HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves elintézzük.hu!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban:

2008. szeptember 25-én született a kisfiam. Sajnos a terhességem hónapjait
végig táppénzen kellett töltenem, így 2008. február 1-jétől táppénzen
voltam. A munkahelyemen 2003. aug. 1-jétől dolgozom, határozatlan idejű
köztisztviselői kinevezéssel. A kisfiam születése után 2009. március 11-ig
szülési szabadságon voltam, majd következett a gyed, amely ugye most is
tart, és 2010. szeptember 25-én jár le.
Szeretnénk azonban második babát. Azt a tanácsot kaptam, hogy a gyedem
lejárta után "papíron" menjek vissza dolgozni és vegyem ki a felgyülemlett
szabadságaimat, ami kb. 3 hónapot tesz ki. (A baba "legyártását" erre az
időszakra tervezzük egyébként, előbb nem szeretnénk, ha teherbe esnék, ennek
egészségügyi okai vannak.)Tehát kivenném a szabadságaimat és utána, már
remélhetőleg a második babával, táppénzre mennék.

A következőket szeretném kérdezni:

Anyagilag valóban ez a legjobb megoldás a számomra?
A tervezett táppénz idején mi lenne a táppénz alapja ebben az esetben? (A
bruttó bérem kb. 300 000 Ft)
A második baba születése utáni tgyás, illetve gyed alapja mi lenne?

Remélem, sikerült jól összefoglalnom a helyzetet.

Nagyon hálás lennék, ha válaszolnátok és segítenétek nekem.

Köszönettel és üdvözlettel:

dudubaba
 
Kedves Dudubaba!
 
Lassan jósnak fogjuk érezni magunkat: 2011-re vonatkozóan teljes biztonsággal mondani valamit, miközben még nem látjuk a jogszabályi változtatásokat sem teljes egészében! :)
 
- Először is vigyázz a nagy kisfiadra, és magadra…hátha nem lesz a második terhesség is olyan problematikus!
De ha mégis táppénzre kényszerülnél:
· A táppénz számításának időszaka az előző naptári év, vagyis a táppénzt az ez alatt szerzett jövedelmekre számítják.
Ez Nálad 2010 lenne, annak meg a szeptember 25-ét követő része, mondjuk a kivett szabadsággal, ami nem adna ki folyamatosan 180 napot (egy 2011-ben induló táppénzzel számolva)
 · Ha ezen időszakban nem volt legalább 180 naptári napi kereset, akkor a számítási időszak nem az előző naptári év, hanem a táppénzre jogosultság kezdő időpontját közvetlenül megelőző 180 folyamatos jövedelemtermelő nap (a helyzet u.az lenne)
· ha a biztosítottnak az irányadó időszakban nincs 180 naptári napi rendszeres jövedelme, akkor a táppénzalapot nem a jövedelméből, hanem a minimálbérből kell kiszámítani
 
· Mielőtt megrémülnél! :)
Ám de ha a biztosítottnak az irányadó időszakban azért nincs 180 napi olyan jövedelme, amely egészségbiztosítási járulékalapot képezne, mert tgyás-ban, gyed-ben vagy táppénzben részesült, akkor a táppénz alapja az utoljára folyósított ellátás alapját képező összeg (…), ha az nagyobb mint a minimálbér (…)
 
¨ A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet is a táppénzszabályok szerint állapítják meg.
Tehát ha a két gyerkőc születése között nem lesz minimum 180 bérezett nap (munkanap, szabadság, betegszabadság, ünnepnap beleszámít, tgyás, gyed, táppénz nem), akkor így is, úgy is a szerződés szerinti jövedelem lesz a számítás alapja, és a tgyás sem lesz „plafon nélküli”: a minimálbér kétszerese lesz az alapja. Úgy tűnik, egy igazán magas tgyás-ért a kb. három hónap szabadság után még három hónapnyi munkavégzés kellene, tehát hogy a minimum 180 nap összejöjjön.(És a szabadság kivételétől már az emelt munkabéreddel számolnak, és ez lenne az ellátás alapja is!)Mondjuk ezt persze anélkül, hogy tudnánk, milyen nehézségű a munkád… Persze minden hipotetikus, tehát ebbe belefér…még egy meg sem fogant poronty ellátásáról agyalunk J
 
Tehát a tgyás járna, mert a szülés előtti két éven belül meglenne a már nem 180, hanem 365 biztosított nap (hiszen ebbe beleszámít az előző tgyás és gyed folyósításának ideje is), és mai információink alapján, a fenti módon maximalizálni is lehetne.
 
¨A gyed-nél komolyabb változások lesznek: a gyed a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra jár, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig (ez nem változott!)
De ugyanezen jogszabály következő pontja új: azt fogalmazza meg, hogy ha az új gyed-jogosultság előtti 2 éven belül gyed-re voltál jogosult, akkor a következő babussal is ugyanannyi időre, tehát 2 éves koráig jár a gyed… Háát, lehet számolgatni!
 
· A gyed összege a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de maximum a mindenkori minimálbér 70%-a (bruttó; ebből lejön az adóelőleg, nyugdíjjárulék)
 
Dudubaba, - a tervezéshez talán elég ennyi infó, beszélgessünk tovább a „célegyenesben”...
Addigra a jogszabályi háttér is tisztul, reméljük!

 

üdvözöl az Elintézzük.hu csapata

Címkék: szabadság táppénz tgyás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr361673580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása