a választ, nagy segítség a kétségek eloszlatásában.

Az excellek végére én is erre jutottam, sőt az OEP is ezt mondta, viszont a cégnél a bérszámfejtőnéni szerint a minimálbér 60%-át kapnám táppénznek.

Remélem nem ő fogja bérszámfejteni.

köszönettel és üdvözlettel
Viktória

generator 2010.01.28. 15:45:35

Tisztelt elintézzük.hu

Segítségüket kérném az alábbi kérdésben:

2004-től dolgoztam közalkalmazottként, 2008. májusában született az első gyerekem. Mivel szerződéssel dolgoztam, az lejárt a baba születése után, 2008. júniusában. Részesültem minden juttatásban. Jelenleg gyeden vagyok.
Második babánkat várjuk, aki 2010 márciusában fog megszületni. Így még beleesünk abba, hogy a 2. baba két éven belül születik. Úgy tudom így folytatólagosan újra kaphatok tgyást és gyedet is, annak ellenére, hogy a munkaviszonyom időközben megszűnt.
Ez valóban így van? Vagy nem jár semmi, és csak az első gyerek után kapok a 2. életévéig gyedet és utána csak gyes fog járni, két gyerek mellett is?

Válaszukat előre is hálásan köszönöm!

agnes

elintézzük.hu 2010.01.28. 19:37:22

@axaic

Kedves Viktória!

Nem lehet azt mondani, hogy nem járja körül minden lehetséges oldalról a problémát! :)
De a problémák/kérdések osztódással szaporodnak: most, hogy egyértelművé kezd válni - több irányból is megerősítve - a forgatókönyv:
- Apuka gyes-en
- Ön kiveszi az összegyűlt szabadságot, utána meg jöhet a betegszabadság, majd a táppénz. – itt a következő problémagóc…

Táppénzszámításról nem beszéltünk a múltkori levelezésben. Az Apukára vonatkozóról olvashatnak a tájékoztatónkban /GYES melletti munkavégzés és táppénzjogosultság/, de „bérszámfejtő néni” miatt nézzük az Önét, Viktória!

A táppénzszámításnál van egy ún. irányadó időszak.
1. Először a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző naptári évet nézik: az abban elért járulékalapot képező
jövedelmet.
2. Ha a megjelölt időtartam alatt nincs 180 napi naptári jövedelem, akkor a táppénz összegét a
táppénzjogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem átlaga alapján állapítják meg.

3. De ha a fenti két időszakban a biztosított nem rendelkezik táppénzalapként figyelembe vehető
jövedelemmel, akkor táppénzét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell
megállapítani (kivéve: ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme nem éri el a minimálbért, mert
akkor a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem lesz a táppénzalap)

Erre hivatkozik „bérszámfejtő néni”. Csakhogy elfeledkezik a „kivételről”!!

4. Ha a biztosítottnak azért nem volt az irányadó időszakban figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, tgyás-ban, gyed-ben részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani (ha az a minimálbér alapulvételénél kedvezőbb a számára).

Ez azért így jobban hangzik, ugye, Viki?! 
Ha fontos lesz a későbbiekben a pontos hivatkozás: 1997/LXXXIII. tv. 48.§ (5)

Szívesen és üdvözlettel,
a www.elintezzuk.hu csapata

elintézzük.hu 2010.01.28. 23:38:33

@generator:
Kedves Ágnes!

A terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj is biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátások. Tehát mivel az Ön szerződéses munkaviszonya megszűnt, hiányzik ezen ellátások egyik feltétele: az, hogy a „biztosítás tartama alatt szül”. /Ún. szolidaritási alapon most is „biztosított” abban az értelemben, hogy az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosult, pénzbeli ellátásokra viszont nem./

Tehát: sajnos valóban csak az alanyi jogon járó ellátásokat igényelheti:
- az egyszeri anyasági támogatást – 64.125.- Ft (hiszen bizonyára volt legalább 4x terhesrendelésen )
- családi pótlékot két gyermek után – 2X 13.300.- Ft (havi rendszerességgel)
- és a gyes-t – még a második gyerkőc 3 éves koráig, hiszen a „szigorítás” csak a 2010. április 30. után
születettekre vonatkozik – 28.500.-Ft.

•Bizonyára nem lesznek könnyű anyagi helyzetben, Ágnes, ezért elmondjuk egyrészt, hogy a gyermek egyéves korától lehetőség van időkorlátozás nélkül a gyes melletti munkavégzésre /csak felhívnánk a figyelmét a tájékoztató cikkünkre a táppénzjogosultság speciális szabályairól egy ilyen helyzetben/.

•Másrészt a szociális ellátások lehetőségeire hívnánk fel a figyelmét. A gyerekeinek – ha átmenetileg nehezebb helyzetbe került is – a legtöbbet próbálja megadni mindenki: ha ez másként nem megy, akkor az illetékes önkormányzat támogatási rendszerét kell megnézni: az Önök családi jövedelmével milyen támogatásokat kaphatnának.

Kedves Kismama - Anyuka, - sokkal szívesebben írunk előzetesen jó tanácsokat, eligazításokat, mint egy kész helyzetben „rossz híreket”. Nagyon sajnáljuk, de a gyermekek adta örömmel még a nehézségeken is talán könnyebb túljutni. Ehhez kívánunk sok energiát, és erős lábakat az utolsó hónapos pocakcipeléshez majd...

generator 2010.01.29. 16:39:28

Nagyon köszönöm a gyors választ!

És még egy kérdésem lenne, de lehet, hogy nagy butaságot kérdezek.
Mi lenne abban az esetben, ha most a volt munkahelyem visszavenne, persze csak papíron, mivel gyed alatt úgysem dolgozhatok, és egyébként is hamarosan szülni fogok. Így újra biztosított lennék, bár megszakítással. Vagy ez csak utópia?

Köszönettel még egyszer,
Ágnes

yolanka 2010.01.30. 21:22:55

Kedves Elintézzük.hu szakértők!
A következő helyzetben szeretném tanácsotokat kérni:
- 1998 óta folyamatos munkaviszonyom van jelenlegi munkahelyemen, 2005-ben fél év fizetés nélküli szabi.
-2007 márciustól táppénz, (ekkori bruttó bérem 265.000,- Ft) 2007.09.20-án megszületett első kisfiunk, ekkor TGYÁS, majd GYED
-2009 szeptember 20-tól GYES-en vagyok, mellette most megbízási szerződéssel dolgozom 2010 januártól, kb havi 100 órában (bruttó 250.000,- Ft), ez a munka kb. május végéig tart.
- 2010 januárban meg is fogant a kistesó, tehát október táján fog megszületni
Az igaz, hogy ha még a GYES első félévében elmegyek táppénzre, akkor majdnem annyit kapok, mint az első terhességem idején? (Bruttó bérem 275.000,- Ft)
A bentmaradt szabadságom 59 nap, ha a munkáltató beleegyezne, ezt érdemes esetleg kivenni és mellette folytathatom a munkát a megbízási szerződéssel, és csak utána elmenni táppénzre?
Hogyan járnék a legjobban? (lehetőleg úgy, hogy még 3-4 hónapot dolgozhassak)
Válaszotokat előre is köszönöm!
yolanka

elintézzük.hu 2010.02.01. 12:34:45

@generator:
Kedves Ágnes!

A terhességi-gyermekágyi segélynek és a gyed-nek mint biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátásnak kettős, tehát két együttes feltétele van. Tehát ha a kettő közül bármelyik hiányzik, az ellátásra jogosulatlan a kismama.
- 2010. márciusában várják a második kis jövevényt. Tehát az ellátásokhoz azt néznék, hogy a szülést megelőző két éven belül – 2008. március x-e és 2010. március x-e között volt-e minimum 180 biztosításban töltött napja. És –a leírása alapján – sajnos nem volt, hiszen a munkaviszonya 2008. júniusában megszűnt…

- Nem hisszük, hogy létezne az a munkáltató, aki egy 8. hónapban lévő kismamát bejelentene, magára rántva egy APEH-ellenőrzést…De még ha lenne is ilyen, a másik feltétel hiányzik…
És itt a kör bezárult…
Ágnes, higgye el, ilyenkor minden lehetséges megoldást számba veszünk, Önnek is a létrejött élethelyzetből kihozható maximumot ajánlottuk…

És őszintén sajnáljuk, hogy nem találhattunk valami örömtelibb megoldást.
De ennek ellenére is jó babavárást kívánunk a nagytesóval:)
Üdvözlettel,
az elintézzük.hu

elintézzük.hu 2010.02.01. 18:43:11

@yolanka:
Kedves Yolanka!

Úgy halljuk, örültök a „kistesónak”, így mi is Veletek örülünk!
Viszont elég érdekes szituációt vázoltál föl! Elmondjuk persze, mi bonyolítja a helyzetet, s mi milyen megoldást választanánk! :)

• 2009. szeptember 20-tól vagy gyes-en, viszont csak 2010. januárja óta dolgozol mellette megbízási szerződéssel.
A munkád májusig tartana, és jó is lenne, ha dolgozhatnál addig.
A gyes első féléve március 20-án jár le.

• Először is: valóban mindenképpen a gyes 180. napja előtt kellene táppénzre menni. Csak ebben az esetben minősülne a szülés előtti jövedelem táppénzalapnak. A 180. gyes-es nap után már csak a minimálbér lenne a táppénzszámítás alapja. Ennek az a magyarázata, hogy ha a táppénzjogosultság előtt nincs 180 bérezett nap, de azért nincs, mert tgyás-on, gyed-en voltál, azt méltányolja a törvény, de a gyes-időszakot már nem!
Sőt, ha hamarabb „kényszerülnél” táppénzre, akkor is a minimálbérből számítanák a táppénzt (a gyermekápolási táppénzt is!), akkor is, ha a gyes mellett 1 millió forintot keresnél havonta, mert amíg a gyes melletti munkavégzéssel el nem éred a 180 napi jövedelmet, addig a minimálbér az alap.

• Mi biztosan nem várnánk a gyes 179. napjáig sem! Viszont táppénz, betegszabadság mellett nem lehet dolgozni…

• A megoldás tehát az lehetne, hogy:

• Te tudod, hogy a megbízási szerződésed pontosan meddig szól, onnan visszafelé leszámolod az 59 munkanapot: akkortól lehetne kivenni az összegyűlt szabadságot.(ez majdnem 3 hónap; az ünnepnapokat ne számold bele!) /Ha pl. május 31. a határidőd, akkor – ha jól számoltunk  - március 5-én kezdődhetne a szabadságod kivétele. Ha meg korábbi a szerződésed lejárta, „még jobb”!/
• Erre az időszakra a korrekciós munkabéred járna, és mellette mehetne a szerződéses munkád. Ezt követően jönne a betegszabadság 15 napja, majd a táppénz.
A szabadságos napok kivételére most nem a magasabb ellátás, az átlag felhúzása miatt van szükség, hanem a jelenlegi szerződéses munkád végezhetősége miatt…
Az ellátásaid számításának alapja mindenképpen a minimálbér kétszerese lesz, tehát a gyed-maximumot kapod, és a tgyás-od annál 9,5 %-kal lesz magasabb, mivel csak adóelőleget vonnak belőle, nyugdíjjárulékot nem. Ahhoz, hogy ezt megkapd, elég lenne táppénzre menned. De nem mindegy ez az öthónapnyi munkabér + háromhavi „szabadságos” bér”!
• És persze ne feledkezzünk el arról, hogy miközben Te táppénzen (előtte betegszabin) vagy, Apuka igényelheti a gyes-t :)

• Neked jogod van bármikor megszakítani a fizetés nélküli szabadságodat, a munkáltatódnak pedig ebben az esetben ki kell adnia az összegyűlt szabadságodat! Csak azt kérjük, hogy mindezt ne hagyd az utolsó pillanatra, és írásban, ajánlott-tértivevényes levélben vagy levélben IS tedd! Tehát a levél másolatával személyesen is besétálhatsz, és végigbeszélheted velük…

Kedves Yolanka, lehet, hogy ez kicsit tömény volt, tehát bármelyik ponton való elakadásnál föl lehet tenni a következő kérdést, szívesen válaszolunk.
És még valami, ha szívesen tehermentesítenéd a családodat a babás-mamás ügyintézések nyűgétől, akkor bízd bátran profikra :) A következő linken többet megtudhatsz: www.elintezzuk.hu
Addig meg üdvözlet tőlünk a családnak!

yolanka 2010.02.02. 07:47:30

@elintézzük.hu:

Kedves Elintézzük.hu!
Nagyon szépen köszönöm részletes válaszotokat! Egy ponton viszont tényleg elakadtam:
A munkáltatómnál azt mondták (ugyanis a munkáltatómnál dolgozom a megbízási szerződéssel is), hogy a táppénz alapját képező megelőző 180 napi jövedelembe a megbízási szerződéses hónapok szerintük nem számítanak bele, mert nem fizetnek utána eü-járulékot. Ha ez tényleg így van, akkor viszont nem szabadna megvárnom a májust a táppénzzel, mert március 20 után csak minimum táppénzt fogok kapni.
Lehetséges, hogy ez így van?
Köszönöm előre is, és nagyon nagy segítség, hogy vagytok, és segítetek eligazodni ebben az agyonbonyolított rendszerben!
yolanka

elintézzük.hu 2010.02.04. 09:59:50

@yolanka:
Kedves Yolanka!

Az eü. járulékfizetési kötelezettség „szükségességének” megítélése nem a mi feladatunk.

De! A megbízási szerződésed januártól májusig szól, tehát 5 hónap; gyes melletti munkavégzésnél a táppénz számításának alapja – ha nincs 180 napnyi munkavégzés, munkajövedelem – így is, úgy is a minimálbér lenne. Ezért tanácsoltuk azt, hogy: mindenképpen a gyes 180. napja előtt kellene táppénzre menned. Csak ebben az esetben minősülne a szülés előtti (az első Baba születése előtti!) jövedelmed táppénzalapnak.

Sejtjük, hogy mi minden okozhat még félreértést! 
- ha a gyes mellett dolgozol, de nincs még 180 bérezett napod, akkor a táppénzszámítás alapja csak a minimálbér lehetne, írtuk az előbb
- ha a gyes melletti munkanapok száma túllépi a 180-at, akkor a táppénzalap a gyes melletti - egészségbiztosítási járulékalapot képező – munkajövedelem lenne, s minthogy ez az esetek zömében jóval kisebb összeg szokott lenni mint az első baba születését megelőző szerződés szerinti bér, rosszul lehet járni. (Különösen mert ez utóbbi esetben már nem alkalmazható az a bizonyos „méltányossági szabály”, amely ugye azt mondja ki, hogy ha azért nincs 180 napnyi átlagkereset, mert tgyás-on, gye-en voltál, akkor táppénzalapként a korábbi kereseted éled föl. Azért nem alkalmazható, mert a gyes nem szerepel a „méltányolható” időszakok között!)

Megértjük, ha ez sok, meg bonyolult:) , ha akarod, ugord is át!

A lényeg az „ütemterv”, amit leírtunk az előző levélben:
- a gyes-t le kellene mondani írásban (ha kiszámoltad, hogy mikor kezdődjön a szabadságod kivétele, akkor már február elején lemondhatod, hogy Apuka igényelhesse a következő naptól, és az átutalásokban ne legyen fennakadás!)
- a gyes lemondása utáni naptól futhat az összegyűlt szabadság kivétele, párhuzamosan a szerződéses munkáddal
- és mikor ez a kettő egyszerre kifut, jöhet a betegszabadság meg a táppénz! A nem minimálbéres!:)
És akkor már közel az október, amikor meg jöhet az újabb, várva várt Baba!

Hú! Bírtad Yolanka?! Ugye most világosabban sikerült levezetni-elmagyarázni a dolgok miértjét?!
Ha nem, újra nekifuthatunk, de igénybe vehetitek az elintézzük.hu szolgáltatását, talán az is könnyítést jelentene.
Újabb üdvözlettel,
az elintézzük.hu csapata

yolanka 2010.02.20. 15:38:49

@elintézzük.hu:
Kedves Elintézzük.hu!
Azt a megoldást választottam, hogy márciustól elmegyek táppénzre. Viszont felmerült egy újabb kérdés:
Munkáltatóm szerint a táppénz mellett ugyanúgy folytathatom a megbízási szerződéssel a munkát, mivel szerintük az eredeti munkaviszonyomból leszek táppénzen, ez pedig egy attól független, másik munkaviszony (a cégen belül másik üzemben, más munkakörben dolgozom és kevesebb órát, max. havi 100 óra).
Szerintetek ez lehetséges? Ha mégsem, akkor kit büntethetnek meg, engem vagy a munkáltatót?
Köszönöm a segítségeteket.
üdvözlettel
yolanka

nika75 2010.02.21. 16:09:08

Kedves elintézzük.hu!
Második babánkat tervezzük,de nem biztos,hogy beleemerünk vágni..2009.01.23-án járt le a GYES-em,febr. 05-től júl.9-ig dolgoztam majd 45 nap passzív táppénz következett utána pedig álláskeresési.Azt szeretném megkérdezni,hogy a Thgy-hez és Gyed-hez szükséges 365 napba az álláskeresési segély és járulék időtartalma belefog-e tartozni.Sajnos senki nem tudja megmondani:(.Várom válaszukat melyet ezúton is köszönök.Üdvözlettel:Nika
süti beállítások módosítása