HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

 

 
Gyed-en vagyok a második gyermekünkkel, de muszáj lesz visszamennem dolgozni, mert a férjemnek valószínűleg jövőre megszűnik az állása. Jól tudom, hogy ennek nincs akadálya, ha csak napi 4 óráról van szó? Köszönöm, ha válaszolnak: Edit
 
 
 
Kedves Edit!
A gyed folyósítása alatt még napi 4 órában sem lehet kereső tevékenységet folytatni! Viszont ha kéri a gyed megszüntetését, akkor igényelheti a gyes-t, amelynek folyósítása mellett  - a gyermek egy éves kora után – korlátlan időtartamban lehet kereső tevékenységet folytatni.
Reméljük, hogy mégsem következik be jövőre, amitől tartanak, ti. hogy a férje elveszíti az állását. Nem tudjuk, van-e lehetősége munkát találni rövid időn belül… Mindenképpen megfontolandó, hogy esetleg Ő maradjon otthon gyes-en (bár a munkanélküli ellátás eleinte valószínűleg magasabb), ha Önnek viszont van munkahelye, ahová visszavárnák.
Kedves Edit, több konkrétum birtokában folytathatjuk ezt a beszélgetést, a megoldások latolgatását...
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr701567971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timeab 2010.01.07. 15:42:14

Kedves elintézzük.hu!
Jelenleg itthon vagyok a 2.gyermekemmel gyeden. Idén június 2.-án betölti a 2 évet, bölcsibe megy szeptembertől és én szeretnék elmenni dolgozni. 2 gyermekemre mivel asztmások és tejérzékenyek is, járni fog az emelt családi pótlék és 10 évig gyesen lehetek, ha jól tudom. A régi cégemhez nem tudom visszavesznek-e, de bejárni már nem nagyon tudok, mert elköltöztünk és nem is biztos, hogy megérné anyagilag. Elmehetek-e máshová dolgozni, úgy hogy megmarad a munkaviszonyom 10 évre a régi cégnél a gyes miatt, vagy fel kell akkor mondanom? Nagyon kuszán írtam, de hátha ki tudnak rajta igazodni! Vagy ha tudnak tanácsolni valami más megoldást azt megköszönöm!
Üdvözlettel: Tímea

elintézzük.hu 2010.01.09. 12:24:51

Tímea, kedves –

nem lehet könnyű az életük a speciális diétával, sőt, olcsó sem, hiszen a tejérzékenyeknek való élelmiszerek nagyon drágák, tudjuk!
Nyilván szükségük is van a gyes melletti munkabérre, érthető.

- Jól tudja, Tímea, a gyes a tartósan beteg gyermek 10. életévének betöltéséig jár.
- Elmehet új céghez dolgozni, nem kell fölmondania a régi cégénél, de be kell jelenteni nekik.
- Nyilván ódzkodik ettől is, mert attól tart, hogy akkor meg fölmondanak. Nos, tudnia kell,
hogy a gyes időtartama alatt (és utána még 30 napig) felmondási védelem alatt áll! Akkor is,
ha dolgozik! Akkor is, ha másik cégnél dolgozik!
Tehát nyugodtan írja meg a régi munkáltatójának egy ajánlott-tértivevényes levélben –
kedvesen megfogalmazott magyarázattal:)

ha van még ideje olvasgatni, a gyes melletti munkavégzés melletti táppénzjogosultságra vonatkozó tudnivalókról további információkat talál a blogban!
Üdvözöljük, és várjuk további kérdéseit is, ha lesznek!:)

üdvözlettel

Az Elintézzük.hu csapata

Samu (VT) · http://vastrabant.hu 2010.01.12. 10:41:58

Kedves Elintezzuk.hu!

Decemberben múlt egyéves a lányunk, felmerült az a verzió, hogy februártól vagy márciustól én lennék vele otthon gyed-en, majd ősztől (akkor írathatjuk be bölcsibe) én kérném a gyest is munka mellett.
Hogyan bonyolítható ez a dolog, mi a pontos menete az ügyintézésnek?

Segítségüket előre is köszönöm.
Lau

elintézzük.hu 2010.01.14. 00:19:06

Kedves Lau, kedves Apuka!

Fehér hollóként köszöntjük itt a levélírók között :), remélve, hogy ezen fölbátorodva más apuka is tollat ragad majd, hogy kérdezzen a családja ügyeiről…
Nem általános még ez a szerepmegosztás sem, amelyre készülnek, de a pici lány biztosan élvezné a hosszabb együttlétet apucival.

Először egy aprócska helyreigazítás: a blogban egy betű elütésével úgy jelent meg a „címke”, hogy ’gyeD melletti munka’. De Ön is tudja nyilván, hogy a gyerkőc egyéves kora után csak a gyeS mellett lehet dolgozni, gyed mellett nem. - de már javítottuk:)
Tehát ha nem ez a sajnálatos tévesztés inspirálta a szerepcsere ötletét, és Ön is rendelkezik a jogosultsági feltételekkel (az igénylés előtti két éven belül min. 180 napi biztosítottság + az igénylés benyújtásakor biztosítotti jogviszony) akkor, nézzük az ügyintézés részét!

• Első lépésként Anyukának kell írnia egy Lemondó nyilatkozatot (az alapadatokkal és rövid, tényszerű közléssel, hogy pl. febr.28-val bezárólag lemond a gyed-ről, mert március 1-től azt a férje igényli) az illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnak.
• Ezzel párhuzamosan Ön ki tudja tölteni a gyed-igénylő nyomtatványt, amelyet megtalál az OEP honlapján – www.oep.hu – bal oldalon: a Letölthető nyomtatványokra kattintva, és utána megkeresve: az Igénybejelentés gyermekgondozási díjra –nyomtatványt (2 példányban!)
• A kitöltött nyomtatványokat – a gyermek eredeti anyakönyvi kivonatával és a többi szükséges melléklettel, a Lemondó nyilatkozattal – a foglalkoztatónál kell leadni. /A Lemondó nyilatkozat külön is elküldhető ez illetékes EP címére! Ajánlott-tértivevényes levélben!/
• Fontos, hogy a teljes anyag a „váltás előtti” hónapnak legkésőbb a közepéig jusson el az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz, hogy a következő hónapi utalásnál már ne legyen fennakadás. Tehát egy februári váltáshoz nagyon bele kéne húzni!! /A tapasztalatok azt jelzik, hogy az EP nem siet a kiutalással, nem ritkák az 1-2 hónapos „csúszások” sem./

• A gyes-igénylés már kényelmesebben zajlik.

• A MÁK honlapján: www.allamkincstar.gov.hu - fönt van a Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására c. nyomtatvány.

• Az Ön adataival kitöltött – ha akkor még mindig úgy gondolják, hogy Ön veszi igénybe - nyomtatványt az összes felsorolt melléklettel a bejelentett lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes MÁK Regionális Igazgatóságánál lehet benyújtani (ha esetleg a munkahelyeden működik családtámogatási kifizetőhely, akkor ott!)
Ha pestiek, akkor a cím: 1139 Váci út 71. (az Árpád hídnál) És felhívnánk a figyelmét, hogy a mellékleteket elfogadják fénymásolatban is!
Ha nem pestiek, akkor a MÁK Regionális Igazgatóságainak címei megtalálhatóak szintén a www.allamkincstar.gov.hu weblapon.
Természetesen az igénylés elküldhető postán, ajánlott-tértivevényes levélben is, de ebben az esetben egy esetleges korrekció, hiánypótlás stb. húzhatja el az ügyintézés idejét…

Kedves Lau, - lehet, hogy hirtelen tömény volt ezt még olvasni is, pedig ez még csak egy rövidre fogott verzió:)
Ám szívesen levesszük a válláról ezeket a hivatali teendőket, ki sem kell mozdulnia otthonról, hogy minden rendben legyen ezekkel az ellátásokkal. További infók: www.elintezzuk.hu

Ha meg egyéb kérdésük lenne, akár az itt leírtak nyomán, tegyék föl, és mi igyekszünk gyorsan válaszolni!
süti beállítások módosítása