HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves elintezzuk.hu csapat!

 

Elsősorban kérdezni szeretnék - egyelőre még elméletben -, aztán feltehetően az infók alapján később szükség lesz a tendőket is bonyolítani, majd ebben is kérek segítséget.

 

A helyzet a következő:

1 éves kisfiammal vagyok itthon GYED-en, idén szeptember 1-től tervezem a visszatérést a munkahelyemre (muszáj mennem), amikortól ő (cca. 1,5 évesen) a tervek szerint bölcsődébe kerülne.

Mivel azonban időközben férjem helyzete a munkahelyén meglehetősen ellehetetlenült (nagyfokú, egészségi állapotra is kiható stressz), és ekkor még elvileg jár a GYED (kisfiam 2 éves koráig), arra jutottunk, hogy ahelyett, hogy mindketten dolgoznánk, vállaljuk még tovább a kicsit rosszabb anyagiakat (hiszen nem minden a pénz :-)), és férjem maradna utánam GYED-en a hátralévő félévben - arról nem beszélve, hogy kisfiunknak is sokkal jobb lenne így, mint bölcsiben.

A legideálisabb az lenne, ha férjemet - amint bejelenti a munkahelyén, hogy ő "kénytelen" mostantól GYED-en, majd elképzelhetően GYES-en is lenni helyettem - közös megegyezéssel és a munkaszerződése alapján járó végkielégítéssel el is bocsátanák a munkahelyéről (ezt azért gondolnánk reálisnak, mert nem várható el egy munkaadótól, hogy fél vagy netán 1,5 évet várjon egy munkavállalóra), és így kezdené a GYED-et (ami alatt természetesen munkát is keresne).

 

Kérdés, hogy ilyen esetben milyen státusza legyen a munkaviszony és a GYED közötti rövid időben (ami akár csak pár nap is lehet), kell-e, érdemes-e ez időre munkanélküli státuszt igényelni, vagy sem? Megszűnhet-e a biztosítotti jogviszonya erre az átmeneti időre? Ha jól tudom, a GYED számításának alapját az előző években eltöltött biztosítotti jogviszony képezi, azaz a munkahelyén eltöltött évek alatt kapott fizetése lenne a kifizetett GYED alapja -, ez így lenne a fent vázolt esetben is?

Vagy automatikusan a munkaviszony utolsó napja lenne a GYED első napja, köztes átmenet nélkül (ha sikerülne a munkaadóval megegyezni erről)?

 

További kérdés, hogy hogy tudja, tudjuk ezt a procedúrát úgy bonyolítani, hogy ő "védve" legyen a munkahelye felé, azaz pl. mikor érdemes bejelentenie a helyzetet, mit és hogyan érdemes ügyintézni, papírozni előzetesen/párhuzamosan, hogy zökkenőmentes legyen a dolog, mennyi az átfutási ügyintézési idő?

 

Az én esetemben ugyanez a kérdés, mert gondolom, nekem elő kell a munkahelyemmel készíteni a visszatérésemet, illetve a GYED átruházását - ennek mi a módja, menete, időzítése?

 

Ha én visszatérek dolgozni, ki kell vennem a TGYÁS és a GYED alatt felgyűlt szabadságaimat (ha jól tudom) - ez már, gondolom, a munkavállalói státuszom égisze alatt történik, és ezalatt már a férjem van GYED-en hivatalosan? (Ez is fontos az időzítések miatt.)

 

(És még egy, kissé nem ideillő, ezért zárójeles kérdés a végére - jól tudom, hogy állami bölcsődébe csak szeptemberben van felvétel, év közben nem?)

 

Remélem, sikerült érthetően összeszednem a tervünkre vonatkozó gondolatmenetet, és ez alapján kapok választ is a kérdéseimre. Ha bármi további "bogozás" szükséges, akkor kérem, írjanak, vagy a (...)-es telefonszámon hívjanak, egyeztessünk!

 

Nagyon köszönöm előre is a segítséget, a családunk nevében is! :-)

 

Üdvözlettel:

T. Veronika

 

Kedves T.Veronika!

 

Szokásunktól eltérően azért szólítottuk így meg, mert előző levélírónk is épp' Veronika volt, bár az is igaz, hogy a levél tartalma alapján mindenki megtalálná a saját válaszlevelét :)

 

Igen, értjük a helyzetüket, az ilyen „szerepcserénél” általában a külső körülmények a meghatározóak.

 

Természetesen annak, hogy ne az anya vegye igénybe a gyed-et, hanem a kispapa, semmi akadálya, ha egyébként a jogosultsági feltételeknek megfelel (nála az igénylést megelőzően  180 nap biztosítási idő, ill. jövedelem).

De mielőtt továbbmennénk a technikai részletek felé, két alapinformációt elmondanánk, ami alapjaiban érintheti az elképzeléseiket.

 

· Az egyik, hogy A Munka Törvénykönyve a szülési szabadság, a gyed, a gyes időtartamára

ír felmondási védelemről, ami azt jelenti, hogy Apuka is felmondási védelem alatt állna a gyermekük 3 éves korát követő 30. nap végéig, amennyiben Ő venné igénybe ezeket az ellátásokat.

 

Mt. 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,

b) a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,

c) a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),

d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],

e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának,

f) a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított,

g) a külön törvény szerinti rehabilitációs járadékban részesülő személy esetén a keresőképtelenség teljes

időtartama.

(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama

a) a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,

b) a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap

elteltével kezdődhet el.

 

Ez pedig megtorpedózná azt az elképzelésüket, hogy a férje munkáltatója a gyed-váltásos tervüket meghallva azonnal közös megegyezéssel, végkielégítéssel és egy elbocsátó szép üzenettel búcsúzna a férjétől…

 

· A másik alapinformáció, hogy a gyed folyósítása alatt nincs lehetőség a gyerkőc bölcsődébe való felvételére, hiszen a gyermekgondozási díj a gyermek otthoni ellátásához nyújtott segítség. És ha nincsenek évek óta várólistán, akkor még a későbbiekben is lehetnek problémáik, hiszen óriási a férőhelyhiány. Természetesen magánbölcsődékben, játszóházakban stb. más lehet a helyzet, a helyi lehetőségeket, az ilyen jellegű palettát nyilván jobban ismerik, nem tudjuk, milyen lehetőségekben gondolkodnak…

 

· Ha ezek az információk nagyon fölborították a terveiket, hiszen az érezhető, hogy ez a megoldás kényszer szülte, csak menekülési útvonal egy ellehetetlenült munkahelyi helyzetből, akkor azért javasolnánk egy konzultációt munkajogásszal.

 

Kedves Veronika, ha a fenti információk birtokában is járható útnak tartják a gyed-cserét, akkor folytatjuk a beszélgetést is J, meg természetesen segítünk a lebonyolításban is!

Tehát mindenképpen várjuk a válaszukat!

 

Addig meg legalább stresszmentes hétvégét kívánunk, sok babázással!

Üdvözlettel, - az elintézzük.hu csapata

 

Címkék: elhelyezés gyed váltás bölcsődei

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr211752216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirabella76 2010.02.18. 14:14:08

Kedves Elintezzuk.hu csapata!

Jelenleg itthon vagyok GYED-en a kisfiammal, márciustól leszek jogosult a GYES igénybevételére.
10 éves folyamatos munkaviszonyom van egy cégnél, (határozatlan idejű szerződés), mely időközben átszervezés miatt leépítette azt az osztályt is, ahol én is dolgoztam.

Az alábbi kérdésekkel fordulnék Önökhöz:
1) Úgy tudom, hogy amennyiben 2 év után vissza szeretnék menni dolgozni, a GYES ideje alatt, a munkáltató nem mondhat fel, ún. felmondási védelem alatt állok.
Köteles-e visszavenni dolgozni, és milyen munkakörben, ha írásban jelzem a visszameneteli szándékomat?
Köteles vagyok-e elfogadni bármilyen más felajánlott munkakört? Megváltoztathatják-e az alapbéremet?
Áthelyezhetnek-e más városba?

2) Olvastam az állásidő kifejezésről. Élhetek-e ezzel a lehetőséggel GYES ideje alatt, amennyiben a munkáltató nem tud foglalkoztatni, vagy olyan munkakört és bért ajánl fel, amit nem tudok elfogadni? Mi a jogszabályi háttere és mi az egésznek a folyamata?

3) Amennyiben sikerülne visszamenni dolgozni a céghez, és a gyes ideje alatt alkalmaznának, és időközben a gyermek 3 éves koráig ismét teherbe esnék, a munkáltató továbbra sem mondhat fel nekem?
Mi lenne a következő baba esetében a TGYS, GYED alapja, és meddig lennék jogosult rá?
A felhalmozódott szabadság, és a 3.évben járó szabadság alapja-e a biztosítási időnek, tehát beszámítana-e, vagy "nettó" munkában töltött időt, napot kell alapul venni az új szabályok szerint számított 365 napos biztosítási időbe?

Segítségüket előre is köszönöm!
Gratulálok a csapatnak, én még csak most fedeztem fel ezt az oldalt, és most kezdtem böngészni az eseteket, de nagyon tetszik az alapos tájékoztatás, és a jogszabályok lefordítása, érthetővé tétele!!!

Mirabella76

derinna 2011.01.08. 07:53:59

Kedves Elintézzük.hu csapat.
Márciusban érkezik első gyermekünk. Mivel én rokkantnyugdíjas vagyok, férjem jönne gyedre, gyesre. Hogyan oldható ez meg? Hol, mikor, és milyen nyomtatványokat kell beadnunk? Létezik-e valamilyen segély, vagy kedvezmény számomra?
süti beállítások módosítása