HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

 

·          Sziasztok!
 
kisfiam március végén lesz 3 éves.
Szerettünk volna addigra még egy babát, de mindezidáig nem úgy alakult.
A munkáltatómmal nemrégiben tárgyaltam, úgy néz ki, 8 órában nem tud foglalkoztatni, mert hát ugye kaki van a palacsintában, mint mindenhol. 4 órában tudnék visszamenni dolgozni.
- A kérdésem az lenne, hogy a 4 órás munkaviszony, mint olyan, jelent-e nekem hátrányt most ill. a jövőre nézve? (járulékok, nyugdíj vagy akármi). (Csak azért mert többen azt mondták, hogy ragaszkodjak a 8 vagy 6 órás bejelentéshez)
- Ha idén vagy jövőre újra szülök, mi lesz az alapja a TGYÁS-nak ill. a GYED-nek?

Előre is nagyon köszönöm a választ!!!
 
Kedves Nyunyóka!
 
Gratulálunk a nagyfiadhoz, 3 év már komoly kor!
Ha visszamész dolgozni a gyes lejártát követően, akkor elvileg a munkáltatódnak ugyanazon szerződés alapján ugyanazon munkakörbe kellene visszavennie. /Miután kivetted az összegyűlt szabadságodat, amit már a bérkorrekcióval számolnak !!!! / 
Nagyon derék dolog, hogy elbeszélgettél a munkáltatóddal az elkövetkezendőkről, de mi azt ajánlanánk, hogy írásban is jelezd visszatérési szándékodat egy kedves, udvarias, ajánlott-tértivevényes levélben.
A válság valóban sok helyen jár azzal a kompromisszumos megoldással, hogy inkább a dolgozók munkaidejét csökkentik, csak hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeni…
A leírtakból úgy tűnik, hogy a Te munkáltatódnál is ez a helyzet…Ha tehát ez általános tendencia, ha a Veled hasonló munkakörben dolgozóknál is munkaidő-csökkentés történt, akkor valóban azt kell fölmérned, hogy van-e esélyed máshol elhelyezkedni teljes munkaidőben, vagy megfelel Neked így…
Ehhez viszont valóban tudnod kell néhány információt a részmunkaidős foglalkoztatásról.
- A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló teljes jogú biztosított, tehát az általános szabályok szerint illetik meg a természetbeni és a pénzbeli ellátások.
- A fentiek alól a szolgálati idő jelent kivételt. /Aki pl. a minimálbér feléért dolgozik, az 1 év alatt csak 183 napnyi szolgálati időt szerez, míg ha valaki részmunkaidőben is megkeresné a minimálbért, teljes szolgálati időt szerezne. Tehát ebben az esetben nem a munkaidő, hanem a bér az arányosítás alapja./
- Ami ennél Téged jobban érint most - egy következő Babánál részmunkaidős foglalkoztatás esetén is egy nap egy napnyi biztosítási időnek felel meg.
- A biztosításhoz kötött ellátásoknál – pl. táppénz, tgyás, gyed – viszont a számítás alapja a részmunkaidős bér lesz, ami az esetek többségében igen-igen „karcsú”…
Kormányzati szándék megkönnyíteni a jövőben a gyed-ről, gyes-ről visszatérőknek a részmunkaidős foglalkoztatást – sőt, a közszférában kötelező is így visszavenni az anyukát, ha ezt Ő kéri. És biztos, hogy gyermek(ek), család mellett dolgozóknál ez bizonyos vonatkozásban ez „kényelmesebb” megoldás is lenne, mint 8 órás munka után kezdeni a következő „műszakot”, de azoknak a családoknak, akik még gyermeket szeretnének, a részmunkaidős foglalkoztatást a jövőbeli ellátások szempontjából is mérlegelniük kell…
Nyunyóka, reméljük, segített a válaszunk, de ha van még kérdésed, írj bátran:)
 
üdvözlettel
 
az Elintézzük.hu csapata
 

Címkék: munkaviszony részmunkaidő tgyás

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr871669429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyunyóka 2010.01.13. 16:11:18

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a választ!! :)
A 4 órás munka, mint olyan, igazából nem lenne probléma, és valószínűleg a bér összegében is meg tudnék egyezni a munkáltatómmal úgy, hogy az számomra megfelelő legyen.
Inkább az érdekelt volna, hogy a 4 órás foglalkoztatás mennyire "ér kevesebbet", mint a 8 órás (és itt nem a bér összegére gondolok, hiszen az nyilvánvalóan kevesebb.)

Ezenkívül:
-ha még idén szülök: mi a TGYÁS/GYED alapja? Az előző év? Akkor még GYED/GYES volt.
-ha jövőre szülök: akkor az idei év --> GYED jan-márc. + a részmunkaidős bérem? Nem értem...

Bocsi, ha értetlen vagyok... :))))

elintézzük.hu 2010.01.14. 13:17:17

Kedves Nyunyóka!
Nem állítjuk, hogy egyszerűek a szabályozások, tehát semmi gond azzal, ha marad még kérdeznivalód:)

•Tehát akkor a részmunkaidős foglalkoztatásról:
- a részmunkaidőben foglalkoztatott teljes jogú biztosított; - a munkavállalói juttatások tekintetében az időarányosság elvét alkalmazzák, ha a juttatásra való jogosultság a munkaidő mértékével összefügg;
- a személyi jövedelemadó vonatkozásában viszont nem áll fenn ez az „időarányossági elv”: tehát a részmunkaidőben foglalkoztatottat is megilleti – ha jogosult rá - az adójóváírás, ill. megillette az adómentes juttatások (amelyek jószerével megszűntek) adómentessége
- a részmunkaidő a szolgálati idő számításánál jelenthet „hátrányt”, mert ha az így foglalkoztatott nyugdíjalapot képező jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető figyelembe szolgálati időként. (erre írtuk egyszerű példaként: a minimálbér fele”fél” szolgálati időt jelent)

•A tgyás és gyed-jogosultság megítélésénél minden ugyanúgy működik, mint teljes foglalkoztatottságnál, csak épp’ a napi átlagkereset számításának alapja a részmunkaidős bér lesz.
- Tehát először a szülés előtti évet nézik. Ha nincs legalább folyamatos 180 bérezett nap (ha idén szülnél, nem lenne, mert a gyed, gyes nem számít annak), akkor nézik a jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi átlagot. (mondjuk dec. 17-et megelőző 180 napot). Ha idén, közvetlenül a szülés előtt meglenne a 180 napod, akkor ebből átlagolnának, a tgyás összege a napi átlagkereset 70 %-a.
- De ha ott sem lenne meg a 180 napi jövedelem (mert pl. 5 hónapnyi munka után táppénzen kéne maradnod), akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese 30-ad részének figyelembevételével állapítanák meg. Ha azonban a járulékalapot képező jövedelmed a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmedet veszik figyelembe.
Reméljük, most sikeresebben vettük az akadályt, és érthetőbben sikerült elmondanunk ezeket a nehezen egyszerűsíthető szabályokat:) Ha mégsem, nyugodtan írj!

kati80 2010.01.14. 21:54:08

Kedves Szakértők,!

A következő lenne a kérdésem:

2004– ben kezdtem el dolgozni. Folyamatos munkaviszonyom volt 2007. szeptemberig. A bruttó fizetésem kb. 135000 ft volt, ez rendes bejelentett közalkalmazotti bér. A középiskolában, ahol dolgozom, státuszom van, jelenleg is.
2007 szeptemberében táppénzen maradtam, mert terhes lettem. 2008. március 28. -adikán született meg első gyermekünk. Azóta vele vagyok itthon. 2008-ban a GYÁSom 87000 Ft volt miután az lejárt a gyedem 72500 Ft jelenleg is.

Jelenleg a 2. gyerekkel vagyok terhes, aki várhatóan 2010 Május 18.- a körül születik. Jelenleg veszélyeztetett terhes vagyok a 2. gyerekkel.
Kérdésem, hogy a gyed lejárta után/előtt (2010 márc. 28.) mit javasol? Hogy és mikor intézzük úgy a dolgainkat, hogy a második gyermek megszületése után a legkedvezőbb pénzügyi juttatásokba részesüljünk? Hallottuk, hogy ilyen esetben a gyed után nem gyesre mennek, hanem pár nap szabadságot vesznek ki és utána táppénzre mennek.

Üdvözlettel: P. Kati

elintézzük.hu 2010.01.18. 21:05:31

Kedves Kati!

A tgyás és a gyed számításának alapja az aktuális szerződés szerinti bére lesz, a kérdés inkább az, hogy mi legyen azzal a majd’ két hónappal a gyed lejárta után a szülésig.

- Azt javasolnánk, hogy jelentse be írásban (is) a munkáltatójának, hogy március 28-val megszakítaná a fizetés nélküli szabadságát, és kivenné az addig összegyűlt szabadságát (ami valószínűleg ki is tartana a szülés napjáig) – az teljes havi bért jelentene, és ha esetleg kategóriát ugrott az elmúlt két évben, vagy volt bármiféle egyéb bérkorrekció, akkor még minimálisan kedvezőbb is lehet! Eközben / a szabadsága mellett kaphatja a gyes-t is! Minthogy a dátum fix, akár február végén -március elején be lehetne adni az igénylést.
/Még egy „apróság”: ahhoz, hogy egyáltalán ki tudja venni a szabadságát, a háziorvosának munkaképesnek kell „minősítenie”, tudjuk, hogy ilyen esetekben ez múködni szokott…/

- Akkor kellene inkább Apukának igényelnie a gyes-t, ha a szabadsággal és az esetleges táppénz előtti betegszabadsággal nem jutnának el a szülés napjáig (ami kizárt, lévén alig két hónapról szó!), ti. két ellátást: táppénzt és gyes-t párhuzamosan nem kaphatna.

- Ennél a vázolt verziónál a szülés napjától érdemes igényelnie a tgyás-t, Kati, úgy, hogy az előtte lévő nappal lemondja a gyes-t! Fontos a sorrend!

A most vázolt verzió azért kb. 200 ezer pluszt jelentene ahhoz képest, mintha csak „simán” gyes-en maradna …Jó lenne, ha a munkahelyén megértenék az Önök szempontjait is, és jó szájízzel végeznék a plusz adminisztrációt (a szabadságát meg előbb-utóbb úgyis ki kéne fizetni…)

Kati, - reméljük, hogy könnyen átverekedte magát az ágas-bogas magyarázatokon, ha valami kérdése mégis maradt, írjon bátran! A nagyobbik gyerkőc –kislány? kisfiú? – meg hamarosan két éves lesz, boldog ünneplést kívánunk előre is! üdvözlettel az Elintézzük.hu csapata

nyunyóka 2010.02.10. 15:35:08

Kedves Szakértők!

Először is nagyon köszönöm az előzőekben adott válaszotokat.

A dolgok sajnos nem úgy alakultak, ahogy elképzeltem, ugyanis a munkahelyemre nem tudnak visszavenni, sem részmunkaidőben, sem máshogy....
Ezért kérdezném, hogy ilyen esetben mi a menete a dolgoknak?
2010. március 28-án lejár a GYES, utána a munkáltatónak ki kell adnia az elmúlt időszakra eső szabadságot, igaz? Ez esetemben 37 nap, már kiszámolták.
És utána? Gondolom, majd közös megegyezéssel elválnak útjaink. De jól tudom, hogy van valami 30 napos "védettség" is, ami a GYES-ről visszatérő kismamákat megilleti?

Apropó, mi van akkor, ha mondjuk még a GYES/szabadság/30 napos védelem (ha van ilyen) alatt terhes leszek egy 2. babóval?

Előre is köszönöm válaszotokat,
Üdv.
Andi

elintézzük.hu 2010.02.11. 18:04:15

@nyunyóka
:) Túl tág az értelmezési tartomány: mi a probléma? Nem található a válasz???
Üdv, elintézzük.hu

nyunyóka 2010.02.11. 19:15:35

jaj, igen, ne haragudjatok!
A válaszotok egy link (?), amit ha megnyitok, a saját blogomban találom magam... (?)
süti beállítások módosítása