HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

 
 
Kisfiam 2008. 08. 20-án született GYED-en vagyok 2010. 08. 20-ig.
GYED vége felé igénylem a GYES-t és a jelenlegi terv szerint, amellett visszamegyek dolgozni 2010 szeptemberétől - terveim szerint 6 órában, de ugye ez még függ a bölcsődei férőhelytől, munkahelytől (részmunkaidőt nem nagyon szeretik).
A kérdésem a következő:
 
1.    A munkáltatónak ugyanazon szerződés alapján ugyanazon munkakörbe kellene visszavennie, de a munkáltatómnál az a részleg ahol én dolgoztam 2009 végén megszűnt (közel 100 embert küldtek el, leépítés) Ilyenkor is vissza kell, hogy vegyenek, mi a teendő ilyenkor?
 
2.    Az eredeti munkaszerződésem 8 órás munkavégzésre szól, de én 6 órában szeretnék visszamenni, akkor egy új szerződést kötnek velem vagy csak a régit módosítják, mindkét esetben érvényes marad a munkavállaló védelme? Itt milyen jogok, kötelezettségek és lehetőségek vannak?
 
3.                 Ha 2010 szeptemberétől dolgozom, és 2011 őszére tervezzük a tesó érkezését (az sem baj, ha 2012. elején vagy tavaszán jön), akkor nekem mennyi időre jár a GYED az új szabályok alapján, 2 évre vagy kevesebbre? A második baba utáni TGYÁS, GYED számítás alapja az a szülés napját megelőző 1 év lesz vagy az előző évi azaz a 2010. évi (2012. évi születés esetén a 2011. évi) jövedelmemet veszik figyelembe? Mi a kedvezőbb számomra? Azt sajnos nem tudjuk megtenni, hogy GYES mellett ne dolgozzak. Tudom, hogy ha a második baba megszületéséig egyetlen bérezett napom sem lenne, akkor az első gyerkőc megszületése előtti jövedelmemet vennék megint a számítás alapjául.
 
 
Segítségüket előre is köszönöm!

 Kedves Ildikó!
Szerencsés napon született az Ön kisfia is, mint a többi augusztus 20-ai gyermek: legalább az első néhány évben úgy érezhetik, csupa ünnepség meg tűzijáték a születésnapjuk! :)
 
Alig több mint fél év van a tervezett lépésekig: visszamenne gyes mellett dolgozni, ráadásul részmunkaidőben… Egy olyan céghez, ahol komoly leépítések voltak, ráadásul az Önt foglalkoztató részlegnél is…
Tehát az lenne a legcélravezetőbb, ha napokon belül írásban megfogalmazná abbéli szándékát, hogy 2010. augusztus 21-től újra munkába állna. Először az összegyűlt szabadságát venné ki, a továbbiakban pedig – természetesen a munkáltatóval történő egyeztetések után – szívesen dolgozna részmunkaidőben. Ez a levél elmenne ajánlott-tértivevényes formában, és erre a munkáltató remélhetőleg szintén írásban reagálna. Akkor már kiderülne valami, és akkor beszélgethetnénk valamiről, ami már nem találgatáson alapulna. (HA: a levélre esetleg egy személyes beszélgetésre való invitálás következne, akkor lehet, hogy aktuális családi körülményekre hivatkozással hárítani kellene, mondván, hogy mire megkapja és végiggondolja a válaszlevelüket, addigra remélhetőleg elhárulnak az akadályok a személyes munkahelyi látogatás elől…) Magyarul: jó lenne, ha lenne a munkáltatójától egy írásbeli válasz, „ajánlat”.
 
- Ha a cég maga nem szűnt meg, akkor a felmondási védelme a gyes-t követő 30. nap végéig tart.
Ha nem tudják foglalkoztatni, bár Ön újra fölvenné a munkát, akkor állásidőre szóló bért kell fizetniük. Persze ez egy általános megállapítás, nem ártana, ha az Ön konkrét esetével, konkrét adataival, a cég speciális-aktuális helyzetével kapcsolatos információkkal – a levélváltást követően beszélne munkajogásszal. Ebben segítséget nyújthat ez az ingyenes jogsegélyszolgálat: www.jogpont.hu
 
- Az új gyed-szabályokról annyit tudunk biztonsággal elmondani, hogy
- „a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző két éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár”.
- De van egy még mindig nem egyértelműen értelmezhető szabály, amely szerint aki a gyed –jogosultságot megelőző 2 éven belül már jogosult volt gyed-re, az a következő babánál is a gyermek 2 éves koráig lesz jogosult rá…
- A tgyás és gyed számításának változásáról nem tudunk.
 
Kedves Ildikó, - a távoli jövőre (2011! sőt: 2012!) vonatkozóan csak ennyit tudtunk biztonsággal mondani, ha többre vállalkoznánk, akkor már az elintézzük.hu jósda lennénk:)
Azt tanácsoljuk, hogy kísérje figyelemmel hamarosan megújuló-bővülő blogunkat, ahol a jogszabályi változások egyértelműbbé válásáról hírt adunk majd, másrészt, keressen minket újabb levéllel, ha az Ön/Önök körülményei/tervei is letisztultabbakká válnak.
Addig is üdvözli Önöket, a kisfiukkal együtt,
az elintézzük.hu csapata

Címkék: gyed gyes részmunkaidő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr851690606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása