HTML

Az elintézzük.hu megoldóblogja

megoldóblog az elintézzük.hu-tól! leírjuk a legérdekesebb kérdéseket, amik az elintézzük.hu-hoz érkeznek, vezetünk kicsit Benneteket kézenfogva a közigazgatás zegzugos folyosóin és a szolgáltatók ügyfélszolgálatainak útvesztőiben. Egyedi kérdésekre nem mind fogunk tudni válaszolni, arra ott a Tudakozó Plusz (197), de ha megírjátok, hol vesztetek el, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, próbáljuk azokat körbetáncolni... (igen, eredetileg ez kismamügyi megoldóblog volt, de a nagy sikerre való tekintettel indítottunk egyet csak Nekik, a www.kismamatanoda.hu-t, oda várunk minden anyukát sok szeretettel!

Friss topikok

  • weronique: Tisztelt Szerkesztő, kérem segítsen, mert a helyi oep-nél teljesen elakadtam és nem értem az okot... (2012.02.28. 14:09) tgyás, gyed számítása 2. babánál
  • bluegirl: Tisztelt Szakértő! Gyed-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni Öntől. Történetem röviden: 2007. fe... (2011.11.28. 15:37) tgyás, gyed, gyes?
  • Niki8810: Kedves elintézzük.hu! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldalukra,rengeteg hasznos levéllel találk... (2011.06.17. 15:09) alanyi jogon járó juttatások
  • Franky68: Tisztelt Elintézzük szakértői stábja! Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaálláss... (2011.04.27. 00:54) gyes utáni felmondás
  • relind: Tisztelt elintézzük.hu! 2 gyereket szültem, ha jelenleg gyesen vagyok, és a 3. baba is útban van,... (2011.02.24. 11:35) táppénz gyes melletti munkavégzésnél

Linkblog

Sziasztok!

Két kérdésem lenne.
Március 18-én lesz kétéves a második kisfiam, és szeptemberre várom a
harmadik a gyerekemet. Ha nem megyek vissza dolgozni, érdemes elmennem
táppénzre (sajnos van rá esélyem), vagy a jövőbeni ellátások miatt, jobb ha
GyESre megyek?
Mielőtt szültem, 150 000 Ft volt a fizetésem azóta nem emelték. Ez a mostani
szabályok szerint elég ahhoz, hogy a harmadik gyerekekkel a max. GYESt
megkapjam majd, vagy beszéljem meg a főnőkömmel, hogy emeljen. Legalább
mennyire kellene?
Köszönöm a segítséget?
Annamária

 
Szia Annamária!
 
- Egyet biztosan nem javasolunk: azt, hogy a gyed után azon nyomban táppénzre menj. Ebben az esetben ugyanis, ha a táppénz nem is számítana bele az ellátások számításába, de az azt megelőző betegszabadság igen. A betegszabadság a távolléti díj 70 %-a, tehát a 70 % 70 %-át kapnád… háát, ezt azért kerüljük el!
 
- Pl. úgy, hogy előtte kiveszed az összes összegyűlt szabadságos napodat (szépen számolgasd össze, és utána a naptárat elővéve, március 18-tól csak a munkanapokat számolva nézd meg, hogy mikor járna le). Ez a 100 %-os béreddel futna. Ekkor már amúgy „kötelező” lenne a bérkorrekció, de ha ilyen klassz főnököd van, akivel meg tudod beszélni, hogy mennyit emeljen, akkor ugyan mondd már neki, hogy a jelenlegi duplája már egész jó lenne J
- A szabadság kivétele után jönne a 15 munkanapnyi betegszabadság (ami ugye megint újabb 3 hét) – ez már a béred 70 %-ával, s csak utána jönne a táppénz
 
- Minthogy kétféle ellátást - jelen esetben táppénzt és gyes-t –párhuzamosan nem kaphatsz, ezért a gyed lejártától eleve Apukának kellene igényelnie a gyes-t
 
- Mindkét ellátásod, a tgyás is és a gyed is az aktuális minimálbér – 73.500.-Ft – kétszeresének alapulvételével számítódik majd, hiába több valamennyivel a szerződés szerinti béred, ha az irányadó időszakban nem lesz 180 bérezett napod. (Tehát a maximális gyed –nem gyes! - nyilván elütötted véletlenül – alapja 147.000.- , tehát a bruttó gyed: 102.900.-)
Tehát az ellátások összege szempontjából teljesen mindegy, hogy visszamész vagy nem, ha nem lesz 180 bérezett napod az irányadó időszakban. A nem mindegy az a majdnem fél év, s az az összeg, amit a gyes mellett – a szabadság, betegszabadság, majd táppénz alatt befolyik a családi kasszába.
 
Annamária, ha segített a válaszunk, örülünk, ha a fentiek elintézésével kapcsolatban van kérdésed, írj, vagy ha szeretnéd, hogy valaki levegye a vállatokról a sokféle ügyintézés terhét, akkor meg itt találhattok eligazításokat: www.elintezzuk.hu
És persze sok energiát a két nagyobb kisfiadhoz, no meg a pocaklakó –kislány vajon? -cipeléséhez! :)

Címkék: táppénz gyes

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elintezzuk.blog.hu/api/trackback/id/tr441683264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FülesCica 2010.01.25. 15:31:56

@elintézzük.hu:
Kedves elintézzük.hu! A témában adott kérdésekre adott válaszai némileg lelomboztak, hiszen a törvényt olvasgatva nekem az derült ki, hogyha az ember lányának van 180 napi jövedelme, akkor az az alap, ha nincs (tehát akár 2 napja van), akkor a szerződéses jövedelme. Ezek alapján azonban nem így van...
Én is a 2. gyermekemet várom, a 10. hét óta táppénzen vagyok, mivel a gyedem amúgy is lejárt volna a 13. héten. Ebben az esetben hogyan fog alakulni a tgyás és a gyed összege? (a biztosítási idő megvan, az első szülésem előtt már 6 éve dolgoztam).
Egy ismerősömnél úgy alakult a helyzet, hogy pár napot gyesen volt, és utána ment táppénzre, amikor megtudta, hogy babát vár (7. héten). Ezekben az esetekben is a betegszabadság az alap?
A másik kérdésem, hogy a táppénz alapja mi lesz?
Várom válaszát. Köszönettel.

elintézzük.hu 2010.01.26. 18:38:39

Kedves FülesCica!

Nagyon jól tette, hogy az aggodalmait gyorsan megosztotta velünk! Ugyanis – tapasztalataink szerint – amikor a kismamák egymás után olvasgatják a hasonlónak tűnő problémákra adott válaszokat, akkor lehet, hogy éppen nüánsznyinak tűnő, mégis döntő különbségek fölött siklanak át! Egy adott levél mindig arra a nagyon konkrét élethelyzetre vonatkozik, tehát nagyon jó, ha a saját helyzetére a saját adataival kérdez rá mindenki…, bár Ön itt szűkmarkú volt:)

Nem tudjuk sajnos azt sem, hogy mire vonatkozik az „ezek alapján azonban nem így van…” félmondat. /Hiszen az sem mellékes körülmény, hogy az 1. vagy a 2., többedik baba utáni ellátásokról beszélünk…/

• Tehát ami kiderült: Ön a második babáját váró kismama, aki a gyed lejárta előtt elment táppénzre (ez mikor volt? és Apuka igénybe vette legalább a maradék gyed-et? és mikorra van kiírva?)…Nem tanácsoltuk volna, mert ha nincs meg a két gyerkőc között a 180 bérezett nap, akkor valóban a szülés előtti tényleges jövedelem számít az átlagolás alapjául. Jelen esetben a táppénzt megelőző betegszabadság, a maga 70 %-ával...
Ezért nem szoktuk tanácsolni a gyed-ből, gyes-ből való fejesugrást a táppénzbe, csak ha van olyan időszak, ami fölhúzza ezt az ellátás alapjául szolgáló átlagot: munkanapok vagy legalább az összegyűlt szabadság, a 100 %-os bérrel!
Azt nem írta, hogy hányadik hónapban van most, de elgondolkodhatna, hogy hogyan lehetne korrigálni…, hogyan tudná pl. megbeszélni a munkáltatóval az összegyűlt szabadsága kivételét…(bár a sorrend fordított szokott lenni: először szabadság, utána betegszabadság- táppénz…)
• Írni ugyan nem írta, hogy Ön van gyes-en vagy Apuka, e nélkül az információ nélkül nem tudnánk válaszolni pontosan arra a kérdésre, hogy mi LESZ a táppénz alapja (mert melyik táppénzjogosultságról beszélünk?), ha csak nem kombinálunk:)
- Ön nem lehet gyes-en, mert arról nem írt, hogy dolgozik is, táppénzre pedig csak ebben az esetben lenne jogosult a gyes mellett, - az első 180 napban a minimálbér alapján. (Ez akkor Apukára vonatkozik, ha Ő veszi igénybe a gyes-t; tehát tessék vitaminokkal etetni, hogy ne kényszerüljön táppénzre…)
- A „lesz”-ből arra következtethetünk, hogy ez friss lépés, tehát, hogy még nem kapta meg az első táppénzösszeget. A testre szabott válaszhoz itt viszont azt nem tudjuk, hogy mekkora a szerződés szerinti jövedelme, FülesCica!
Ezért csak általánosságban válaszolhatunk! Minthogy a táppénz számítási időszakában nincs 180 jövedelemtermelő napja, ezért a minimálbér lenne a számítás alapja. Kivéve: ha a szerződés szerinti bére ennél kevesebb, mert akkor az; viszont ha több, akkor életbe lép a kedvezményszabály: ha azért nincs 180 napnyi járulékalapot képező jövedelme, mert előtte szülési szabadságon volt, gyed-ben részesült, akkor a táppénz alapja az utoljára folyósított ellátás alapját képező összeg.
Reméljük, Önnél legalább erről van szó! :)

Kedves kérdező Kismama, ez bizony többismeretlenes egyenlettel ért föl; ha valahol mellélőttünk volna, akkor kérjük az adatok pontosítását! De sose lombozódjon le, az esetek nagy részében lehet megoldásokat keresni, csak pontos-korrekt információk kellenek hozzá!
Derűs babavárást kívánunk a továbbiakban, ha ehhez további eligazítás kell, akkor ne fogja vissza magát! És persze jó játszadozást a nagyobbik gyerkőccel is! :)

FülesCica 2010.01.27. 10:11:55

@elintézzük.hu: Elnézést a szűkszavúságért, megpróbálok pontosabb adatokat írni:) Ez év jan.15.-én mentem táppénzre, lemondva a gyedet, ami febr.8.-ig járt volna. A párom ettől a naptól munka mellett megígényelte a gyest. A szülés várható időpontja aug.9.-e. A szerződés szerinti bérem elég magas, 250.000 Ft. 2008.01.02.-a óta nem dolgozom, akkor táppénzen voltam, majd szülési szabadságon és gyeden. Elvileg ki tudnám venni a szabadságaimat, bár szívesebben hagynám a második gyermek utánra, amikor is előbb visszamennék, mivel a gyed nem túl sok.... Remélem a fenti információk elegek a kérdés megválaszolásához.
Köszönöm válaszát!

viky78 2010.01.28. 11:20:39

Kedves Szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal, de tervezünk második babát és az ellátásokról szeretnék érdeklődni.
A helyzetem a következő:
- 2000.12.18.-tól határozatlan szerződésű munkaviszonyom van egy cégnél (bruttó bérem 289300 forint, ebben már benne van a 2009-es bérkorrekció)
- 2008.03.17.-től betegszabin, táppénzen voltam (magas vérnyomás miatt veszélyeztetett terhesség) kisfiam 2008.09.29.-i megszületéséig
- szülés napjától vettem igénybe a TGYÁS-t, 2009.03.15-ig
- 2009.03.16.-tól max. GYED-et kapok, reményeim szerint 2010.09.29.-ig

Mire a kisfiam kétéves lesz, szeretnék terhes lenni, ha sikerül. Ebben az esetben mi lenne a legjobb megoldás, hogy anyagilag is a lehető legjobban járjunk?
A GYED lejárta után menjek el táppénzre (valószínűleg újra veszélyeztetett lennék) és a férjem ekkor megigényelheti a GYES-t? Mi alapján számolják majd a táppénz összegét? Mi alapján számolják majd a TGYÁS-t és GYED-et? A második baba két éves koráig járna a GYED?

Vagy vegyem ki a szabikat (2009 dec. 31.-ig 45 napom van) és utána menjek táppénzre? De akkor csak annyit mehetek táppénzre amennyi szabit („munkát”) igénybevettem? Menyit javítana ez a későbbi ellátásokon vagy javítana –e ez egyeltalán?

Ha nem lennék terhes a kisfiam kétéves koráig, akkor milyen megoldás lenne a legjobb? GYES igény, majd terhesség esetén táppénz és a férjem menne GYES-re? Vgy belekeverni a szabikat is?

Bocs a sok kérdésért, de sajnos a mai világban mindent számításba kell venni.

Köszönettel: viky78

elintézzük.hu 2010.01.28. 19:29:08

Kedves FülesCica!

Igen, tisztult a kép, határozottan; ha ismertük volna a béradatot, kevesebb latolgatást kellett volna végigbogarászni az előző válaszunkban! :)

Ugyanis: a második gyerkőcnél, amennyiben a két baba születése között nincs min. 180 bérezett nap, az ellátások alapja a jelenlegi minimálbér – 73.500.- Ft – kétszerese lesz; tehát max. bruttó: 102.900.- Ft. Ehhez pedig az Ön bruttója kb. elég lesz még betegszabadságot átlagolva is.
/Mondjuk fele ekkora bruttó jövedelemmel valóban bűvészkedni kellett volna, hogy a legjobb variációt megtaláljuk…/

Tehát : fölösleges megbolygatni bármit is, hiszen a majd’ 8 hónapon át folyósított táppénz + gyes kombináció Önöknél nyerő:)
Levelünk további részei nem szorulnak módosításra az új információk ismeretében sem!

További kérdésekre is szívesen válaszolunk, addig meg könnyű pocakosságot kívánunk!
www.elintezzuk.hu

telco 2010.02.02. 22:33:12

Kedves elintezzuk.hu!

Eloször is szeretném megjegyezni, hogy ritka az a szakértelem és empátia, amivel ez a csapat válaszol a kismamák felvetéseire, ezúton is köszönöm.

Helyzetem a következő:
2008. február 18-án született az első gyermekem, előtte 1999-től 2007-ig folyamatos munkaviszonyom volt. 2008-ban egészen augusztusig TGYÁS-t is kaptam, amelyet az előző éves átlagjövedelmem alapján állapítottak meg.

2008. augusztustól 2009. októberéig GYED-et kaptam, majd 2009. október 19-től munkába álltam és GYES-t igényeltem.

2009. október 19-től egyelőre az összegyűlt szabadságokat vettem ki, ill. pár hete már dolgozom. Mivel ismát babát várok, akinek születésének várható időpontja 2010. május 12. szeretnék érdeklődni az ehhez kapcsolódó ellátásokról.

Az itt olvasottak alapján úgy tűnik, ha bármi miatt táppénzre kellene mennem a szülés várható időpontja előtt, és nincs 180 bérezett napom, akkor a táppénz alapja egy igen alacsony összeg.

Első kérdésem a GYES lemondásra vonatkozik, jár -e valamilyen anyagi kockázattal az apuka számára, ha én most februártól lemondom, és ő igényli meg a GYES-t?

Második kérdés: amennyiben 2010. április végéig dolgozom, igényelhetek -e TGYÁS-t? Elegendő -e az én esetemben 180 munkanap, vagy az új rendelkezések szerint csak a GYED-re lennék jogosult?

Köszönöm a segítséget,
T.

Dilit 2010.02.03. 21:07:25

Kedves Elintézzük.hu!

Segítségetek szeretném kérni én is. Olvasva a kérdéseket és a válaszokat a megoldó blogotokban időnként eljutok oda, hogy azt hiszem végre megértettem a TGYÁS, GYED, GYES számítás mikéntjét.
Aztán jön egy újabb adalék és már megint nem értek semmit. Gondoltam inkább leírom a helyzetem és én is SOS a segítségetek kérem :)

Tizeniksz év folyamatos munka után fél évig - versenytilalom miatt - munkanélküli voltam, majd 2007 augusztus 1-től a családi vállalkozásunkban dolgoztam majdnem 3 hónapot, 131 000 Ft-ért.
Ezalatt már babát vártam. Sajna ezután veszélyeztetett terhes lettem, s így 2007. október végétől majd 3 hónapig táppénzen, majd a szülést megelőző 28. naptól TGYÁS-ra mentem.
2008. februárközepén született meg a kisfiam.

A GYED - ami nettó 72 000 Ft - mindjárt lejár, s most nem tudom mi tévő legyek, mivel közben kiderült, újra babát várok, s a szülés 2010. augusztus végére van kiírva. (tudom, kicsit előbb kellett volna elkezdenem intézkedni, de eddig babonából nem tettem.....,hisz -mielőtt ez kiderült volna - a munka melletti GYES-ben gondolkodtam)

Most nem tudom menjek-e vissza dolgozni teljes munkaidőben erre a fél évre? Hisz természetesen szeretnék minél nagyobb összegű TGYÁS-t és GYED-et kapni, ha lehet, s nem tudom ennek kiszámítása most mi alapján történik majd? Mennyi ideig jár majd ? stb.

Annyit már értek, hogy a GYES nálam nem pálya, mivel - kiindulva az előzőből - nem tudhatom a várandóságom ezúttal miként alakul... De jól értem, hogy a GYES-t igényelheti a nagyszülő is helyettem? S ez 1 évig jár az első gyerek után vagy csak amíg meg nem születik a tesója?

Remélem nem túl zavaros, ahogy leírtam, de próbáltam összesűríteni. Légy szí segítsetek kiigazodni!
köszi
Dilit

elintézzük.hu 2010.02.04. 10:07:07

@telco:
Kedves „T” !

Nagyon köszönjük a dicséretet, a jó szóból, a mosolyból sosem elég! 
És Önökkel örülünk az újabb „várakozós”, tervezgetős időszaknak! Kívánjuk, hogy nagyon tudja élvezni ezeket az utolsó pocakos hónapokat is!

• Kétségkívül írt néhány érdekes dolgot! A gyed-e most február 18-án járna le…, ezzel szemben hónapokkal hamarabb lemondta,…az új terhességre való tekintettel?
• Jól értelmezte az olvasottakat: ha a gyes melletti munkavégzése során táppénzre kényszerülne, a minimálbér lenne a táppénzalap…
• Apuka gyes-igénylése „csak” ugyanezzel a veszéllyel járna, de szerencsére rövid időszakról van szó, három hónapról, és reméljük, nem szokott gyakran beteg lenni. Vitaminkúrára kell fogni
• Az Ön esetében megvan a tgyás mindkét alapfeltétele: a szülést megelőző két éven belül 365(!) napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt fog szülni. (A szükséges előzetes biztosítási időbe be kell számítani a tgyás és a gyed folyósításának idejét is!)
• Abban az esetben pedig, ha az újabb jogosultság előtti két évben jogosult volt gyed-re, akkor a következő gyed-folyósítási időszak sem lehet ennél rövidebb, tehát a kisebbik Babócával is otthon maradhat a 2. gyertyafújásig:)
/Többször leírtuk, hogy rengeteg bizonytalanság van a május 1-je utáni változások körül; a most leírtnak a legegyöntetűbb az értelmezése./
Tehát az Ön információi alapján a jogosultsági feltételek körül semmi problémát nem látunk!
• A „180 napi jövedelem” a napi átlagkereset számításához szükséges...Tehát nem mindegy pl., hogy ez a gyes melletti munka milyen jövedelemmel jár…, de mivel jövedelmi adatokat nem írt, erről nem tudunk mit mondani…
• És még valami fontos: a tgyás igénylése előtt ne felejtsék el írásban lemondani a gyes-t, hiszen ellátást csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.
És már nemsokára itt fognak tartani! Ha ebben a kellemesnek nem nevezhető ügyintézési procedúrában segítségre vágynának, akkor a következőre linkeljenek: www.elintezzuk.hu

Reméljük, hogy tájékoztatásunkat átláthatónak, érthetőnek találták, ha mégsem így lenne, vagy valami eszükbe jutott – akár a válaszunk nyomán, akkor a már ismert címen elérhetőek vagyunk! :)
Üdvözlettel, az elintézzük.hu csapata

telco 2010.02.04. 17:13:43

@elintézzük.hu: Köszönöm a részletes tájékoztatást és a hasznos tanácsokat!
Mivel a nettó jövedelmem a GYED többszöröse, így nem volt mindegy, hogy a szülés előtti fél évben a GYED/táppénz összege, vagy a munkabérem+cafeteria folyik be a családi kasszába, ezért döntöttem a munka mellett.

Ha jól értelmeztem, az én esetemben a TGYÁS alapját a 2009-es egész éves átlagjövedelmem alapján fogják kalkulálni? Tehát, a TGYÁS összegét az, hogy 2010-ben hány napot fogok még dolgozni, és mennyit leszek a szülés előtt táppénzen érdemben nem befolyásolja?

Előre is köszönöm a segítséget,
T

elintézzük.hu 2010.02.04. 22:37:47

@telco:
Kedves „T” :)

Valóban ez volt az egyetlen értelmes magyarázat a váltásra, erre tippeltünk …

A terhességi-gyermekágyi segély összege a táppénzszabályok szerint megállapított naptári napi átlagkereset 70 %-a. At ellátás alapja pedig az irányadó időszakban elért jövedelem.
- Először valóban a szülést megelőző naptári évet nézik, ez Önnél: 2009.
HA az anya a szülést megelőző évben nem rendelkezik legalább 180 nap jövedelemmel, AKKOR az ellátás összegét a jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi átlag alapján állapítják meg.
/ Jövedelemtermelő napok: a munkanapok, ünnepnapok, a szabadság, a betegszabadság
időszaka. Nem jövedelem: a táppénz, a tgyás, a gyed. Jövedelem: az az összeg, amely után a biztosított szülő egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt./
- És ha a fenti irányadó időszakban sem rendelkezik180 napi jövedelemmel, akkor lenne az ellátás napi átlaga az aktuális minimálbér kétszeresének – jelenleg 147.000.- Ft - 30-ad része.

Úgy látjuk, hogy 2009-ben csak a szabadságos napjai vannak, a gyed-en kívül, abból pedig nincs meg a 180.
Ha viszont a szülés időpontja előtt meglenne (legfeljebb a 15 munkanapnyi betegszabadsággal, de táppénz nélkül! – ezt viszont nehéz „belőni”, hiszen ki tudná pontosan a szülés napját megmondani!) a legalább 180 napnyi jövedelem, akkor nemcsak egyszerűen meglenne a tgyás, hanem megint „plafon nélküli” lehetne. A gyed összege mindenképpen maximált lenne /bruttó: 102.900.- Ft)

Úgy sejtjük, most mondtunk „váratlan” információkat…, lesz min gondolkodniuk, de talán nem okoz megoldhatatlan helyzetet! :)
És külön üdvözlet a leendő nagytesónak,
- az elintézzük.hu munkatársaitól

Bambicsibe 2010.11.30. 16:39:47

Kedves Szakértő!

2009.04.19-én született meg kisfiam, 2009.02.01-től betegszabin + táppénzen voltam kisfiam születéséig. Utána Tgyás, és gyed. A Gyed-em 2011.04.19-én jár le. Jelenleg a 10. hétben vagyok a második gyermekemmel, és gondolkodom azon, hogy felmondom a GYED-ed és elmegyek táppénzre, de a cégem munkaügyese közölte velem, hogy bizony a táppénzt nem a mindenkori alapbérem (285.500,- Ft) után fogom kapni. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen megoldás lenne, amivel jól járnék.

Köszönettel!

bozozi 2010.12.03. 15:47:06

Kedves szakértők!
Hasonló a helyzetem mégis más.
Most szeptemberben lett 2 éves a gyerekem,és kapom azóta a gyest,és a felgyúlt szabadságokat (2 hó)is egyaránt.A szabi lejárta után dolgoztam pár napot.Most betegszabin vagyok.Van még pár nap szabim erre az évre,amit ki is szeretnék venni.Ezzel vége is az évnek(szabi+betegszabi+pár nap munka+ismét szabi)
1.Januárban elmehetek ismét 15 betegszabira(mert ugye az naptári évre van)?és utána táppénzre?mert úgy néz ki hogy jön a 2.baba:)
2.Most mi legyen a gyessel(apukára irjuk át)hogy kaphassam táppénzt?
3.Mennyi idő táppénzre mehetek?(4 hó)?Mert gyed után ennyi a szabi+munka+betegszabi)
4.Most mi lesz a tgyás és a gyed alapja?ez amit most kapok,vagy a szerződésbeli bérem?(mert nincs meg ugye a 180 nap,ami már ha jól tudom 365 lett)?
Nagyon köszönöm a választ előre.is.
süti beállítások módosítása