HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Kedves elintézzük.hu !

2007. április 26-án született meg a kislányom, aki után jelenleg gyes-t kapok úgy, hogy a gyes mellett 4 órában dolgozom. 1993. május 21-től határozatlan idejű időtartamra szóló munkaszerződésem van, mely közös megegyezéssel módosításra került 2009. szeptember 15-től 2010. augusztus 31-ig, heti 20 óra munkaidőre és 92.100,-Ft személyi alapbérre.
Idő közben ismét babát várok, akivel 2010. május 09-re vagyok kiírva.
Kérdéseim:
Visszamenjek 8 órába dolgozni és kérjem a munkaszerződésem módosítását heti 40 órára ?
Mi alapján fogok TGYÁST, GYEDET kapni?

Válaszukat előre köszönöm!
Riamia

 

Kedves Riamia!

 

Akkor már csak 2-2 ½ hónap, és itt a kis jövevény J És a kislánya hogy’ fogja élvezni az igazi babával való babázást!!!  De előtte nézzünk fontos hétköznapi kérdéseket is:

 

· Mivel folyamatos a biztosítási jogviszonya, tehát a szülést megelőző két évben meglesz a szükséges 365 biztosításban töltött nap +az „élő” biztosítás a szülés időpontjában, így annyit nagy valószínűséggel ki tudunk mondani, hogy jogosult lesz a biztosításhoz kötött ellátásokraJ 

Innen kezdve viszont mocsarasabb területre érünk. Minél közelebb érünk ugyanis a váltás napjához, május 1-jéhez, annál zavarosabbak, egymásnak is sokszor ellentmondóak az OEP „eligazításai” pl. az ellátások összegének számítására vonatkozóan…Arról nem is szólva, hogy a joggyakorlat hányféle lesz…No, de nézzük, most mit tudunk mondani!

 

· A tgyás összege változatlanul a napi átlagkereset 70 %-a marad, s az alapul szolgáló naptári napi átlagkereset számítása a táppénzszabályok szerint történik.

Azaz: először nézik a szülést megelőző naptári évet, ha abban volt legalább 180 napnyi járulékköteles jövedelem, akkor a tavalyi év lesz a számítási időszak.

Pontos dátumokat nem írt, nem tudjuk, hogy azonnal kezdett-e dolgozni. De ha április 27-től dolgozik gyes mellett, Riamia, akkor nem is kell tovább nézni a lehetőségeket…(Ha esetleg nem lenne meg a 180 nap a tavalyi évben, akkor a szülést  megelőző 180 napot néznék, azok naptári napi átlagát: ennél a verziónál kéne elgondolkodni a teljes munkaidőre váltáson, de az már nagyon sokat nem tudna javítani…Reméljük az első verziót…)

A tgyás változatlanul a szülési szabadság 168 napjára jár.

 

· A tgyás lejártát követő naptól jár a gyed, és itt vannak a legnagyobb változások. A szülést megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Az összeg számításáról, az Ön speciális helyzetében – gyes melletti munkavégzés -, különösen nem tudunk biztonsággal nyilatkozni.

 

Riamia, folyamatosan „gyűjtögetünk”, de amíg az OEP tisztségviselői, mint leendő joggyakorlók nem állnak a helyzet magaslatán, addig nehéz kiigazodni a változások között.

Ha figyeli a blogunkat, azon nyomban tájékoztatjuk a kismamákat a legfrissebb információkról!

 

Addig meg legalább várjuk a tavaszt! J

Kívánjuk, hogy strammul viselje az utolsó pocakos hónapokat is!

És üdvözlik az egész családot az elintézzük.hu munkatársai

 

 

Címkék: munkavégzés gyed gyes tgyás részmunkaidős melletti

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr131767309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

driakk 2010.03.01. 13:13:40

Kedves Szakértők!
Második babát tervezünk, és érdeklődni szeretnék a lehetőségeimről. Az elsővel most fog lejárni a gyed, gyest fogok igényelni. A kérdésem az lenne, hogy jól tudom-e, hogy ha gyes alatt születik a baba, úgy, hogy nekem megvan a munkaviszonyom, akkor a gyás igénylésbe a munkáltatónak kell csak beírnia a jövedelmet? Azért kérdezem, mert a párom cégéhez vagyok bejelentve, és ők tulajdonképpen "felemelhetnék" a fizetésemet. Csak gondolom alacsonyabb bérrel nem vehetne vissza...
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mi az a legkisebb bruttó bér, ami alapján a legmagasabb juttatásokat kapnám?
Köszönettel: Anna
süti beállítások módosítása