HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Tisztelt Elintézzük.hu!

 

Az http://elintezzuk.blog.hu/ oldal rendszeres olvasója vagyok, nagyon örülök, hogy van ilyen weboldal, ahol megpróbálna segíteni a kismamák ügyes-bajos dolgain.

TGYÁS, illetve GYED igénylésével kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.

A problémám lényege, hogy határozott idejű megbízási szerződéssel dolgozom, óraadóként az ELTE-n. Nem tudom, hogy jogosult lehetek-e a megváltozott szabályok alapján GYED-re, illetve TGYÁSra, illetve az előbbire mennyi ideig. A megbízási díjam bruttó 160 ezer/hó.

2007.06.07-től, első gyermekem után TGYÁS-ban, illetve GYED-ben részesültem 2009. febr. 1-ig. A GYED – (a cég eladása miatt közös megegyezés alapján felmondással) 2008. nyarától passzív GYED lett sajnos.

 2009. 02.01-től 2009. 06.30-ig, majd 2009. 09. 01-től 2010. jan 31-ig megbízási szerződés alapján dolgozom az ELTE-n, havi bruttó 160 ezer forintért, amiből a járulékokat, stb-t, az ELTE vonja. Mostani szerződésem 2010. febr. 8-tól szól 2010. június 30-ig.

 Második gyermekünket 2010. október 8-ra várjuk. Várhatóan 2010. szept. 1- től lesz új megbízási szerződésem. Azt olvastam, hogy a gyermek születésekor munkaviszonyban kell állni, ez lehet egy ilyen szerződés? Jobban teszem, ha 2010. júl 1-től regisztrálok álláskeresőként (ha ezt egyáltalán lehet megbízási szerződés után), az álláskeresési járadék elfogadható a munkaviszony helyett? Vagy akkor annak az összegéből számítják a TGYÁST?

 Elfelejtettem írni, de idősebb gyermekem után 2009 febr 1-től, 2010. jún 7-ig GYES-t kapok.

Sajnos, a megbízási szerződés miatt elég bonyolult a helyzetem, de biztosan nem én vagyok az egyetlen ilyen, sajnos rengeteg a szerződéses oktató mind a felső, mind a közoktatásban, zömében a fiatalokkal kötnek iylet, hogy nee kelljen az állományt növelni L

 

Remélem tudnak valamiféle tanácsot adni, segítségüket előre is hálásan köszönöm,

 

Üdvözlettel,

Veronika

 

 

Kedves Veronika!

Akkor –ahogy megígértük – most folytatjuk.

· Ahogyan írtuk az előző levelünkben, a tgyás és a gyed jogosultság kérdésénél nem gond a szerződések közti 3 hónapos „szünet”.

A tgyás összegének számításánál viszont problémát jelent, ha nem folyamatos a biztosítási idő, hiszen 30 napnál több a megszakítás: ilyenkor a megszakítás előtti jövedelmet ugyanis nem lehet figyelembe venni. Ennek következtében sem a szülést megelőző évben nincs legalább 180 napnyi jövedelem, sem a szülést megelőzően nem lesz. Ez azt jelenti, hogy az ellátás számításának alapja a jelenlegi minimálbér kétszerese - 147.000.- Ft - lenne. A gyed eleve maximált: a minimálbér kétszereséből számítva: bruttó 102.900.- A tgyás nettója – szintén a minimálbér kétszereséből számítva – a gyed-nettónál 9,5 %-kal magasabb lenne, hiszen a tgyásból csak adóelőleget vonnak, nyugdíjjárulékot nem.

· A tgyás akkor lenne „plafon nélküli”, ha meglenne a legalább 180 napnyi jövedelem az irányadó időszakban. Ezt az álláskeresési támogatás beiktatásával lehetne elérni. Ennek összege nem számítana be az ellátásba, de kitöltené a hiátust – jogfenntartó idő -, tehát megszakítás nélkülivé tenné az évet. És akkor a szerződés szerinti bére lenne a tgyás alapja.

Amit végig kellene gondolniuk, hogy megéri-e az ügyintézési hercehurcát ezt a Munkaügyi Központban. A bruttó összegeket tekintve sincs nagy különbség a minimálbér 2X-e és a szerződés szerinti bére között, tehát a nettót tekintve sem lenne olyan „nagy” a különbség, és csak a féléves tgyás-ra vonatkozna… Viszont tudjuk, hogy vannak élethelyzetek, amikor még néhány ezer forint is számít a családi költségvetésben, a 3 hónapon át folyósított álláskeresési járadékról nem is szólva.

· És ha csak csöppnyit is bizonytalannak érzi a szeptemberi szerződését, akkor meg nem is kérdéses a következő lépés, hiszen a szüléskor meglévő biztosítottságát az „álláskeresésivel” kellene megteremtenie.

Veronika, reméljük, tudtunk segíteni abban, hogy tisztábban lássa át a lehetőségeit! J És keressen minket nyugodtan, ha lesznek vagy maradtak még kérdései!

 

Addig is üdvözli a családot – a Pocaklakóval együtt! – az elintézzük.hu csapata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: szerződés idő támogatás folyamatos biztosítási megbízási álláskeresési

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr531751898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása