HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Tisztelt Elintézzük.hu!

 

Kisfiam 2007. 05. 09-én született, ezért 2010. 05. 09-én lejár a GYES-em. Második gyermekemet 2010. 05. 20-ra várjuk. A GYES lejárta után (vagy esetleg már korábban is??) táppénzre menjek, vagy szabadságra a szülésig? Munkaviszonyom 2001. augusztusa óta folyamatosan fennáll (közalkalmazottként dolgozom), szabadságom is van még, de hogy érné meg számomra ezek megválasztása a legjobban a későbbiekre nézve is a TGYÁS, GYED, ill. GYES összegét tekintve. Mi alapján lesz ezeknek az összege megállapítva?

 

Segítségüket előre is köszönöm!

S.Csilla

 

 

Kedves Csilla!

Micsoda időzítés! J És a kisfia-nagyfia szeptembertől megy majd oviba? Addig meg megszokja a kisöccsét? – kishúgát? , meg hogy osztozni kell anya-apa idején/figyelmén - nem könnyű lecke!

¨A gyes alanyi jogon járó, szociális ellátás: összege fix, a mindenkori öregségi nyugdíj összegével azonos, jelenleg 28.500.- Ft, de ezt már fölösleges megjegyeznie is, Csilla. Ugyanis ha a második gyerkőc 2010. április 30. után születik, akkor a gyes – a jogszabályi változtatások szerint – már csak kétéves korig járna, addig meg Önnek, szerencsére, a gyed fut ki!

- Az idei gyes lejártát és a szülés időpontját figyelembe véve „technikailag” a legegyszerűbb a tgyás igénylése lenne, hiszen a szülési szabadság már a szülés előtti 28. naptól indulhat. Ebben az esetben – mivel nem lenne bérezett napja a két gyerkőc születése között - az ellátások alapja az aktuális szerződés szerinti bére lenne, de legfeljebb az ellátások maximumát kaphatná (ez a jelenlegi minimálbér kétszeresének 70 %-a, tehát bruttó: 102.900.-Ft)

¨ Az, hogy érdemes-e „bonyolítani” a következő hónapokat szabadsággal stb., az több dologtól is függ:

- Ha kevesebb esetleg a munkabére, mint a minimálbér kétszerese (147.000.-Ft), akkor el lehetne gondolkodni az összegyűlt szabadság kivételén, hiszen azt már magasabb bérrel kell számolnia a munkáltatójának, és ráadásul az 100 %-os bért jelent + mellette járna a gyes. Ebben az esetben ez 3-3 és félhónapnyi bértöbbletet jelentene, meg minimálisan magasabb ellátási alapot. Nyilván kiszámolta már, hogy hány napnyi szabadsága gyűlt össze, május 19-től visszafelé számolva (a munkanapokat!) megvan, hogy mikortól lenne érdemes szabadság +gyes-re váltania (úgy, hogy írásban bejelenti a munkaadójának, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát stb.) De lehet, hogy az ellátási alap növekedése nélkül is elgondolkodtató az a néhány havi többletpénz a gyes mellett! J

- De ha pl. kevés az összegyűlt szabadsága (nem tudjuk, hogy hány éves, tehát, hogy mennyi lehet az alapszabadsága, Apuka kivette-e a pótnapokat stb.), akkor nem biztos, hogy hozzátennénk a szabadsághoz még betegszabadságot (évi 15 munkanap, a távolléti díj 70 %-a), mert az lehúzná az átlagot. Ugyanis az ellátásokat ebben az esetben a szabadságból és a betegszabadságból átlagolnák. Ha pedig a szülés időpontja kitolódna, hiszen a babák kiszámíthatatlanok, akkor a táppénz ugyan nem számítana bele az ellátásokba, viszont május 9. előtt Apukának kéne átvennie a gyes-t, mert két ellátást: táppénzt és gyes-t, párhuzamosan nem kaphatna. Arról nem is szólva, hogy ebben az esetben a táppénzalap a minimálbér lenne…

Tehát: vagy a szülés előtti 28. naptól tgyás, vagy szabadság a szülés napjáig gyes-sel kombinálva.

 

A gyes a 2. babával már nem lesz aktuális, Csilla, mivel a gyes időszakát lerövidítették, csak a gyerkőc 2. életévéig igényelhető, Önnél viszont addig a gyed fog futni J

 

Húú, Csilla, ez most lehet, hogy sok volt, de szerintünk csak első olvasásra áll majd égnek a haja tőle, ha kicsit tesz-vesz, és utána megint átrágja, teljesen világossá válik! Ezt reméljük!  

Ha akadna kérdése, akkor viszont gyorsan írjon, jövedelmi adatokkal, szabadságos napokkal stb.! J

Jó játszadozást kívánunk a kisfiával, és derűs várakozást Zsebibabával! Az elintézzük. hu csapata

 

 

 

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr521742858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csimpilimpi 2010.02.09. 21:45:59

Kedves Elintézzük.hu!

Nálunk a 2.baba a GYES alatt fog érkezni. Ezzel kapcsolatosan lenne néhány kérdésem.

Határozatlan idejű szerződéssel dolgoztam, majd még a szülési szabadság megkezdése előtt táppénzre kerültem a szülésig (2007.11.19.). TGYÁS és GYED következett. A GYES-t 2009. nov. 20-tól kapom.
Ha GYES-en maradok a szülésig, ami augusztus elejére várható, mi alapján fogják számítani a TGYÁS-t majd a GYED-et?
Ha esetleg visszamegyek dolgozni (most lenne rá lehetőség úgy néz ki) a felgyűlt szabadságomat kötelezően ki kell-e vennem? Most 38 éves vagyok, hogyan számítsam ki mennyi szabdság jár?
Abban az esetben (mert sosem lehet előre tudni) ha táppénzre kerülök, a szülés után mi alapján számítják a TGYÁS-t és a GYED-et?

Érdemes-e megszüntetnem a GYES-t a munka mellett (úgy hallottam, hogy esetleges táppénzre kerüléskor a biztosítási idő számításra hátrányos) és a férjem igényelhetné-e?

Válaszukat előre is köszönöm!

csilucka 2010.08.04. 23:12:56

Szia!
A segítségedre lenne szükségem, 2007-ben született a kisfiam, vele jogosult voltam mindenre. 2010. február 21-én lejárt a gyesem, ezért kivettem a korábbról járó
szabadságom (98 nap), ez július 13-án lejárt, jelenleg táppénzen vagyok és leszek a szülésig, ami október 2-re várható.
Kérdezném, hogy mi illet meg most engem, mi az alapja a GYED-nek, TGYÁS-nak és a táppénznek?
A munkahelyem azt mondja, hogy mindkettőnek a minimál bér az alapja, mivel nincs meg a 180 napi jövedelmem. A TGYÁS nem számít be véletlenül a 180 napba? 2010. augusztusától változott valami, gondolok arra, hogyha nincs meg a 180 nap, akkor a minimálbérnek nem a kétszerese, hanem csak a minimálbér az alap?

Előre is köszönöm válaszod: Csilla

Bódika 2010.09.13. 13:52:21

Sziasztok!

Szokásosnak modnható kérdés, de nem boldogulok a törvényi szövegezéssel.
A helyzet a következő: 2008.11.11. a kisfiam születési dátuma, mindjárt kétéves lesz, és jeleztem a munkáltatónak, hogy visszaszeretnék állni a munkába. Itt 2007.01.01. óta dolgozom. A munkáltató nem tud munkakört biztosítani átszervezés miatt. Persze az állásidő fizetéséről mélyen hallgat (még nem tudja, hogy én tudom van ilyen). Felkínált két lehetőséget, közös megegyezéssel megvállunk kb. 3 havi bérrel, vagy GYES-en maradok és vállalok máshol munkát vagy várom a csodát, hogy leteljen a védettség és se pénz se posztó.
Ebben a helyzet érdemes e másik gyereket vállalni, a GYED-em kb. 70.000. Ft, vagy erőlködjek az állásidő kifizetésén, ami a későbbiekben nem biztos, hogy jó, vagy lépjek és keressek másik állást? Természetesen anyagilag melyik amelyik a legjobban megéri, hiszen jelenleg csak ez számít? Mennyi lenne a GYED egy másik gyerek vállalásakor ha GYES-en vagyok és nincs plusz állásom?

KÖszönöm a segítséget?

batizne 2010.11.02. 11:28:44

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:2006.december 1-től táppénzen voltam, majd 2007.július 12-én megszültem a kisfiam.Mindent megkaptam, tgyás,gyed stb.Mire következett volna a gyes, megszületett a 2.gyermekem 2009.05.18-án, akkor is megkaptam a tgyást, aztán a gyedet ami május 18-án lejár.Utána gyes következik.Az idő alatt ki lehet vagy ki kell vagy majd csak a gyes után fizetik ki a szabadságpénz?Hogyan számolják azt ki hogy mennyi szabadságpénzt kapok?2007-2011 májusáig mennyi szabadság nap illet meg?2006-ban azt hiszem 4 napom maradt bent.Illetve mi a szorzó a napokhoz?Az órabér vagy másként számolják?Illetve most gyes alatt lehet e dolgozni, vagy sem?Ha nem sikerül munkahelyet találnom kell e munkanélkülihez bejelentkeznem?
Előre is köszönöm a válaszokat a sok kérdésemre!
nagyon jó ez az oldal!Nagyon sok hasznos információt tartalmaz!
Köszönöm!További szép napot mindenkinek!
süti beállítások módosítása