HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

KEDVES KISMAMÁK,

MÁRCIUSTÓL BLOGUNK A WWW.KISMAMATANODA.HU OLDALON FOLYTATÓDIK, OTT VÁRUNK TITEKET SOK SZERETETTEL!!!

 

Először is szeretném megköszönni,hogy vagytok!Minden elismerésem!
A tárgyra térnék.Férjem is,én is nagy családban nőttünk fel,mi is nagy családot szeretnénk:)Tévedés ne essék nem ezért szeretnénk még egy porontyot,hanem mert imádjuk a gyerekeket!A kérdésem a következő lenne:Tisztában vagyok azzal,hogy három gyermek után már főállású anyának számítok.2007.márciusában megszületett a kisfiunk,melóhelyről jöttem GYED-re(1997.óta dolgozom ott),majd 2009.februárjában megszületett a kislányunk,ismét GYED-en vagyok,3. babánkat szintén úgy szeretnénk,ha legalább2év lenne közte és kislányunk között.Mint tudjuk már lerövidítették a GYES,GYED időszakot 2 évre,tehát nekem utána vissza kell mennem dolgozni.Milyen esetben folyósítják továbbra is a GYET összegét?Felvehetem a munkát rendesen 8 óra hosszába vagy csak 6 esetleg 4 órát vállalhatok?
Egyébként is!3.gyermek után hogy működnek ezek az anyagi dolgok?2évig igényelhetem a GYED-et,majd azt követően folyósítják a GYET-et?Kérem segítsenek,mert a munkahelyem ezt nem teszi.
Köszönettel:Habocska
 
Habocska, -
legyen akármilyen is a világ, a családok gyermekekre vágynak, a jogszabályok átláthatatlansága sem nagyon változik, tehát – úgy tűnik –„leszünk”, szükség van az eligazításainkra; de az elismerésből semmi sem elég:), köszönjük az elintézzük.hu csapata nevében!
 
De hogy mi is a tárgyra térjünk!
¨ Akkor - ha jól számoljuk:) - jelenleg van egy márciusban már három gyertyát fújó kisfiatok, meg egy hamarosan egy éves leánykátok.
A gyed-változtató, gyes-rövidítő jogszabályok 2010. május 1-jétől hatályosak, tehát az előtte született gyermekek után igénybe vehető ellátásokra nem vonatkoznak. Tehát, ha úgy döntötök, akkor még igénybe veheted a pici lány 3 éves koráig a gyes-t.
Persze, csak ha fölborul a koreográfia, és a 3. gyerkőc „túl a gyed-en” érkezik…:)
 
¨ Azt jól tudod, hogy a főállású anyasághoz, amelynek a hivatalos elnevezése gyermeknevelési támogatás, azaz gyet, legalább három kiskorú gyermeknek saját háztartásban való nevelése szükséges: a jelenlegi szabályozás szerint a legkisebbik gyermek 3. életévétől a 8. év betöltéséig vehető igénybe. De amikor ezt megfogalmazták, akkor még a gyes is a gyermekek 3 éves koráig volt igényelhető...
A májusban életbe lépő változtatások összességét még nem ismerjük; csak reménykedünk, hogy a jogalkotók is felfigyeltek ezekre a „szétcsúszásokra”, és szinkronizálják az ellátások igénybevételét! De erről most többet nem tudunk mondani! /A munkáltató sem feltétlenül azért „nem segít”, mert „rosszindulatú”, lehet, hogy csak azért, mert ott is ez a bizonytalanság működik…/
 
¨ A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a gyet-ben részesülő szülő kereső tevékenységet csak maximum napi 4 órában folytathat, kivéve, ha a munkavégzés az otthonukban történik, mert akkor viszont időbeli korlátozás nélkül. De hétvégén: szombat-vasárnap akár napi 10 órát is (!) dolgozhat a főállású anyuka, lényeg, hogy az összmunkaidő a heti 20 órát ne haladja meg. Hát, ilyen ez a szabályozás - most.
 
¨Minthogy minden feltétel adott a biztosításhoz kötött ellátásaidhoz, a leveledből úgy tűnik, így a tgyás és a gyed legalább biztos, a többire meg csak azt mondhatjuk: majd meglátjuk.
Szeretnénk a hamarosan megújuló blogunkon a kismamákat, gyermeket nevelőket érintő minden fontos változtatásról beszámolni, tehát ha figyelemmel kíséritek majd az új blogot, meg a levelezéseket, akkor már csak néhány hónapnyit kell aludnunk, és talán sok mindent tisztábban látunk.
Addig meg boldog családi kört Nektek! És keressetek minket folyamatosan az éppen aktuális problémáitokkal! Addig pedig üdvözlet tőlünk:) elintézzük.hu

Címkék: anya főállású gyet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr291705271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása