HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem megválaszolásában szeretnék segítséget kérni tőletek.

2007-ben munkaviszonyban dolgoztam egy cégnél,azóta /2007szept/ itthon
vagyok Gyeden,illetve most Gyesen.

Megint babát várok/,akinek a születési ideje 2010,júl.19-re van kalkulálva,
mivel járnék jobban anyagilag és minden szempontból is?

Ha Gyesen maradnék,vagy ha elmennék táppénzre, vagy esetleg visszamennék
kivenném a szabadságomat?

Illetve most hogy változás volt hogyan és mi alapján számolják a Gyedet
illetve a táppénzt? H megszületik a második baba mennyi gyedre számíthatok?
Tudtok-e esetleg segíteni az adminisztrációs ügyek intézésében?

Köszönöm szépen a segítségeteket.

Ancsa


Szia Ancsa!
 
- Ha a két gyerkőc között nem mész vissza, tehát 0 bérezett napod lesz, akkor az ellátások számításának alapja az aktuális szerződés szerinti béred lesz.
 
- Visszamenni akkor van értelme, ha van viszonylag sok kivehető szabadságod, hogy az ebből számolt napi átlagodat ne rontsa le nagyon a táppénzt megelőző betegszabadság (a távolléti díj 70 %-ával). Mert ha visszamennél, akkor ebből a kettőből átlagolnának. Viszont ha visszamondanád a fizetés nélküli szabadságodat, akkor a kiadott szabadságot már a korrigált béreddel kellene számolni…(megtudhatnád, hogy az azonos munkakörben dolgozó kollégáidnak hogy’ emelkedett a bérük…)
 
- Az is szempont lehet, hogy ha szabadságon/betegszabadságon/táppénzen lennél, Apuka igényelhetné a gyes-t… A következő félév alatt szép kis többletet jelenthetne a gyes melletti összeg :)
 
A tgyás ill. gyed számításának a módosításáról nem tudunk, mértékük változatlanul a napi átlagkereset 70 %-a (az ellátás alapját pedig az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg).
 A táppénz mértéke viszont változott: minimum kétéves folyamatos biztosítás után 60 %, ennél kevesebb biztosítási időnél ill. kórházi stb. ellátásnál 50 %. /A gyes melletti munkavégzés esetén igénybe vett táppénzről olvashatjátok a tájékoztatónkat: GYES melletti munkavégzés és táppénzjogosultság címen/
 
A legnagyobb várható változás, hogy a jogosultságukhoz a szülést megelőző két évben nem 180, hanem min. 365 biztosított nap megléte szükséges, illetve a gyed a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra jár, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig (ez nem változott). Pl. ha valakinek egyéves munkaviszonya volt a szülést megelőzően, csak a gyermek másfél éves koráig tud gyed-en maradni (168 nap tgyás, és utána 365 nap gyed), s a gyerkőc kétéves koráig még a gyes-t is veheti igénybe…
Tudnia kell, Ancsa, hogy rengeteg bizonytalanság van még a május 1-től életbe lépő szabályozással kapcsolatban, de ahogy tisztul a kép, igyekszünk rögtön tájékoztatni a kismamákat, tehát érdemes folyamatosan figyelni a megújuló-gazdagodó blogot:)
 
Kedves Ancsa, mi aztán pontosan tudjuk, hogy mennyi futkosással, bosszankodással járhat a babás-mamás ügyintézés, ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy ettől megkíméljük a babaváró családokat: tehát a kérdésedre a válaszunk: igen, profi módon tudunk segíteni a családellátások ügyintézésében IS. Minderről további részleteket itt találhattok:
Reméljük ez a válaszunk is eligazító volt, de ha még maradtak homályos pontok, hát kérdezzetek! És legfőképpen nagyon nyugodt pocakosságot Neked, Ancsamama!
 
üdvözöl az elintézzük.hu csapata!

Címkék: táppénz gyes

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr211697618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmoncsi 2010.02.09. 10:59:06

Kedves Elintézzük.hu!
Először is nagyon örülök, hogy létezik egy ilyen oldal, ráadásul ilyen kedvesen és magas szakmai színvonalon válaszoltok nekünk! Nagyon sajnálom, hogy csak most találtam Rátok!
Én egy 37 hetes kismama vagyok, jelenleg táppénzen... Azt már látom a válaszaitok alapján, hogy nem tettem túl jól, hogy GYES-ből azonnal táppénzre mentem, de leírnám pár adatom, hátha abból tudtok segíteni, mekkora TGYÁSra és GYEDre számíthatok.
A főbb információk:
- 2004. januárja óta vagyok főállású munkavállaló cégemnél. 2006. májusa óta 350e Ft a bejelentett bérem.
- 2007. május elején szültem kislányomat, akivel azóta itthon vagyok (2007. márciustól betegszabi majd táppénz, szüléstől TGYÁS, aztán GYED, majd 2009. májustól GYES)
- 2009. júliusban, GYES alatt tudtam meg, hogy második babánk a pocakomban van, így 2009. szeptember 1-től (egy ismerősöm javaslatára) táppénzre mentem, a GYES-t pedig a férjem kapja azóta. Az első 15 napra betegszabit kaptam, azóta táppénzen vagyok. (Bár máig csak 2009.november 2-ig kaptam meg a táppénzem, mivel a munkáltatói adatszolgáltatásba hiba csúszott és egy körülményes levelezés indult az OEP-pel, aminek nemrég lett vége)
- a munkaköröm 2009. január 1-gyel megszűnt a cégnél (az utódomnak felmondtak), de gondolom, ez nem befolyásolja a mostani juttatásaimat, csak azt, hogy nem tudok majd visszamenni a cégemhez, ha szeretnék.

Eddigi válaszaitok alapján nem vált számomra világossá, hogy így a 15 nap betegszabira jutó bér lesz-e a TGYÁS és GYED alapja (és hogyan), vagy pedig mivel nincs 180 (365?) bérezett napom, a bejelentett bruttó fizetésem (350e) a minimálbér kétszerese után számított TGYÁSra és GYED-re jogosít majd?
Tudnátok ebben nekem segíteni? Előre is nagyon köszönöm válaszotokat! Móni

elintézzük.hu 2010.02.10. 15:30:04

@szmoncsi:

Kedves Móni!

Egy majdnem 3 éves nagylánnyal már nagyon komolyan lehet várni a kistesót, és majd meglátod, milyen komoly segítséged lesz!  És milyen ösztönösek lesznek majd benne felnőtt korában a baba körüli tennivalók! Persze nem állítjuk, hogy ez az „egyik kicsi, másik pici” szituáció mindig pihentető lesz, de lesz kárpótlás 

Hogy válaszoljunk is: megnyugtathatunk, semmit nem tettél rosszul, Móni!
• Ha a két Baba között nincs legalább 180 bérezett nap, akkor a tgyás „plafonos”, maximuma csak a minimálbér kétszereséből számítódhat. Ekkora fizetésnél nem lett volna szempont, hogy a szabadságos napok húzzák föl a betegszabi átlagát, mert a maximális tgyás eleve meglesz.
• Viszont az nem mindegy, hogy volt/van jó néhány erős táppénzes hónap, a gyes-sel megspékelve  (Persze, megértjük, hogy bosszantó, hogy adminisztrációs hibák miatt csúszik a kifizetés, de azért egyszer megérkezik…)
• A tgyás-ból csak adóelőleget vonnak, a gyed-ből az adóelőlegen kívül nyugdíjjárulékot is, tehát a minimálbér kétszereséből számítva 100 körüli lesz a tgyás, 90 körüli a gyed – nettó.
• Ha nem volt a cégnél csoportos létszámcsökkentés, akkor nem nagyon kell aggódnod, felmondási védelem alatt állsz 

A Babók kiszámíthatatlanok, de ha még szimbiózisban vagytok, akkor kívánjuk mindkettőtöknek, hogy könnyű legyen a világrajövetel! Utána meg küldjetek képet majd az új blogunkra! De ha maradt kérdésed, addig is írj bátran!
Addig meg üdvözlet a hamarosan nagyobb családnak, - az elintézzük. hu munkatársaitól

szmoncsi 2010.02.10. 20:09:00

@elintézzük.hu: Kedves Elintézzük.hu munkatársak!

Válaszaitokból sugárzik a kedvesség és törődés, lelkiismeretesség, az általam már említett magas szakmai színvonal (bár mindenhol ennyire felkészült, kedves és lelkes munkatársak dolgoznának!). Nagyon sokat jelent -szerintem nem csak nekem-, hogy ilyenek vagytok, köszönöm mégegyszer! További sok-sok elégedett kismamát/kispapát kívánok Nektek!
Ha valamilyen ügyintézéssel nem boldogulunk (vagy nem akarunk vesződni) Ti fogtok elsőként eszünkbe jutni.

Képet majd mindenképp küldök, remélem egyszerű lesz feltölteni (a kérdésem feltevése bevallom, kis gondot okozott, mert nem vagyok otthon a "blogok világában").

elintézzük.hu 2010.02.11. 18:11:17

@szmoncsi:
Örülünk, hogy így érzed! És még meg is fogalmazod! Ez ritkaság ám: az emberek inkább szeretnek morgolódni, zsémbelni, a "jó" mellett meg csak úgy elmenni...
Jólesik az egész csapatnak a folyamatos megerősítés, ami Tőletek jön!
Legyen szép estétek (most az időszerű), és akkor majd várjuk a képeket!
Üdvözlettel, - az elintézzük.ju teamje

szaboeri 2010.02.21. 19:50:20

Kedves Elintézzük.hu!

Lenne egy rövid kérdésem. Február 28-án lejár a határozott idejű munkaszerződésem és április 9-e körül fogok szülni. 3 év összefüggő munkaviszonyom van eddig és nem tudom, hogy előbb passzív táppénzre menjek-e, majd szülésig munkanélkülire, vagy egyszerűbb egyenesen a Munkaügyi Központba menni, hogy járok jobban a tgys, gyed tekintetében?
Köszi a választ!!! Erika
süti beállítások módosítása